vestnik

Radence želijo vrniti na turistični zemljevid Slovenije

M.V., 13. 3. 2021
Marina Vrbnjak
Turistično ponudbo parka že bogati novo igrišče za minigolf.
Aktualno

Da se Radenci v medijih omenjajo samo v povezavi s polemiko o preimenovanju Titove ceste, pri tem pa se pozablja, da se izvaja kar štirinajst projektov, s katerimi želijo kraju povrniti nekdanji ugled, je prepričan radenski župan Roman Leljak.

V proračunu, ki ga je občinski svet sprejel lani decembra, so za investicije namenili več kot 16 milijonov evrov. Gradita se telovadnica ob Osnovni šoli (OŠ) Kapela in vinska fontana na Kapelskem Vrhu, končujejo se tudi dela v športnem centru Ivanke Serec. Ključen projekt je gradnja nove čistilne naprave v Radencih. Do konca leta 2022 pa nameravajo urediti javno razsvetljavo na območju celotne občine. Ker želijo Radence ohraniti kot mesto, prijazno za bivanje, so se v občinski upravi odločili, da ne bodo razvijali obrtnih con in industrije.

Prihodnost je v športnem turizmu

»Kot najpomembnejšo bi navedel gradnjo telovadnice ob OŠ Kapela. Investicija že poteka, temelji so postavljeni. Gre za telovadnico, ki bo stala nekaj manj kot tri milijone evrov,« poudari Leljak. Za občino so pomembna tudi vlaganja v razvoj športnega turizma. Lani so dokončali dela na novem nogometnem igrišču v športnem centru Ivanke Serec, v tem trenutku tam gradijo atletsko stezo in manjše nogometno igrišče, ki bo predvidoma končano do konca aprila. »Športni turizem je rastoča panoga, ki jo je treba izkoristiti. Radenci imajo pri tem zaradi obstoječih turističnih zmogljivosti veliko možnosti in priložnosti,« pravi Leljak o zastavljenih ciljih.

radenci
Marina Vrbnjak
Radenci

Ne pozabljajo niti na klasični turizem. »Gradimo popolnoma novo turistično pot, ki bo povezala Radence s Kapelskim Vrhom. V tem trenutku smo že izvedli dela na tako imenovanem Strmcu. Pot bo popolnoma obnovljena s klopmi, lučmi in posebnimi tablami, na katerih so zanimivi podatki o pomembnih osebnostih Radenec v treh jezikih.« Prvega maja načrtujejo odprtje vinske fontane na Kapelskem Vrhu. Kmalu bodo na vstopnih točkah Radenec postavljene elektronske oziroma svetlobne obcestne oznake, s pomočjo katerih bodo obiskovalci lažje našli turistične točke.
Najbolj razveseljiva pa je po županovih besedah novica, da so z menjalno pogodbo z družbo Sava Turizem pridobili parcele v radenskem parku. Tam bodo v prihodnje uredili promenado, predvideva se tudi gradnja vodne fontane oziroma vodnega parka doživetij. Za revitalizacijo in obnovo parka imajo načrtovane projekte v vrednosti 4,8 milijona evrov, pri tem pospešeno izvajajo aktivnosti za pridobitev teh sredstev. Turistično ponudbo parka pa že danes bogati novo igrišče za minigolf.

radenci, park, roman-leljak
Marina Vrbnjak
Roman Leljak

Štipendije za odličnjake 
Pri razvoju Radenec je pomembno tudi, da podprejo mlade, je prepričan Leljak. »Ustanavljamo Fundacijo treh src v sodelovanju s podjetji iz občine. Učence, ki bodo imeli odlične ocene v sedmem, osmem in devetem razredu osnovne šole, bomo štipendirali s 100 evri na mesec vse štiri letnike srednje šole. Namen je podpreti najbolj perspektivne otroke, da nadaljujejo šolanje in mogoče nekoč temu kraju nekaj povrnejo.« Veliko odobravanja je doživel tudi predlog, ki se sicer še pripravlja, da bi bodočim prvošolcem ob vstopu v šolo plačali vse stroške, kot so nakup knjig, torbe in športne opreme. Pri tej akciji bi z občino sodelovalo podjetje Radenska.

Če Titova cesta ostane, Leljak ne bo več kandidiral za župana 

Za dogajanje, povezano s preimenovanjem Titove ceste, župan Roman Leljak pove, da mu jemlje veliko energije. »Skoraj prepričan sem, da bodo ljudje odločili v našo korist, da bo Tito šel iz Radenec. Veliko dobrega je Titov sistem naredil, a je bilo veliko tudi slabih stvari. Če bo Titova cesta ostala, bom razočaran. Referenduma ne bom pogojeval s svojim odstopom, a na naslednjih volitvah, če Titova cesta ostane, zanesljivo ne bom kandidiral.« V svojem mandatu ne namerava ničesar vložiti v rekonstrukcijo te ceste. »Pripravili smo načrt za rekonstrukcijo ceste, predvideli dodatna parkirišča, a so nam stanovalci dali pisno izjavo, da ne želijo obnove in mora ostati takšna, kot je. In smo obnovo prekinili. To je demokracija,« je jasen Leljak. 

radenci naložbe razvoj
Kaj zdaj berejo drugi