vestnik

»Ekološka bomba« v Skakovcih še vedno tiktaka 

Janko Votek, 11. 7. 2018
Nataša Juhnov
Približno 4500 kubičnih metrov odpadnih gum in druge plastike je še na odlagališču v Skakovcih. 
Aktualno

Problem deponije gum na dvorišču podjetja Wolf je vse bolj pereč; gume so namreč na črno še naprej dovažali. Najprej je bilo treba končati prvotni postopek o odstranitvi odpadnih gum, za odpadne gume, ki so se pojavile na dvorišču pozneje, pa je bilo treba začeti nov postopek.

Približno sedem let je trajalo, da je inšpektorat pravnomočno sklenil postopek za odstranitev odpadnih gum na dvorišču podjetja Wolf v Skakovcih. Kljub pravnomočni odločbi podjetje Rematom iz Dobrunj, ki je zdaj lastnik zemljišča z odpadnimi gumami, tega ni storilo. Zato je inšpektorat odredil odstranitev gum po tretji osebi in lani maja objavil javno naročilo za izvajalca odstranitve gum v Rušah in Skakovcih.

Gume ogrožajo kmetijstvo

Izbrano podjetje je del gum odstranilo, del pa jih je ostal in še niso odstranjene.
Problem deponije gum je vse bolj pereč. Gume so same po sebi »ekološka bomba«. Ob tem pa so velika potencialna nevarnost predvsem za kmetijstvo, konkretneje za živinorejo, ki je na tem območju izredno močna. Ob zalegah glodavcev, ki povzročajo škodo, so gume idealno okolje za zalege raznih insektov. Vremenske razmere za njihovo razmnoževanje so letos naravnost idealne. Velik del izredno nevarnih bolezni, ki se pojavljajo pri živalih, prenašajo ravno insekti (npr. bolezen modrikavega jezika). Na ministrstvu za okolje in prostor smo poizvedovali, zakaj izbran izvajalec ni v celoti odstranil odpadnih gum. Odgovorili so nam na inšpektoratu za okolje in prostor, kjer pravijo, da so 21. in 22. avgusta lani v izvršilnem postopku opravili izvršbo odpadnih gum po drugi osebi na dvorišču Rematoma v Skakovcih.

Gume na črno še naprej dovažali

»Po zaključeni izvršbi je bilo ugotovljeno, da je na kupu na tej parceli ostalo še približno 4.500 kubičnih metrov odpadnih izrabljenih avtomobilskih gum, mlete odpadne gume, pomešane z industrijsko odpadno gumo in mleto plastiko. Odpadki so med seboj pomešani, zato se točna količina po vrsti odpadka ne da oceniti. Ti odpadki so bili po izdani odločbi, ki je bila izdana v aprilu 2016 in predmet izvršbe, tudi dodatno pripeljani, saj so ena vrata na parceli odprta in je omogočen dostop na parcelo. Lastniku zemljišča je bilo z novo odločbo odrejeno, da odstrani tudi vse te odpadke. Zoper novo odločbo je zavezanec – lastnik zemljišča – sprožil upravni spor. Upravno sodišče o zadevi še ni odločilo. Če lastnik zemljišča v novem določenem roku iz odločbe ne bo odpeljal celotne količine odpadkov, ki so ostali na parceli, bo izveden nov izvršilni postopek po drugi osebi,« so nam odgovorili z inšpektorata za okolje in prostor.
Očitno je, da je inšpektorat razpolagal s podatkom o dodatnih gumah, ki so se pojavile na dvorišču. Iz odgovora je razvidno, da je bila odločba o odstranitvi izdana že leta 2016. To kaže na zapletenost postopkov in posredno nemoč inšpekcijskih služb. S formalnega vidika so morali najprej končati prvotni postopek za odstranitev odpadnih gum. Za odpadne gume, ki so se pojavile na dvorišču pozneje, pa je bilo treba začeti nov postopek. Zdaj se bo zgodba verjetno razpletla hitreje, saj inšpektoratu ni več treba ugotavljati lastništva parcele in dejanskega lastnika odpadnih gum.