vestnik

Razmere v domovih za starejše so boljše, strokovni športni delavci se morajo prav tako tedensko testirati

Vestnik, 16. 2. 2021
Nataša Juhnov
Dom starejših Rakičan (slika je simbolična).
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek.

Slovenija se nahaja v oranžni fazi, število hospitalizacij je po dolgem času padlo pod 700, sedemdnevno povprečje okužb pa je 879. Štirinajstdnevna incidenca okužb v Sloveniji je 572,2, v pomurski regiji pa 597,9. Sedemdnevna incidenca na ravni država znaša 293, v Pomurju pa 299. 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je uvodoma dejal, da se razmere v domovih za starejše in v socialnovarstvenih zavodih izboljšujejo. V zadnjem tednu so v domovih za starejše potrdili 23 okužb, 5. februarja je bilo aktivnih primerov na območju celotne Slovenije 231. Za primerjavo, še 15. decembra jih je bilo 2233. Cigler Kralj je dodal, da morajo kljub vsemu ostati previdni zaradi novih sevov virusa, obenem pa povedal, da zaposlene še naprej testirajo s hitrimi antigenskimi testi. 

Minister je izpostavil tudi povezavo med upadom števila okužb in cepljenjem zaposlenih ter stanovalcev. Z dvema odmerkoma je bilo cepljenih 2062 zaposlenih, z enim pa 1221. V drugem valu pa je covid-19 prebolelo 4310 zaposlenih v domovih za starejše. Ta mesec naj bi se cepili tudi tisti, ki so bili na novo sprejeti v dom, in tisti, ki so pozneje izrazili interes za cepljenje. Priporočilo za tiste, ki so virus preboleli, pa veleva, da se cepijo po preteku šestih mesecev. 

Posnetek zaslona (75)
STA
Janez Cigler Kralj

Cigler Kralj je na današnji novinarski konferenci dejal, da že tečejo priprave za morebitni tretji val koronavirusa. Podobno kot po prvem valu bodo tudi tokrat z vsemi izvajalci naredili analizo in izmenjali izkušnje. Napovedal pa je, da bodo dodatno pozornost namenili obvladovanju težav, povezanih z duševnim zdravjem. 

Januarja 2021 je bilo v domove sprejetih 787 novih stanovalcev, 5. februarja so imeli izvajalci prostih še 745 mest. 

Državni sekretar Marjan Dolinšek je predstavil nov odlok, ki je omogočil sproščanje na področju športa. Tako so se včeraj na treninge lahko vrnili vsi registrirani športniki, na zunanjih površinah in v zaprtih objektih lahko vadijo tudi rekreativni športniki. Treninge lahko izvajajo tudi mlajše selekcije športnikov. Dovoljene so skupine do deset športnikov, vzdrževati pa je treba tudi dva metra varnostne razdalje. 

e044fa85e59d404502d400533de7f378
Igor Napast
Telovadba je dovoljena tako na prostem kot v zaprtih dvoranah.

Odlok omogoča izvajanje tekmovanj na državni ravni v kolektivnih športnih panogah. Dovoljeno je izvajanje ligaških tekmovanj za člane drugega kakovostnega nivoja ter za mladince prvega kakovostnega razreda. V individualnih panogah se lahko državna ligaška tekmovanja in državna prvenstva izvajajo za člane in mladince. 

Kako je z rekreacijo? 

Treninge lahko opravljajo vse generacije, in sicer zunaj in v dvoranah. Organiziranje skupnih aktivnosti je dovoljeno ob dvometrski razdalji in v skupinah do deset vadečih. Med drugim je dovoljeno plavanje, tenis, badminton, fitnes, skupinske vadbe...

Marjan Dolinšek 2
STA
Marjan Dolinšek

Strokovni delavci v športu se morajo redno tedensko testirati, saj je negativni test pogoj za vodenje vadbe športnikov in rekreativcev. Testa pa ne rabijo tisti, ki so virus preboleli ali bili cepljeni z obema odmerkoma. 

koronavirus maja-bratuša epidemiološka-situacija janez-cigler-kralj