vestnik

Raiven s skladbo Veronika v evrovizijski finale

Vestnik.si, STA, 8. 5. 2024
Profimedia
Raiven se je zasluženo uvrstila v finale.
Aktualno

Predstavnica Slovenije na letošnjem 68. tekmovanju za pesem Evrovizije Raiven je v prvem odzivu po uvrstitvi v sobotni finale 68. tekmovanja za pesem Evrovizije s skladbo Veronika dejala, da je to eden najbolj srečnih trenutkov v njenem življenju, "če ne celo najsrečnejši".

"Tako sem hvaležna," je še dodala in tudi priznala, da še ni povsem dojela, kaj ji je uspelo v Malmö Areni.

Raiven je s skladbo Veronika nastopila v torkovem prvem polfinalnem evrovizijskem izboru v švedskem Malmöju. Poleg nje je uvrstitev v finale uspela še predstavnikom Srbije, Portugalske, Hrvaške, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Irske in Luksemburga.

Izbor pesmi, ki so se uvrstile v finale, so opravili izključno gledalci in poslušalci, ki so za svoje favorite lahko glasovali prek telefona ali spleta.

Raiven je kot deveta po vrsti od skupno 15 nastopajočih v prvem polfinalnem večeru nastopila v prosojnem in oprijetem kombinezonu in izvedla dovršen nastop. Na odru so jo spremljali plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik. Zamisel za nastop je zasnovala skupaj s solistom ljubljanskega baleta Lukasom Zuschlagom. Občinstvo v dvorani je slovenski nastop nagradilo z navdušenim aplavzom.

Pevka Raiven, s pravim imenom Sara Briški Cirman, je za skladbo Veronika spisala tako besedilo kot glasbo, navdih zanjo pa je črpala pri Veroniki Deseniški in lik aktualizirala, tako da se je moč z njim poistoveti tudi danes.

Drugi polfinalni večer bo v četrtek, ko se bo za nastop v finale potegovalo 16 držav: Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. Kot predstavnice velikih pet bodo nastopile Španija, Italija in Francija.

glasba tekmovanje slovenija raiven evrovizija