vestnik

Radiolog iz Prekmurja in njegov sin vpletena v korupcijo; odvetnik prepričan o nedolžnosti

Vestnik, 7. 8. 2018
Robert Balen
Zoran Miloševič
Aktualno

Zoran Miloševič, radiolog v UKC Ljubljana, naj bi v največji zdravstveni aferi pri nas prejel rekordno podkupnino. 

Zaradi vpletenosti v korupcijo je Specializirano državno tožilstvo (SDT) na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo obtožnico zoper osem zdravnikov, dva družinska člana, farmacevtki in tri komercialiste. SDT sumi, da so trije izmed njih prejeli podkupnine v višini okrog 100.000 evrov, dva pa še več. Med tistimi, ki naj bi prejemali podkupnine, je tudi Prekmurec Zoran Miloševič, sicer nevroradiolog v UKC Ljubljana. Slednji naj bi prejel najvišjo odkupnino, in sicer naj bi prejel skupno 114.700 evrov v zameno za pridobitev poslov dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem proizvajalca Boston Scientific. Pripomočke je dobavljala firma Emporio Medical, za katero naj bi Milošević tudi delal. Milošević naj bi del denarja prejel v gotovini, del z nakazili na svoj bančni račun na Hrvaškem, del z nakazili na sinov bančni račun v Švici in del še na neugotovljen način. Kot navaja Regionalobala naj bi sinMihael Štamberger Miloševič na račun v Švici prejel nakazanih slabih 30.000 evrov.


Milan Krstić, odvetnik Zorana Miloševiča, o tem, da naj bi SDT zoper njegovo stranko vložilo obtožnico, ni seznanjen, prepričan pa je o njegovi nedolžnosti.


Afera v zdravstvu v povezavi z dobavo medicinskega materiala in zdravil je izbruhnila pred petimi leti, takrat je po Sloveniji potekalo tudi 58 obsežnih hišnih preiskav. Zaposleni v zdravstvenih ustanovah so namreč po podatkih Nacionalnega preiskovalnega urada v zameno za pomoč pri sklenitvi poslov od dobaviteljev prejeli podkupnine v gotovini ali v zlatih palicah. Gotovina je bila navadno nakazana na bančne račune v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem. S koruptivnimi dejanji so vpleteni zdravstveni sistem oškodovali za več kot milijon evrov.

1369b82f2956cbe83f2ed7d1c0ec7dd4
Andrej Petelinsek
Afera je povezana z dobavo zdravil in medicinskega materiala.


Obtožnica je bila vložena zoper deset uslužbencev bolnišnic. Poleg Miloševiča se glede prejemanja podkupnin omenjajo še Vane Antolič, predstojnik ortopedije v ljubljanskem UKC, iz UKC Maribor radiolog Jožef Matelo, Miodrag Vlaović iz celjske bolniške, Gregor Kavčič iz novomeške in Robert Cirman iz Valdoltre. Deset obtožnic je bilo vloženih zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril, zoper dve osebi tudi zaradi kaznivega dejanja pranja denarja, zoper eno pa še zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin in kaznivega dejanaj preprečitve dokazovanja.

zoran Miloševič afera v zdravstvu okrajno sodišče ljubljana