vestnik

Rački vrh: Leljak ima načrte s kletjo

Vida Toš, 23. 7. 2019
Aktualno

Občina Radenci je v Račkem Vrhu kupila nepremičnino, ki je bila v lasti podjetja Kapela Vinogradništvo in vinarstvo v stečaju.

Gre za stavbo, zgrajeno po letu 1800, in pripadajoče zemljišče v skupni velikosti malo več kot 1000 kvadratnih metrov, za kar je občina odštela 3500 evrov. Župan Roman Leljak je ob našem povpraševanju, kaj je občina dejansko kupila in predvsem s kakšnim namenom, povedal, da stečajni upravitelj prodaja premoženje stečajnega dolžnika, kar občine posebej ne zanima. Tokrat pa je uveljavljala predkupno pravico. »Skoraj vsaka pogodba, ki jo sklenejo s kupci, pride do nas, ker imamo predkupno pravico. Mi prodaji ne nasprotujemo, razen ko gre za občinski interes, ta pa je le v primeru, če je ta parcela cesta, dovoz do nekih drugih parcel ali kaj podobnega,« je pojasnil Leljak. Tako je bilo tudi v primeru Račkega Vrha 19, kjer bi, če bi hišo in parcelo kupil nekdo drug, dva lastnika bližnjih vinogradov ostala brez dovozne ceste. »Zato smo ta objekt kupili,« pove Leljak in doda, »namenili pa smo ga za ureditev turistične točke. Ker je na vrhu hriba, bomo tam uredili prostor, kjer se bodo lahko kolesarji – ali kdo drug – ustavili, spočili, pomalicali ali si celo priredili piknik.«



Ima pa Leljak smele načrte z znamenito okroglo kletjo v Paričjaku, ki je še vedno v lasti stečajnega dolžnika. »V kapelski kleti želimo urediti muzej črnega traminca, kulturni dom Občine Radenci, ki ga nimamo, in restavracijo,« je povedal Leljak. Letos mu denarja za to ni uspelo zagotoviti v občinskem proračunu, a pravi, da idej in načrtov v zvezi s kapelsko kletjo ne bo zavrgel. Možnosti za pridobitev denarja bodo iskali na evropskih razpisih in s sklepanjem partnerstev.
Vida Toš

občina radenci Roman Leljak rački vrh