Letošnji nagrajenci so Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega fižola, Mercator IP za izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in BeLife za kombucho hruška z ajdo in pehtranom in Sirarstvo Tinka za proseni desert.
Posebno nagrado za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli sta prejela kruh Žito Drožnik in Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi. Prvič so bile podeljene tudi posebne nagrade za inovativnost s področja trajnosti. Dobili so jih Posestvo Trnulja, ki so pokazali inovativnost pri razvoju bio sojinega polpeta Pečenjak, Engrotuš, kjer so v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvili omako s paradižnikom Lušt ter podjetje Graska pri liniji izdelkov Grashka.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) V Monoštru odprli razstavo umetniških del
Na ogled je v Slovenskem kulturnem in informativnem centru.
Kaj je proseni desert?
V skupini desertov je nagrado za inovativnost prejel proseni desert, ki so ga ustvarili v Sirarstvu Tinka iz Domanjševec. V krajinskem parku Goričko predelujejo kravje, kozje in ovčje mleko na tradicionalen način. V opisu nagrajencev je zapisano, da je posebnost sirarne, da za predelavo uporablja lastno mleko in mleko sosednjih kmetij, na katerih skrbijo za sonaravno rejo živali. V prosenem desertu je vključeno proso, kremni jogurt ter sadna kaša iz višenj s hrustljavimi sončničnimi semeni. "Desert je zelo inovativen zaradi sprejemljive vsebnosti sladkorjev, ki je primerljiva celo z manj sladkimi sadnimi jogurti."