vestnik

Razglašena je beseda leta 2020

Vestnik, 11. 1. 2021
Profimedia
Fotografija je simbolična
Aktualno

Največ glasov je dobila beseda karantena, na drugem mestu je pristalo kolesarjenje, na tretjem pa 14 dni.

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je peto leto zapored pripravil akcijo Beseda leta. Z njo Slovenci izbiramo besedo, ki je najbolj zaznamovala preteklo leto. Komisija je med deset finalist uvrstila besede 14 dni, karantena, kolesarjenje, mehurček, neleto, pozitiven, predihovalnik, rahljanje, šolotožje in zoom. Tem pa je bila dodana še beseda cepivo, sicer beseda leta po izboru časopisne hiše Delo. Slednja je skupaj s portalom MMC prav tako sodelovala pri izvedbi akcije. 

V nekaj dneh je svoj glas oddalo več kot 5000 ljudi, največ glasov pa namenilo besedi karantena. Ta se je pridružila podnebju, čebeli, evropskim prvakom in beguncu, prejšnjim besedam leta. Drugo največje število glasov je prejela beseda kolesarjenje, tretje pa 14 dni.

črke, besede
Pixabay
Izbor besede leta je dodobra zaznamovalo leto epidemije.

Drugo leto zapored je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v sklopu akcije izbrala kretnjo leta. Tokrat je to beseda koronavirus. Razglašena pa je bila tudi pesem leta, napisal jo je anonimni avtor, naslovil pa Naša vojna. 

beseda-leta zrc-sazu karantena