vestnik

(VIDEO) Razglasili so najbolj inovativna živila leta 2022, med njimi tudi izdelek iz goričke sirarne

I. B., 26. 1. 2022
Inštitut za nutricionistiko
Najbolj inovativna živila leta 2022.
Aktualno

Inštitut za nutricionistiko je osmič razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. Gre za tista živila, ki so bila proizvedena v Sloveniji in na tržišče uvedena v zadnjem letu. Z izborom ozaveščajo potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstva pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje.

Letošnji nagrajenci so Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega fižola, Mercator IP za izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in BeLife za kombucho hruška z ajdo in pehtranom in Sirarstvo Tinka za proseni desert

Posebno nagrado za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli sta prejela kruh Žito Drožnik in Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi. Prvič so bile podeljene tudi posebne nagrade za inovativnost s področja trajnosti. Dobili so jih Posestvo Trnulja, ki so pokazali inovativnost pri razvoju bio sojinega polpeta Pečenjak, Engrotuš, kjer so v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvili omako s paradižnikom Lušt ter podjetje Graska pri liniji izdelkov Grashka. 

Kaj je proseni desert?

V skupini desertov je nagrado za inovativnost prejel proseni desert, ki so ga ustvarili v Sirarstvu Tinka iz Domanjševec. V krajinskem parku Goričko predelujejo kravje, kozje in ovčje mleko na tradicionalen način. V opisu nagrajencev je zapisano, da je posebnost sirarne, da za predelavo uporablja lastno mleko in mleko sosednjih kmetij, na katerih skrbijo za sonaravno rejo živali. V prosenem desertu je vključeno proso, kremni jogurt ter sadna kaša iz višenj s hrustljavimi sončničnimi semeni. "Desert je zelo inovativen zaradi sprejemljive vsebnosti sladkorjev, ki je primerljiva celo z manj sladkimi sadnimi jogurti."

sirarstvo-tinka inovativna-živila proseni-desert