vestnik

Razdelili šest milijonov evrov, a Pomurje z največjim deležem starejših ostalo praznih rok

Majda Horvat, 25. 9. 2018
Žunec Darja Lukman
ZD Ljutomer se je prijavil na razpis ministrstva, da bi pilotno vzpostavil mrežo pomoči starejšim na domu, vendar na veliko razočaranje vseh s prijavo ni uspel. 
Aktualno

Ljutomerski zdravstveni dom se je zavzeto pripravljal na izvajanje pilotnega projekta povezovanja storitev pomoči starejšim na domu, vendar s prijavo na razpis ni uspel. 

Zdravstveni dom Ljutomer se je skupaj s partnerjema, Domom starejših občanov Ljutomer in Centrom za socialno delo Ljutomer, pripravljal na izvajanje pilotnega projekta, praktičnega delovanja sistema dolgotrajne oskrbe starejših na domu, vendar s prijavo na razpis ministrstva za zdravje ni uspel. "Zaradi tega smo zelo žalostni in razočarani," je povedala Renata Škrget, pomočnica direktorja za zdravstveno nego. Razočarani so predvsem zato, ker je v okolju veliko ljudi, ki potrebujejo pomoč na domu, izvajanje projekta, ki traja dve leti, pa bi prineslo tudi več novih delovnih mest. V okviru priprav na razpis je ljutomerski zdravstveni dom v soglasju z občinami ustanoviteljicami javnega zavoda tudi registriral izvajanje pomoči na domu kot dodatno dejavnost.


Kot vemo, je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi doživel ostre kritike in ni prišel v postopek sprejemanja, a je ministrstvo kljub temu aprila letos objavilo razpis za izvedbo pilotnega projekta, s katerim naj bi nabrali izkušnje glede povezovanja različnih oblik socialnovarstvene in zdravstvene pomoči starejšim.


Ministrstvo za zdravje je za izvedbo pilotnega projekta razpisalo 6,1 milijona evrov, ki jih je v višini 80 odstotkov pridobilo od Evropskega socialnega sklada. S prijavo so uspeli skupaj s partnerji Zdravstveni dom Celje, Center za socialno delo Krško in Koroški dom starejših Črneče. Pomurje je tako ostalo praznih rok, čeprav je prejšnja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v času priprave zakona o dolgotrajni oskrbi na domu povedala, da ima regija zaradi demografske slike osnovo za izvajanje pilotnega projekta, če bo le lokalno okolje pokazalo interes za prijavo na razpis.

8b8c0e174a945a5c1bc76e8d20883d82
Profimedia
Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi je spet končal v predalu, čeprav vse več starejših ljudi potrebuje pomoč.


Na razpis se je hotel prijaviti tudi murskosoboški zdravstveni dom, ki je že tudi našel partnerje za sodelovanje, vendar je potem od tega odstopil. Težavo so videli predvsem pri pogoju glede zagotavljanja kadra z večletnimi izkušnjami na področju storitev oskrbe na domu, od prijave pa so jih odvrnile še nekatere informacije, po katerih so lahko sklepali, da s prijavo ne bodo uspeli.


pomoč na domu Zd ljutomer pilotni projekt