vestnik

»Če mene ne bi bilo, bi moja družina bolje živela«

Damjana Nemeš, 31. 12. 2018
Pixabay
Otroci so največkrat žrtve pretiranega potrošništva. 
Aktualno

V Pomurju je več kot 7000 prejemnikov materialne pomoči. Neenakost v družbi se s potrošništvom le še povečuje, socialna država se premika na polje dobrodelnosti, zato je pomembno pomagati vse leto.

December je mesec praznikov, s tem pa tudi obdarovanj. Obiščejo nas namreč trije dobri možje, Miklavž, Božiček in dedek Mraz, ki prinašajo darila. Vendar še zdaleč ne vsem. Veliko je namreč takih, ki si morda ne morejo privoščiti niti osnovnih dobrin, kaj šele, da bi svoje otroke ali sebe vsaj malo razvajali in obdarovali. Govorimo o družinah, otrocih, posameznikih, ki trpijo pomanjkanje, kar jih v tem prazničnem času še bolj zaznamuje. Kot je povedala Andreja Vrbančič Čeh, prostovoljka Zveze prijateljev mladine (ZPM) Moste - Polje, se tudi v Pomurju pri svojem delu srečuje z žalostnimi zgodbami ljudi, ki vsakodnevno bijejo boj za preživetje. Tako nam je opisala tudi zgodbo ene izmed enostarševskih družin, ki jim je pomagala polepšati praznike.

image
Vozički so se šibili pod težo nakupov – večinoma hrane in pijače.Nataša Juhnov


»Ko sem še delala na Centru za socialno delo Murska Sobota, smo v okviru projekta Botrstvo, v katerem poteka tudi akcija Čarobna zima, lani obdarovali okrog 150 otrok. Takrat sem tudi sama obravnavala enostarševsko družino. Hčerka je obiskovala srednjo šolo, njena mama pa je bila zaradi vseh stroškov, predvsem zaradi plačevanja dijaškega doma, v hudi finančni stiski. Deklici in njeni mami smo s pomočjo Čarobne zime podarili vstopnice za kopanje in jima tako omogočili posebno skupno doživetje za en dan. Kot sta mi takrat zaupali, se že dve leti nista nikamor odpravili, zato sta se tega darila še posebej razveselili. Najbolj me je ganilo to, ko mi je deklica povedala, da je prvič po dolgem času videla mamo nasmejano,« je povedala Vrbančič Čehova. Takšnih in podobnih zgodb je še veliko, v program Botrstvo je vključenih od 300 do 400 otrok iz Pomurja. Prostovoljci so priča najrazličnejšim težavam posameznikov in družin. »Družini, v kateri so trije otroci, smo podarili vstopnice za lutkovno predstavo, ki so se je udeležili v božičnem času. Takoj po novem letu mi je deklica, ki ima še dva bratca, povedala, da je zelo vesela, da so se lahko kot družina odpravili v lutkovno gledališče in da sta bila tudi starša na ta način obdarovana. K temu namreč pri svojem delu stremimo, ponuditi družini in otrokom posebno doživetje, ki si ga zapomnijo in v katero so vključeni vsi,« je še povedala prostovoljka ZPM Moste - Polje.

image
Albina Knapp, sekretarka RKS OZ Murska Sobota.Nataša Juhnov

Decembra se prodaja pri trgovcih poveča tudi za 30 odstotkov

Obdarovanje bi torej moralo biti vračanje k družini, k preživljanju prostega časa z ljubljenimi osebami in ne prekomerno zapravljanje. Antropološko gledano je namreč obdarovanje vzpostavljanje zveze s človekom, ki ga obdarujemo. »S tem pokažemo človeku, da nam je do njega. Seveda to počnemo s stvarmi, ki jih kupimo na trgu,« je povedala prof. dr. Breda Luthar s Fakultete za družbene vede Ljubljana, katere ekspertno področje je ravno potrošna kultura. Njenemu mnenju pritrjuje Albina Knapp, sekretarka Rdečega križa Slovenije, območnega združenja (RKS OZ) Murska Sobota. »Prihajajoči prazniki naj bi bili prazniki ljubezni in sreče, ampak to je samo ena plat medalje. Prazniki stanejo. Nekomu je dosti deset evrov, nekomu je premalo tisoč evrov, razpon je velik. Vendar je smisel obdaritve, da nekoga osrečimo, darila bi morala biti osebna in ne potratna. Vendar v vsej tej naglici in tempu življenja zlahka pozabimo na to. Obdaritev se tako izenači s stresom, nezadovoljstvom, razočaranjem, ne nazadnje z dolgovi, takšnih praznikov pa si nihče ne želi. Ljudje moramo imeti v zavesti smiselno porabo v okviru svojih zmožnosti in se zavedati, da cena darila ni pogoj za njegovo vrednost nekomu.« Kljub temu prihaja do pretiranega zapravljanja za darila in druge dobrote, ki naj bi si jih praviloma privoščili ob praznikih. Kot smo izvedeli iz odgovorov dveh večjih trgovcev, se v prazničnem času poveča predvsem prodaja izdelkov za praznično mizo in obdarovanje. Pri Sparu Slovenija so navedli povečano prodajo sladkarij, igrač, kozmetičnih darilnih setov, oblačil, pa tudi dražjih izdelkov, pri Mercatorju pa so omenili še delikatese, kot so mesni izdelki in siri, ter penine in čokoladne izdelke. »Običajno pričakujemo v povprečju od 20 do 30 odstotkov večjo prodajo, seveda pa se ta razlikuje glede na vrsto izdelkov,« je povedala Tanja Durin iz Mercatorja. Ker je torej pretirano nakupovanje različnih prehranskih izdelkov in daril v božičnem času skoraj nuja v tej potrošniško naravnani družbi, skušajo tudi trgovci z akcijami in popusti zagotavljati cenovno čim ugodnejše ponudbe, da si izdelke za praznovanje in obdarovanje lahko privoščijo tudi tisti, ki so bolj pozorni na ceno.

image
Predpraznično nakupovanje.Nataša Juhnov


V Pomurju pomagajo številne organizacije Kljub popustom pri trgovcih pa so še vedno družine, ki si nakupov ne morejo privoščiti. Tem priskoči na pomoč tudi RKS OZ Murska Sobota, ki letno oskrbi okrog 2440 družin oziroma posameznikov, kar pomeni, da imajo čez 7000 prejemnikov materialne pomoči. »V povprečju prejmejo pomoč dva- do štirikrat letno, odvisno od naših zalog in dobave pomoči, zato moram ob tej priložnosti pohvaliti tudi naše prostovoljce, ki so temelj izpolnjevanja našega poslanstva, brez njih namreč tudi pomoč socialno ogroženim ne bi bila mogoča,« je povedala Knappova. RKS OZ Murska Sobota pomaga ljudem v stiski v obliki materialne pomoči, kot so prehranski paketi, higienski pripomočki, šolske potrebščine, rabljeno pohištvo ali oblačila, obutev ter bela tehnika, občasno in v izrednih primerih ponudijo tudi finančno pomoč v obliki plačila zaostalih položnic za najnujnejše življenjske stroške, v primeru naravnih in drugih nesreč pa pomagajo tudi z zbiralnimi akcijami in s pomočjo na terenu. »Socialno ogrožene otroke in starostnike pošiljamo tudi na brezplačno letovanje v zdravilišče RKS na Debelem rtiču, imamo pa tudi posebne programe socialne dejavnosti,« je povedala sekretarka RKS OZ Murska Sobota in poudarila, da ne pomagajo le v decembru, ko lahko zasledimo veliko »dobrodelnih« akcij, ampak vse leto.

image
Otroke obdarujejo predvsem s šolskimi potrebščinami, oblačili, knjigami in igračami.Neznan


Med tistimi, ki priskočijo na pomoč kadar koli med letom, so tudi Center za socialno delo (CSD) Pomurja in vse njegove enote, Lendava, Ljutomer, Gornja Radgona in Murska Sobota. V Lendavi se ves čas pridružujejo različnim akcijam obdarovanja in skupnostnim akcijam, priključili so se tudi akciji Božiček za en dan in tako obdarili 153 otrok in 20 starejših, skupaj z Dvojezično srednjo šolo Lendava pa so s šolskimi potrebščinami, oblačili, knjigami in igračami obdarili osem otrok. Ljutomerska enota bo v okviru Božička za en dan obdarila 186 otrok, 58 otrok pa si bo v akciji Božični kino dan brezplačno ogledalo risanko in film v Mariboru. Podobno bodo otrokom pričarali lepše praznike v Gornji Radgoni, saj bodo otroke peljali na Božični kino dan ter jim dali tudi darila. V enoti Murska Sobota pa so s pomočjo ZPM Ljubljana med poletnimi počitnicami 40 otrok peljali na brezplačno celodnevno kopanje, omogočili so jim obisk treh taborov, v vsakega je bilo vključenih do 15 otrok, v sodelovanju z ZPM Moste - Polje pa so v okviru projekta Trije zimski botri obdarili približno 160 otrok, kot nam je povedala Petra Gyurica, koordinatorica obravnave v skupnosti in lokalne mreže pri CSD Pomurje. Pomagati se torej da, kot prostovoljec ali zaradi narave službe. Pomembno je le, da se za ta korak odločimo, saj nikoli ne vemo, v kakšne situacije nas bo življenje »prisililo«.

Celoten članek lahko preberete v zadnji letošnji številki Pena

potrošništvo družina