Letošnji nagrajenci so Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega fižola, Mercator IP za izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in BeLife za kombucho hruška z ajdo in pehtranom in Sirarstvo Tinka za proseni desert.
Posebno nagrado za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli sta prejela kruh Žito Drožnik in Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi. Prvič so bile podeljene tudi posebne nagrade za inovativnost s področja trajnosti. Dobili so jih Posestvo Trnulja, ki so pokazali inovativnost pri razvoju bio sojinega polpeta Pečenjak, Engrotuš, kjer so v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvili omako s paradižnikom Lušt ter podjetje Graska pri liniji izdelkov Grashka.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuŠe zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine
Na Finančni upravi RS (Furs) samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2023, ki so jih konec marca poslali nekaj manj kot enemu milijonu zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.
Kaj je proseni desert?
V skupini desertov je nagrado za inovativnost prejel proseni desert, ki so ga ustvarili v Sirarstvu Tinka iz Domanjševec. V krajinskem parku Goričko predelujejo kravje, kozje in ovčje mleko na tradicionalen način. V opisu nagrajencev je zapisano, da je posebnost sirarne, da za predelavo uporablja lastno mleko in mleko sosednjih kmetij, na katerih skrbijo za sonaravno rejo živali. V prosenem desertu je vključeno proso, kremni jogurt ter sadna kaša iz višenj s hrustljavimi sončničnimi semeni. "Desert je zelo inovativen zaradi sprejemljive vsebnosti sladkorjev, ki je primerljiva celo z manj sladkimi sadnimi jogurti."