vestnik

Razkrižje: To so prejemniki občinskih in županovih priznanj ter zahvalnih listin 

Ines Baler, 29. 6. 2019
Ines Baler
Folkloristi so zaplesali nekaj plesov.
Aktualno

Občina Razkrižje je z osrednjo slovesnostjo, na kateri so podelili županova in občinska priznanja ter zahvalne listine, obeležila 21. občinski praznik.

V centru Zavirje se je slovesnost tradicionalno pričela s prihodom praporov. Občina je namreč prireditev pripravila v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje ter Območnim združenjem slovenskih častnikov Ljutomer. Osrednji govornik na letošnjem občinskem prazniku je bil Drago Ribaš, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje. V nagovoru je izpostavil, da je pomembno, da ljudje ob meji ostanejo, da jih država stimulira, saj se s prisotnostjo v bližini meje lahko tudi zmanjšuje tihotapstvo. Kot je še dodal, se mora sožitje ob meji med dvema narodoma spodbujati in negovati. »Če bi imeli vladajoči takšne odnose, kot jih imajo prebivalci ob meji, sem prepričan, da bi ostalo malo vprašanj med državama nerešenih,« tako Ribaš.

dd14c125aa462b7f7a948154ad204a13
Ines Baler
21. občinski praznik Občine Razkrižje.


Za občinski praznik je 28. junij določen, saj je bil leta 1919 na ta dan sprožen prvi strel Jugoslovanske ljudske armade na obmejno Gibino in na novo slovensko državo. Zaradi uspešne obrambe pred napadom je to postal razkriški občinski praznik.

ebb101a712bab911a40c269039904a5a
Ines Baler
Drago Ribaš je bil glavni govorec.

Župan Stanko Ivanušič je kot tri najpomembnejše investicije v minulem letu izpostavil celovit sistem odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda na celotnem območju občine, celovit in z drugimi občinami povezan vodovodni sistem ter urejeno in modernizirano državno cesto s pločniki in razsvetljavo od Veščice, Razkrižja, Šafarskega do Gibine. V prihodnje se bodo na občini lotili ureditve dotrajanega lesenega mosta na Šafarskem, v tem letu pa se bo nadaljevala tudi modernizacija ceste od Gibine do mejnega prehoda, ureditev razkriškega križišča proti Veščici in Šafarskemu ter modernizacija ceste od Veščice proti Stročji vasi in Ljutomeru.


Ivanušič je tokrat podelil tri županova priznanja, eno zahvalno listino in eno občinsko priznanje. Slednjo je prejel Paul Terence Wadkin za obnovitev Slomškovega mlina in popestritev turistične ponudbe v občini. Kot so pojasnili, Anglež z lastnim znanjem obnavlja mlin, v bližini je uredil nekaj sob in apartmajev, turistično točko pa si je prišlo ogledat več obiskovalcev iz različnih krajev sveta. Obenem je čez celo leto vključen v turistične aktivnosti.

7362d843b83dd202c9b854835cde4525
Ines Baler
Župan Stanko Ivanušič je podelil občinske nagrade.

Zahvalno listino je prejela Folklorna skupina KUD Razkrižje, ki letos praznuje 40 let neprekinjenega delovanja. Vseskozi si člani prizadevajo za ohranjanje kulturne dediščine, predvsem plesov iz Razkrižja in okolice. Županova priznanja pa so prejeli Eva in David Mulec iz Koprive ter Nikola Novak iz Gibine. Mulčeva je v tem letu osvojila prvo mesto na državnem ekipnem šolskem tekmovanju v krosu, David pa je priznanje prejel za nadpovprečne rezultate na državnih ekipnih šolskih tekmovanjih v krosu. Lani je bil drugi, letos tretji. Novak je perspektivni nogometaš, ki se zadnji dve leti kali v Nogometnem klubu Maribor, v preteklih letih pa je bil med drugim na Barceloninem kampu, odprti šoli Dinama Zagreb ter na nogometnem turnirju v Solunu v Grčiji.

90be8ae7e5dd976468f2abc647ff912f
Ines Baler
Gospodinje so pripravljale tradicionalne razkriške mlince.


6eedc4d18e8f14fe02af8fd8ba99b7c6
Ines Baler
Gospodinje so pripravljale tradicionalne razkriške mlince.

83b829e24d02a81787dc58ce4df96fcf
Ines Baler
Folkloristi so zaplesali nekaj plesov.

Občina Razkrižje občinski praznik prejemniki priznanj in listin