vestnik

Radenska dijaka kulinarično dopolnila degustacijo penine Radgonskih goric

Vestnik.si, 3. 3. 2024
Arhiv šole
Dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci sta v projektu Talent Lab ustvarila kulinarično dopolnitev degustacije penine Untouched by light.
Aktualno

Jasna Habjanič in David Ferko sta v projektu Talent lab ustvarila kulinarično dopolnitev degustacije penine Untouched by light.

Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci je aktivno vključena v evropski projekt Talent Lab, ki poteka med 1. 9. 2022 in 30. 4. 2024. Glavni cilj projekta je okrepiti podporno okolje ter vzpostaviti tesnejše povezave med izobraževalnimi institucijami in lokalnim gospodarstvom. Poseben poudarek je na praktičnih izkušnjah dijakov, ki se vključujejo v projekte s lokalnimi podjetji in rešujejo realne izzive.

V letošnjem šolskem letu je sodelovanje potekalo s podjetjem Radgonske gorice d. o. o. iz Gornje Radgone. V projekt sta bila vključena dva dijaka 5. Pt-razreda, Jasna Habjanič in David Ferko, pod mentorstvom Zdenke Mesarič v šoli ter Martine Ficko in Monike Pavlič v podjetju. Njihov izziv je bil kulinarično obogatiti degustacijo penine "Untouched by light" v popolni temi, posebno vrsto penine, ki jo pridelujejo izključno v Radgonskih goricah.

sšgt-radenci, talent-lab, untouched-by-light, radgonske-gorice, kulinarika
Arhiv šole
Dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci sta v projektu Talent Lab ustvarila kulinarično dopolnitev degustacije penine Untouched by light.

V sodelovanju z mentorji iz podjetja so postavili temelje za rešitev izziva, osredotočenega na doseganje enogastronomskega učinka, kjer bi konzument okušal hrano in vino v popolni temi degustacijskega prostora. Dijaka sta razvila seznam primernih lokalnih živil ter ob upoštevanju želja in potreb podjetja ustvarila avtorske recepte. Priprava degustacijskih jedi je zahtevala prilagodljivost, saj je tehnologija omogočala pripravo faz vnaprej.

Po pripravi receptov v učni kuhinji sta dijaka eksperimentirala s pripravo jedi ter se prilagajala specifičnostim postrežbe. Na koncu sta pripravljene jedi predstavila in postregla šestčlanski strokovni ekipi v Bistroju RG v Gornji Radgoni.

Jasna je ponudila hrustljave kroglice s hrenovo peno in bučnim oljem, diske rdeče paprike z ajdovim nadevom, mesno sekanico v testenem ovoju ter gobove princeske s čičerikino kremo in tartufi.

David je pripravil marinirane piščančje kocke, losos s kaviarjem, tortice s savinskim želodcem in bučne mehurčke.

sšgt-radenci, talent-lab, untouched-by-light, radgonske-gorice, kulinarika
Arhiv šole
Dijaka Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci sta v projektu Talent Lab ustvarila kulinarično dopolnitev degustacije penine Untouched by light.

Degustatorji so ocenjevali jedi ter izražali svoja mnenja in pripombe, na kateri sta dijaka suvereno in strokovno odgovarjala. Mentorji in člani strokovne ekipe so bili navdušeni nad predstavljenimi jedmi, ki so bile tako po okusu kot po izgledu primerne za degustacijo penine "Untouched by light" v popolni temi.

Ob koncu so dijakoma zaželeli uspešno nadaljnjo pot v svetu gastronomije, pohvalili njuno delo ter jim izrazili podporo pri njihovih nadaljnjih prizadevanjih.

ssgt-radenci talent-lab radgonske-gorice untouched-by-light kulinarika