vestnik

Raziskave za tretji vodni vir na Bistrici. Bo vir tudi rešitev za problem pregrevanja vode v sistemu v poletnih mesecih?

Majda Horvat, 28. 4. 2021
Ines Baler
Črenšovska županja Vera Markoja je na seji družbenic podjetja Eko-park predlagala, da uredijo tretji vodni vir v sistemu A.
Aktualno

Blizu 22 tisoč prebivalcev ima zdaj vodo iz zajetij v Gaberju in Turnišču.

Sistem A pomurskega vodovoda se napaja iz dveh vodnih zajetij – eno je v Gaberju, drugo v Turnišču – ter oskrbuje z vodo približno 22.000 prebivalcev občin Lendava, Črenšovci, Odranci, Velika Polana, Turnišče, Dobrovnik in Kobilje. Občina Velika Polana je sicer vključena v sistem A, vendar se je leta 2018 odločila, da se bo oskrbovala z vodo iz lastnega vodnjaka.  


Že pri načrtovanju sistema so bila za varno oskrbo s pitno vodo ob morebitnem izpadu vodnega vira v Gaberju, ki zdaj zagotavlja približno 70 odstotkov potrebne vode, predvidena tri vodna zajetja, vendar se tretje ni vzpostavilo. Zdaj so omenjene občine z upravljavcem sistema, podjetjem Eko park, sklenile pogodbo o sofinanciranju in delitvi stroškov hidrogeoloških raziskav podzemne vode v Občini Črenšovci za potrebe tretjega vodnega zajetja. Aktivnosti bo vodila Občina Črenšovci, ki je projekt tudi predlagala in je bila vodilna občina pri gradnji infrastrukture vodovoda, zato o tem tudi hrani celotno finančno in strokovno dokumentacijo. Tretji vodni vir in njegova vključitev v sistem bi bila lahko tudi rešitev za problem pregrevanja vode v sistemu v poletnih mesecih, predvsem na območjih, ki so najbolj odmaknjena od gaberskega vodnega zajetja.

vodohran21
Majda Horvat
Vodohran v Črenšovcih je pomemben del infrastrukture sistema A pomurskega vodovoda. Zdaj je v načrtu, da bi v črenšovski občini dobili še tretji vodni vir. Možnosti za nov vodnjak bodo preverjali ob reki Muri na Dolnji Bistrici. Foto Majda Horvat

Na zadnji seji skupščine Eko parka so se občine družbenice še dogovorile, da se bo imenovala strokovna skupina, ki bo skrbela za izvedbo projekta. Eko park je pri Geološkem zavodu že naročil izdelavo strokovnih podlag, na osnovi katerih je direkcija za vode junija lani tudi izdala dovoljenje za raziskavo na območju Bistrice. Po strokovnih podlagah in po programu raziskav se bodo izvedle meritve gladine podzemne vode v obstoječih vodnjakih in vrtinah, vrtine za monitoring, določilo se bo tudi mesto za vodnjak ter razmejilo območje varovanja. Na koncu bo dana vloga za vodno dovoljenje. Hidrogeološke raziskave bodo stale približno 95 tisoč evrov brez DDV, ta strošek pa si bodo občine razdelile po kriteriju števila prebivalcev. 

3e329c4d819c680ff4bf4b49ca5d6f95
Nataša Juhnov
Črenšovci. Slika je simbolična.

črenšovci voda