vestnik

(RADENCI) Za volitve bodo morali odpreti nov transakcijski račun

Rok Šavel, 9. 2. 2024
Rok Šavel
Kdo bo zamenjal Jožeta Šmelc (skrajno desno) v radenskem občinskem svetu? Ponovno bodo odločali volivci.
Aktualno

Radenska občinska volilna komisija je nadomestne volitve po odstopu svetnika razpisala za nedeljo, 14. aprila.

Poročali smo, da je Jože Šmelc z Neodvisne liste, novoizvoljeni svetnik na predčasnih volitvah 7. januarja, dan po drugi redni seji občinskega sveta podal odstopno izjavo in tako povzročil postopek za razpis nadomestnih volitev. Ker je namreč odstopil manj kot pol leta po potrditvi mandata, ga ne bo zamenjal naslednji kandidat z Neodvisne liste, ampak se bodo za izpraznjeno mesto v 16-članskem občinskem svetu, v volilni enoti 1 - Radenci, lahko potegovale ponovne vse druge liste in politične stranke. Liste oziroma skupine volivcev, ki bodo želele predlagati svetniškega kandidata, kot je denimo Neodvisna lista, na kateri je bil Šmelc izvoljen, pa tudi vladajoča Lista Romana Leljaka, bodo za kandidaturo morale ponovno zbrati potrebno število podpisov volivcev. Občinska volilna komisija pod vodstvom Zlatka Hercega je 5. februarja na seji sprejela sklep o razpisu nadomestnih volitev, ki bodo, čeprav se je sprva domnevalo, da že v marcu, šele v nedeljo, 14. aprila. Predčasno glasovanje bo v sredo, 10. aprila.


Leljak se bo lahko okrepil, vsaj še eno sejo opozicija oslabljena


Odstop svetnika Neodvisne liste, ki skupaj z Gibanjem Svoboda in SD v 16-članskem občinskem svetu tvori opozicijo županovi listi in SDS, tako daje priložnost Leljakovi koaliciji, ki ima šibko večino, 9 proti 7, da se še okrepi, v najslabšem scenariju za župana pa bodo razmerja ostala enaka. V vsakem primeru pa bo vsaj še eno sejo, ob potrjevanju proračuna v drugem branju, razmerje v občinskem svetu 9 proti 6 v prid županovi koaliciji, saj prosto svetniško mesto še ne bo zapolnjeno. Kot smo poročali, je župan Leljak ekspresen odstop občinskega svetnika pojasnil s trenji znotraj opozicije, odstopljeni svetnik Jožef Šmelc pa je kot razlog na družbenem omrežju navedel nezadovoljstvo nad kadrovanjem v občinskih odborih in spoznanje, da opozicije župan in njegova koalicija ne bosta upoštevala. Kot je podrobneje razložil, je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pred drugo redno sejo občinskega sveta zasedala in potrdila kandidate za članstvo v občinskih odborih, dan zatem pa naj bi dobil telefonski klic župana, ki je ugovarjal trem opozicijskim predlogom zaradi domnevnega nasprotja interesov. Gre za Dejana Beriča, Smiljano Mir in Todora Miteva. Ti so bili kot kandidati nato tudi zamenjani. V Neodvisni listi so poudarili, da se z razlogi, ki jih je njihov zdaj že nekdanji svetnik navedel, sicer strinjajo, a da njegov odstop ni bil predhodno usklajen z drugimi člani liste. Šmelc pa je v odgovoru, ki je bil pozneje izbrisan, navedel, da so se o njegovi nameri pogovarjali na sestanku opozicijskih svetnikov, kjer naj bi celo član Gibanja Svoboda predlagal, da bi odstopili vsi opozicijski svetniki.

Nadomestne volitve bodo povzročile nekaj tisoč evrov stroškov za občinski proračun in tudi kar nekaj posrednih komplikacij. Med drugim bodo morali, kot je namreč razvidno z mnenja ministrstva za javno upravo, predstavniki list in političnih strank, ki so v skladu z zakonodajo že za predčasne volitve odprli poseben transakcijski račun za volilno kampanjo, odpreti novega za volilno kampanjo nadomestnih volitev.

občina-radenci nadomestne-volitve roman-leljak politika