vestnik

(Baška) Ravnatelja bodo zaposlili na podlagi podjemne pogodbe

Rok Šavel, 16. 9. 2021
Arhiv DPM Murska Sobota
Zdravstveno letovanje otrok ni pomembno le za krepitev zdravja, ampak tudi za razvijanje drugih veščin.
Aktualno

Objavljen je razpis za ravnatelja Otroškega počitniškega doma Murska Sobota v Baški. Gre za javni zavod, ki ga je soboška občina ustanovila na Hrvaškem za upravljanje s počitniškim domom v njeni lasti.

Upravni odbor zavoda Dječje odmaralište Murska Sobota (Otroški počitniški dom Murska Sobota) je objavil razpis za ravnatelja zavoda, ki je odgovoren za upravljanje počitniškega doma v lasti mestne občine v Baški na otoku Krku, je razvidno na spletnih straneh soboške občine. Izbrani kandidat bo v času sezone (junij – september) opravljal delo na lokaciji v Baški, za obdobje sezonskega dela pa bo sklenil podjemno pogodbo z zavodom Otroški počitniški dom Murska Sobota v Baški. Zavod namreč v skladu s hrvaško zakonodajo in na podlagi ustanovitvnega odloka vodi ravnatelj, trenutno to funkcijo opravlja vršilec dolžnosti ravnatelja Bojan Nemec, ki je zavod vodil že v preteklosti.

ab2782b2fe46e3f2888c1ff969a33514
Nataša Juhnov
Miloševič, ki je sicer tudi soprog Lili Miloševič, predsednice soboškega Društva prijateljev mladine, ki v tem domu izvaja mladinska letovanja, pravi, da v tej fazi ni možnosti in potrebe po redni zaposlitvi ravnatelja.

"V preteklosti so bile redne zaposlitve, a to enostavno več ni vzdržno, kar nakazujejo poslovni rezultati zadnjih let. Ni toliko dela in ne toliko prihodkov, da bi se lahko financirala plača ravnatelja," pojasnjuje član upravnega odbora Goran Miloševič, ki dodaja, da so letos uspešno izvedli letovanja otrok, čeprav zaradi epidemiološke situacije v nekoliko manjši izvedbi. Trenutni vršilec dolžnosti Bojan Nemec je sicer upokojen in tudi zaposlen na podlagi podjemne pogodbe. "Spremljali bomo, kako bo tekel razvoj naprej in se bomo ustrezno prilagodili, če se bodo pogoji v prihodnje spremenili," še pravi Miloševič.

Razrešena in odpuščena bivša ravnateljica se ni odločila za tožbo

Spomnimo, upravni odbor je oktobra lani razrešil dotedanjo ravnateljico Natašo Klepec, hkrati so jo odpustili pri Društvu prijateljev mladine Murska Sobota, kjer je bila formalno zaposlena v zvezi z vodenjem zavoda, ki ga je občina leta 2002 ustanovila na Hrvaškem. Delovanja zavoda namreč ne financira mestna občina, saj ta pretežni del prihodkov pridobiva z izvedbo zdravstvenih letovanj za otroke, ki jih organizira in izvaja Društvo prijateljev mladine Murska Sobota (DPM Murska Sobota). Poslovno sodelovanje med DPM Murska Sobota in zavodom je narekovalo tudi, da je ravnatelj zaposlen pri DPM Murska Sobota, sredstva za plačo pa so izhajala iz izvedbe letovanj otrok. To je bilo po pojasnilih upravnega odbora vzdržno do leta 2018, v letu 2019 pa je zavod izkazoval izgubo v višini 17 tisočakov in nato ob koncu sezone 2020 še v višini 32 tisočakov.

Sledila je razrešitev Klepčeve z mesta ravnateljice zaradi poslovnih razlogov in tudi postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Razrešena in odpuščena ravnateljica je neuradno razmišljala o sprožitvi tožbe zoper občino zaradi domnevno neutemeljene razrešitve, a si je nato vendarle premislila, saj bi sodni postopek moral potekati na Hrvaškem, ker ima tam zavod tudi sedež.

Za ravnatelja je lahko imenovan kandidat, ki ima visoko strokovno izobrazbo družboslovne smeri in najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju sociale ali družbenih dejavnosti. Upravni odbor prijave zbira do 24. septembra. Člani upravnega odbora, ki bodo imenovali ravnatelja, so romski svetnik v soboškem mestnem svetu Darko Rudaš, ki je tudi predsednik upravnega odbora, mestni svetnik SD Goran Miloševič in Ivan Tibaut kot predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Arhiv DPM
Ravnatelj počitniškega doma v Baški bo delo opravljal le sezonsko in bo zaposlen na podlagi podjemne pogodbe.
počitniški-dom baška mestna-občina-murska-sobota goran-miloševič razpis