vestnik

V SB MS odpovedani nenujni posegi. Kako so pripravljeni na povečanje števila covidnih bolnikov?

Majda Horvat, 5. 11. 2021
Nataša Juhnov
Po navodilu ministrstva za zdravje so v SBMS dolžni postopoma zagotoviti 52 postelj za bolnike z akutno boleznijo in 14 postelj za intenzivno zdravljenje.
Aktualno

Grabar je pozval ljudi, naj upoštevajo ukrepe, s katerimi je mogoče zmanjšati širjenje virusa.

V zadnjem času se je v regiji odvilo več organiziranih dogodkov, ki so privabili množice obiskovalcev, bila so tudi številna zasebna druženja zaradi počitnic in praznikov. Pričakovana posledica tega je skok števila okuženih, zato se v Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS) že pripravljajo na povečano število bolnikov s covidom-19, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje. »Nočemo, da bi kdor koli ostal brez zdravstvene oskrbe, nas pa te razmere skrbijo,« pravi Daniel Grabar, direktor SBMS.

Po navodilu ministrstva za zdravje so dolžni postopoma zagotoviti 52 postelj za bolnike z akutno boleznijo in 14 postelj za intenzivno zdravljenje. Zato so v torek odprli dodatno enoto za zdravljenje teh bolnikov, in sicer z 12 posteljami na infekcijskem oddelku. V torek so imeli zasedenih 41 postelj, od tega je 11 bolnikov potrebovalo intenzivno terapijo.

daniel-grabar, direktor, novi-direktor, sbms, splošna-bolnišnica-murska-sobota
Aleš Cipot
Daniel Grabar



Odpovedani nenujni posegi 

Ob pričakovanem povečanju števila covidnih bolnikov in zaradi pomanjkanja zdravstvenega osebja se je vodstvo bolnišnice že odločilo, da se s 4. novembrom odpovejo vsi nenujni operativni posegi. Ob tem Grabar vendar dodaja, naj bolniki, katerih zdravstveno stanje se je v času čakanja na poseg zelo poslabšalo, znova obiščejo osebnega zdravnika, da jim ta izda napotnico za nujno ali zelo hitro obravnavo, ali pa se oglasijo v urgentnem centru bolnišnice, kjer bodo dobili potrebno oskrbo. V nezmanjšanem obsegu namreč v bolnišnici še naprej opravljajo zdravstvene storitve s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro. Bolnike, ki bi morali imeti poseg v naslednjih dneh, o tej spremembi že obvešča naročniška služba bodisi po telefonu ali s sporočili SMS. Takih bolnikov je samo v tem tednu okoli štirideset, kajti ob rednih operacijah v dopoldanskem času so v novembru te načrtovali še v popoldanskih urah.

koronavirus, zdravstvo, covid-19, bolnišnica-ms
Nataša Juhnov
Koronavirus.

Prav tako bodo še naprej nemoteno potekale ambulantne storitve. Zdravstvene storitve ne bodo okrnjene niti za rakasta obolenja, stanja v zvezi z nosečnostjo in porodom, za vse novorojence in otroke. Še vedno opravljajo po programu tudi preglede ali storitve, na katere so bolniki naročeni zaradi načrtovanega operativnega posega, s tem da jih zdaj že opozorijo, da to še ne pomeni, da bodo lahko tudi operirani. Takšna organizacija dela bo veljala, če se število bolnikov s covidom-19, ki bodo sprejeti na zdravljenje v bolnišnico, ne bo skokovito povečevalo. Če se bo to zgodilo, bodo morali odpovedovati še ambulantne storitve.

Bolnišnica je že zaprosila zdravstvene domove za pomoč z dodatnim zdravstvenim kadrom, da bi ob zdravljenju bolnikov s covidom-19 čim manj krčili preostala zdravljenja in storitve. »Največja težava je pomanjkanje izkušenega zdravstvenega kadra v enotah za intenzivno zdravljenje, s tem da je za zdravljenje bolnikov s covidom-19 potrebnih še več ljudi. V enem dnevu se jih na teh deloviščih zamenja najmanj 45,« ponazori Grabar. Poleg pomanjkanja zdravstvenega kadra bolnišnico pestijo še izostanki zaposlenih z dela bodisi zato, ker sami zbolijo zaradi različnih bolezni, ali ker morajo ostati v karanteni zaradi tveganih stikov njih samih ali družinskih članov.

Koliko novih okužb so v Pomurju odkrili danes, najdete na tej povezavi. 

V bolnišnici imajo zdaj dovolj zaščitne opreme za zaposlene, kar je bil velik problem ob izbruhu epidemije, prav tako je na voljo učinkovitih 37 ventilatorjev za predihavanje bolnikov s covidom-19, vendar jih zaradi pomanjkanja kadra lahko uporabijo največ 22. Na voljo imajo tudi novo zdravilo za zdravljenje covidnih bolnikov, ki vsebuje monoklonska protitelesa in s katerim zdravijo po sprejeti doktrini v Sloveniji, to je ob upoštevanju medicinske indikacije, bolezenskega stanja bolnika.

Razmere so skrb vzbujajoče, je za Vestnik večkrat poudaril Grabar, zato je v imenu zdravstvenih delavcev pozval ljudi, naj upoštevajo ukrepe, s katerimi je mogoče zmanjšati širjenje virusa. Direktor SBMS pri tem ne misli samo na cepljenje. »Nekatere stvari je treba preprosto razumsko narediti, torej da se izogibamo nekih druženj, če se že srečujemo, pa to naredimo tako, da se zaščitimo. Mislim, da smo pri tem vsi padli. « 

sbms razmere epidemija daniel-grabar