vestnik

Računsko sodišče bo potrkalo na vrata soboške občine

Rok Šavel, 26. 7. 2024
Jure Kljajić
Cilj revizije je izrek mnenja o pravilnosti dela poslovanja Mestne občine Murska Sobota v letu 2023
Aktualno

Državni revizorji bodo pregledali poslovanje Mestne občine Murska Sobota v letu 2023.

V začetku meseca julija je računsko sodišče, najvišji organ kontrole državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe v Republiki Sloveniji, sprejelo sklep o izvedbi revizije o pravilnosti dela poslovanja Mestne občine Murske Sobote. Praviloma gre za eno izmed rednih revizij, ki jih računskemu sodišču nalaga zakon, saj ta pravi, da mora računsko sodišče vsako leto revidirati ustrezno število mestnih in drugih občin.


Kaj točno bodo preverjali državni revizorji, ni znano, je pa cilj revizije izrek mnenja o pravilnosti dela poslovanja Mestne občine Murska Sobota v letu 2023. Praviloma gre za pregled postopkov priprave in izvajanja proračuna, javnih transferjev, razpolaganja s premoženjem, javnih naročil, zadolževanja in vseh drugih vidikov poslovanja občine. Skratka, če so na mestni občini v minulem letu z javnim denarjem storili karkoli mimo postopkov in zakona, bodo to na računskem sodišču ugotovili in opredelili v revizijskem poročilu. Do izdaje tega bo sicer zagotovo minilo še kar nekaj časa, verjetno več mesecev.


Negativna mnenja v preteklosti

Nazadnje je računsko sodišče pravilnost poslovanja soboške občine preverjalo leta 2012, ko so revizorji oči vrgli na prodajo in menjavo zemljišč v letih 2007-2010. Soboška občina si je takrat prislužila negativno mnenje, ker ni poslovala v skladu s predpisi. Občina je bila neposredno pod revizijo tudi leta 2016, ko je računsko sodišče preverjalo smotrnost zagotavljanja in izvajanja gospodarskih javnih služb v soboški občini v letih 2012-2014. Tudi v tej reviziji je bilo odkritih kup nepravilnosti, tako na strani Komunale Murska Sobota kot Vodovoda Murska Sobota. Nazadnje je bila soboška občina med revidiranci leta 2020, ko je računsko sodišče preverjalo poslovanje Javnega podjetja center za ravnanje z odpadki Puconci in vseh 27 pomurskih občin, ki so ustanoviteljice javnega podjetja. V odmevnem revizijskem poročilu je računsko sodišče podelilo negativno mnenje vsem subjektom.

mestna-občina-murska-sobota računsko-sodišče revizija