vestnik

Radenska: Skladiščniki plačani bistveno premalo 

Majda Horvat, 11. 6. 2018
Arhiv Radenske
S sistematizacijo so delavci na višjih položajih dobili veliko več kot delavci, ki delajo v najtežjih razmerah.
Aktualno

S sistematizacijo plače najbolj popravili delavcem na višjih položajih, delavcem, ki delajo v najtežjih razmerah, pa bistveno manj. 

Vozniki viličarjev v Radenski, ki delajo v treh izmenah in tudi ob sobotah in nedeljah, so nezadovoljni s plačo, kakršno od aprila letos prejemajo po opravljeni novi sistematizaciji delovnih mest. Na svoj položaj so hoteli opozoriti tudi z dveurno prekinitvijo dela, ki so jo napovedovali za 25. maj, vendar tega potem niso storili, saj bi se lahko zaradi nespoštovanja pravil glede napovedi in izvedbe stavke znašli v prekršku. Skladiščni delavci menijo, da bi moralo biti njihovo delo ovrednoteno vsaj na tisoč evrov bruto, sprašujejo pa se tudi, ali je prav, da je nova sistematizacija največ prinesla predvsem delavcem na višjih in vodilnih položajih, nekaterim tudi sto evrov višjo plačo, medtem ko so delavci v skladišču prejeli le od dvajset do petdeset evrov več, nekateri pa tudi nič. To pa je zanje premajhno napredovanje. Zaradi nizkih plač so pripravljeni delati tudi v soboto in nedeljo, je dejal eden od njih, saj je takrat ura opravljenega dela vredna v soboto 140 oziroma v nedeljo 240 odstotkov.

Brez odgovora so ostala naša vprašanja, ali je vodstvo pripravljeno spreminjati izvedeno sistematizacijo delovnih mest, da bi se izboljšal položaj delavcev v proizvodnji, ali bo povečalo število zaposlenih vsaj v največji sezoni in ali bodo izboljšali razmere za delo, na primer z nakupom stroja za pomivanje tal.


Skladiščni delavci se počutijo oškodovane tudi zaradi preobremenjenosti, ki je posledica pomanjkanja delavcev, tako da se morajo včasih vrniti na delovno mesto v manj kot osmih urah. Opozarjajo še na težke razmere za delo, še posebej na prah, ki se dviguje v skladišču, saj v podjetju nimajo stroja za pomivanje tal. Zahteve po boljši oceni delovnega mesta upravičujejo še z uspešnim poslovanjem družbe in dobičkom, ki ga ta ustvarja.
Zaradi nezadovoljstva skladiščnih delavcev se je direktor Radenske Marian Šefčovič srečal s predstavniki sindikata, vendar naj bi se, tako eden od zaposlenih, o dejanskem izboljšanju njihovega položaja lahko začeli pogovarjati šele konec leta.

36e8c633de7cac2576fbd9f685a4b216
Marian Šefčovič, direktor Radenske, se je konkretnim odgovorom na naša vprašanja izognil.

Direktor brez konkretnih odgovorov

Šefčovič o pritožbah delavcev pravi, da se tako kot v vsakem podjetju tudi v Radenski srečujejo z zadovoljstvom kot tudi občasnim nezadovoljstvom zaposlenih in da v takih primerih najprej poskrbijo za notranjo komunikacijo oziroma usklajevanje s socialnimi partnerji, torej s sindikatom in svetom delavcev. »Do sedaj smo bili z medsebojno komunikacijo oziroma dialogom z zaposlenimi uspešni. Socialni partnerji priznavajo naš napredek na področju upravljanja človeških virov, v konstruktivnem sodelovanju z njimi pa smo vselej tudi našli rešitve, sprejemljive za obe strani,« nam je med drugim sporočil Šefčovič. Brez odgovora pa so ostala naša vprašanja, ali je vodstvo pripravljeno spreminjati izvedeno sistematizacijo delovnih mest, da bi se izboljšal položaj delavcev v proizvodnji, ali bo povečalo število zaposlenih vsaj v največji sezoni in ali bodo izboljšali razmere za delo, na primer z nakupom stroja za pomivanje tal.


Namesto odgovorov na ta vprašanja so nam iz Radenske skupaj z izjavo direktorja poslali še izjavo Valerije Zadravec, predsednice predsedstva sindikata, in Franka Lipičarja, predsednika sveta delavcev. Ta sodelovanje z delodajalcem vidita zelo korektno in konstruktivno, o trenutni sistematizaciji delovnih mest pa pravita, da je ustrezna, saj omogoča razporeditve delavcev dovolj visoko znotraj plačnih razponov delovnih mest ter podpira napredovanja in stimulacije. Navajata še, da so nedavno podpisali podjetniško kolektivno pogodbo, ki zaposlenim zagotavlja dodatne pravice in boljše plače, ki so nad panožnim in slovenskim povprečjem. Delodajalec že od leta 2001 zaposlenim vplačuje tudi prispevek za dodatno pokojninsko zavarovanje.

Türkl čaka na informacije

Zaradi nezadovoljstva skladiščnih delavcev je na sejo predsedstva sindikata Radenske, ki je bila 17. maja, prišel tudi Jože Türkl, sekretar pomurskega odbora ZSSS za kmetijstvo in živilsko industrijo. Kot je povedal, je na sestanku predstavil usmeritve glede sindikalnih aktivnosti, med drugim tudi o pogojih, potrebnih za prekinitev dela, predsedstvo pa je potem sprejelo več sklepov. Med drugim so sprejeli tudi sklep, da bodo z vodstvom družbe teden pozneje opravili pogovor. Kaj konkretno so se na tem sestanku dogovorili, Türklu niso sporočili, prav tako iz Radenske ni prejel dokumentacije, na osnovi katere bi lahko proučil, ali je bila prevedba plač v Radenski s starega na nov plačni sistem opravljena tako, kot je bilo prej tudi dogovorjeno. »Čakam torej povratne informacije za nadaljnjo sindikalno aktivnost,« je povedal Türkl. S preobremenjenostjo delavcev in prekratkim počitkom med delom se na sindikalnem sestanku, tako Türkl, niso ukvarjali, ampak so se prednostno posvetili nezadovoljstvu zaradi plač, vsekakor pa mora delodajalec glede delovnega časa spoštovati delovnopravno zakonodajo.

Leto dni brez inšpekcije

V zadnjem letu dni inšpektorat za delo (IRSD) ni bil seznanjen z domnevnimi nepravilnostmi pri delodajalcu Radenska in v tem obdobju tudi ni bil opravljen noben inšpekcijski nadzor. Je pa v zadnjih treh letih opravil štiri preglede in ugotovil šest kršitev, tako delovnih razmerij kot zdravja pri delu, ter izrekel tri ukrepe. Prva kršitev je bila povezana z odrejanjem nadurnega dela, in sicer bi moralo biti to izvedeno v pisni obliki in praviloma pred začetkom dela. Druga se je nanašala na plačilo dodatka za delo v posebnih delovnih razmerah, kar izhaja iz razporeditve delovnega časa (za nočno in nadurno delo, za delo ob nedeljah, praznikih in prostih dnevih). IRSD je glede tega izdal ureditveno določbo in zahteval odpravo nepravilnosti, kar je delodajalec tudi storil. Glede zdravja in varstva pri delu pa je inšpekcijski organ izdal upravno odločbo, s katero je delodajalcu naložil, da delavcem zagotovi varne poti za gibanje in prometne poti, da sprejme oceno tveganja za nastanek poškodb pri delu na prehodu za zaposlene ter da zagotovi varen vhod v plinarno.
Nataša Juhnov
Skladiščniki napovedali prekinitev dela, ki je potem niso izvedli. 
radenska skladišče plače