vestnik

Rafting na Soči - odgovarjamo na najpogostejša vprašanja!

Spletnik.si, 14. 9. 2023
Arhiv naročnika
Doživetje se prične, ko se udobno namestite v raft, nato pa se prepustite izjemnim lepotam reke, njenim globokim tolmunom s slavnimi soškimi postrvmi, ogromnim balvanom ter veličastnemu pogledu na Triglav.
Aktualno

Ko pomislite na našo smaragdno reko Sočo, vas zagotovo prešine kar nekaj asociacij – neokrnjena narava, čista voda, veličastne gore, zeleni razgledi. Če pa temu dodate še adrenalinsko doživetje, kot je rafting, pa je pred vami izkušnja, ki na pustolovščini po divjih brzicah povezuje ljudi, sklepa prijateljstva ter bodri timski duh.

Ste pripravljeni na rafting na Soči, vodno doživetje po dolgem odseku valov in brzic? Suhi zagotovo ne boste ostali, lahko pa se opremite s koristnimi odgovori na vsa vprašanja, ki vas begajo pred vkrcanjem na raft.

Kaj je rafting na Soči?

Rafting je vznemirljiv šport in adrenalinsko doživetje na čudoviti reki Soči. Doživetje se prične, ko se udobno namestite v raft, nato pa se prepustite izjemnim lepotam reke, njenim globokim tolmunom s slavnimi soškimi postrvmi, ogromnim balvanom ter veličastnemu pogledu na Triglav. Vse to pa seveda ob vztrajnem veslanju in adrenalinskih poskokih na vodnih brzicah, ki se vijejo vzdolž celih 8 kilometrov. Adrenalinski spust lahko doživite na dva načina – lahko se odločite za klasični raftingali pa družinski rafting.

●     Klasični rafting

Tura Boka-Trnovo je klasična in izjemno dinamična rafting izkušnja, ki vključuje tako lažje kot tudi zahtevnejše brzice, ki poskrbijo, da bo vaša rafting avantura resnično nepozabna.

Izhodišče in vstopna točka se nahajata blizu 106 m visokega slapa Boka. V poletnih mesecih, ko je vodostaj pogosto nižji (na odseku Boka – Srpenica 1 je vodostaj prenizek), se izlet začne na Srpenici (6 km). Spust z velikim raftom, ki lahko sprejme do 8 udeležencev, se začne na bolj mirnem delu reke. Med 1,5-urno rečno raftingpustolovščino boste doživeli tudi brzice razreda IV. Na poti se boste ustavili za skakanje, plavanje v rečnem toku in celo za vožnjo po naravnem toboganu, narejenem iz rafta. Klasična rafting odprava se zaključi v Trnovem ob Soči, celoten izlet pa običajno traja približno 3 ure.

●     Družinski rafting

Družinski raftingje posebej prilagojen družinam z otroki, starimi 5 let ali več, ki želijo preživeti kakovosten čas v naravi. Družinam so na voljo odseki z mirnimi deli reke in lahkimi brzicami razreda I, kot je Čezsoča – Boka / Srpenica 1, ki se razteza čez približno 6 kilometrov. Vodniki so izkušeni animatorji, ki bodo skrbeli za zabavo otrok in družin. Na reki boste preživeli približno 1,5 ure, med katero se boste igrali razne igre in poslušali zanimive zgodbe. Začaran svet divjih voda bo oživel tudi z zgodbami o zmaju, ki morda prebiva v bližnji jami ob slapu Boka. Družinski rafting traja približno 3 ure.

rafting, spletnik
Arhiv naročnika
Družinski rafting je posebej prilagojen družinam z otroki, starimi 5 let ali več, ki želijo preživeti kakovosten čas v naravi.

Kakšne so težavnostne stopnje brzic na Soči?

Rafting na reki Soči opredeljujeta dva ključna vidika težavnosti. Prvi se nanaša na fizično zahtevnost, medtem ko drugi opisuje tehničnost in pustolovski značaj same izkušnje.

Glede na fizično težavnost lahko rečemo, da rafting na Soči spada med manj zahtevne aktivnosti, vseeno pa se priporoča, da so udeleženci dobrega splošnega zdravja in fizične pripravljenosti.

Kar zadeva tehnični in adrenalinski aspekt, se Soča ocenjuje z ocenami, ki segajo do razreda VI. Komercialni odsek reke Soče, kjer se rafting izvaja, vključuje tudi tehnično zahtevnejši III -  IV. razred pri višjem vodostaju. Tura se začne s prehajanjem lažjih brzic in vključuje tudi tehnično najbolj zahtevne dele reke. Pomembno je omeniti, da težavnost raftingana Soči lahko variira glede na trenutni vodostaj, zato se lahko izvajalci zaradi varnosti odločijo za spremembo odseka pri višjih vodostajih.

Najlažji med aktivnostmi je družinski rafting, pri katerem se od malih raftarjev pričakuje zgolj nekaj več od osnovnega brcanja z nogami. Pri družinskem raftinguse obišče najlažji del reke, ki je uvrščen v razred I-II.

Pri klasičnem rafting programu pa je znanje plavanja obvezno, saj je trasa zahtevnejša.

Kdo lahko sodeluje v raftingu na Soči?

Rafting na Soči je primeren za vse pustolovce, od otrok od 6. leta starosti pa do aktivnih odraslih, odvisno od izbrane trase. Velja pa omeniti, da se raftinga ne morejo udeležiti neplavalci, nosečnice, osebe, manjše od 120 cm, osebe s težavami s hrbtenico ali drugimi fizičnimi omejitvami ter osebe s prekomerno telesno težo. Seveda je udeležba na raftingu neprimerna tudi za osebe pod vplivom psihotropnih sredstev in alkohola.

Kako se pripraviti na rafting?

Vso osnovno rafting opremo (čelado, neoprensko obleko, anorak, rešilni jopič in neoprenski čevlji) boste dobili pri vodnikih. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše, saj so na voljo različne manjše velikosti opreme, priskrbijo pa vam lahko tudi dodatne plasti ali debelejše neoprenske kose, v primeru, da vas rado hitro zazebe.

Poleg tega pa ne pozabite tudi na

- kopalke,

- brisačo,

- suho spodnje perilo,

- majhen prigrizek ter pijačo,

- kremo za sončenje.

rafting, spletnik
Arhiv naročnika
Vso osnovno rafting opremo (čelado, neoprensko obleko, anorak, rešilni jopič in neoprenski čevlji) boste dobili pri vodnikih.

Ali je rafting varen?

Rafting je ob upoštevanju varnostnih ukrepov in z izkušenimi vodniki varen šport. Ustrezno usposobljeni vodniki in oprema pomagajo zmanjšati tveganje ter zagotoviti varnost udeležencev.

Kdaj je najboljši čas za rafting na Soči?

Rafting sezona traja od 15. 3. do 31. 10., najbolj adrenalinsko pustolovščino pa boste doživeli, če se ga udeležite spomladi ali jeseni, ko ima Soča običajno višji vodostaj.

Na vrhuncu sezone so vodostaji nižji, kar je idealno za družinski rafting, saj se reka ne spreminja bistveno glede na čas prihoda. Vseeno pa se v izogib poletni vročini priporočajo jutranji ali pozno popoldanski termini.

Ne glede na to, ali se odločite za klasični raftingpo vznemirljivih odsekih Soče ali za razigrano družinsko pustolovščino, ekipa podjetja SportMix bo s svojo strokovnostjo, znanjem in ljubeznijo do vodnih športov za vas ustvarila varne in zabavne vodne aktivnosti, ki bodo navdušile vse generacije. Ne odlašajte in svojo nepozabno dogodivščino rezervirajte še danes!  

spletnik oglas rafting