vestnik

(RAZKRIŽJE, LJUTOMER) Manjkajo samo še centimetri, da se reka Ščavnica prebije čez nasipe

Vestnik.si, 6. 8. 2023
Jure Kljajić
Razkrižje
Aktualno

Med Razrkrižjem in Moto poplavilo cesto

Že včeraj smo poročali, da si je voda utrla pot tudi do hiš v Občini Razkrižje. Župan Stanko Ivanušič je bil na terenu do 4. ure zjutraj, danes pa ponovno od 8. ure. Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, je stanje Mure in Ščavnice približno takšno, kot je bilo sinoči opolnoči, Ščavnica je morda za kakšen centimeter upadla, Mura pa je še v rahlem porastu.

"Stanje je zaskrbljujoče. Na jutranjem ogledu terena smo opazili, da je na relaciji med Razkrižjem in Moto na križišču za Pristavo voda iz Mure zalila cesto, in to v kar veliki količini. Ne vem, ali je morda kje prebilo nasip, do tja se sam ne morem prebiti, je pa poleg že policija. Aktivirani so tudi pristavski in razkriški gasilci, ki so že šli v akcijo, prek številke 112 sem jih aktiviral in prosil, da se povežejo s Civilno zaščito Ljutomer, ker je potrebna večja akcija," je povedal.

razkrižje
Jure Kljajić
Razkrižje

razkrižje
Jure Kljajić
Razkrižje

Voda se razteka v smeri proti Pristavi, en del proti Razkrižju in Veščici, po besedah župana je poplavljen že precejšen del kmetijskih površin. "Tisto, kar ne morem vedeti v tem trenutku, temveč zgolj predvidevam, je, da je ogroženo tudi zajetje vode na Moti, ki napaja Razkrižje in del Ljutomera, zato bomo morda ostali brez vode. Aktivirali bomo Javno podjetje Prlekija, da preveri stanje. Ne bi rad pisal črnega scenarija, a če ne bodo mogli zajeziti te vode, potem se lahko zgodi, da bodo ogrožene hiše, še bolj kot v Pristavi v Veščici in na Razkrižju. Manjkajo samo še centimetri, da se reka Ščavnica prebije čez nasipe, čeprav gre voda na določenih mestih že čez, tudi pod nasipi, pravzaprav teče skoznje. V prihodnje se bomo tako morali posvetiti ne samo nasipom ob Muri, ampak vsaj do Pristave tudi nasipom ob Ščavnici," tako Ivanušič.

Po besedah poveljnika civilne zaščite vodno zajetje zaenkrat ni ogroženo 

Pogovarjali smo se tudi s poveljnikom Civilne zaščite Ljutomer Brankom Novakom. "Spremljamo dogajanje, težava je, da prihaja čedalje več vode do Ljutomera oziroma do vasi Mota, Krapje, Cven, voda prihaja tudi po Muri nazaj iz Razkrižja, nekaj po Ščavnici, nekaj pa že tam, kjer je konec nasipa. To je velika težava, nimamo več kaj delati pravzaprav," je povedal in dodal, da zmanjkuje materiala, predvsem vreč, ki jih ni mogoče na hitro dobiti. Nasip v bližini vodnega zajetja na Moti so zakrpali. "Ta trenutek vodno zajetje ni ogroženo, če pa bo več vode, pa se zna zgoditi, da bo pritekla tudi do zajetja, s tem da so ta vodna zajetja dvignjena kakšen meter in pol višje od tal, tako da skoraj dvomim, da bi voda lahko neposredno vtekala vanj. Res pa je, da je tudi podtalnica visoka, je pa filtrirana. Zaenkrat je torej v redu, ne moremo pa garantirati, da bo tako ostalo," tako Novak, ki je povedal še, da so aktivirani gasilci iz celotne gasilske zveze. "Ekipe so se že četrtič zamenjale, na delu so tudi ekipe iz gasilskih društev oziroma vasi, ki niso neposredno ogrožene, nekaj gasilcev pa imamo na rezervi, če bi se stanje močno poslabšalo. Nasipi so stari več kot 30 let, zadnjih 20 let pa ni bilo nič narejeno, zato zdaj plačujemo ta davek."

razkrižje poplave-2023