vestnik

Razrešeni člani upravnega odbora ARRS na sodišče, kaj to pomeni za Lainščaka?

Rok Šavel, 5. 2. 2022
Maja Kaučič
Mitja Lainščak
Aktualno

Nov zaplet v zvezi z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost (ARRS), ki jo po novem kot vršilec dolžnosti direktorja vodi Mitja Lainščak.

Prah se še ni povsem polegel po kadrovskih menjavah v javni agenciji ARRS, ki razdeljuje znanstvene milijone, že se odpira nova fronta za vlado. Spomnimo. Člani sedemčlanskega upravnega odbora, ki so bili imenovani še v času vlade Marjana Šarca, Emilija Stojmenova Duh, Tonček Kregar, Jana Kolar in Justina Erčulj so po razrešitvi direktorja agencije Roberta Repnika vladi dvakrat za vršilko dolžnosti predlagali Lidijo Tičar Padar, a vlada je njeno imenovanje dvakrat zavrnila, saj si je na tem mestu želela Mitjo Lainščaka.

LAINSCAK_Mitja_SCR_9145, 12-2019
SBMS
Razplet tožbe bo lahko imel pravne posledice tudi za imenovanje novega šefa ARRS - Mitjo Lainščaka.

Sledila je razrešitev prej omenjenih in novi člani upravnega odbora, to so postali Igor Emri, Gabrijela Horvat, Fidel Krupić in Tina Tomažič, so nato po hitrem postopku sledili interesu ustanovitelja ter vladi predlagali Lainščaka, ki ga je še isti dan tudi imenovala za šefa ARRS. Na dogajanje v javni agenciji so sicer protestirali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter v Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije.

Razlogi za predčasno razrešitev

Razrešeni člani so sedaj s pomočjo odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Strle vložili tožbo na upravno sodišče, saj menijo, da je bila njihova razrešitev nezakonita, ob tem pa zahtevali, da sodišče izda začasno odredbo, da se do pravnomočne odločbe sodišča zadrži imenovanje novih članov upravnega odbora. V tožbi oporekajo sklepu vlade o razrešitvi, saj ta po njihovem mnenju ni bil zakonit, ob tem pa razrešitev tudi ni bila obrazložena.

Nataša Pirc Musar - OBREZ
Sašo Švigelj
Nataša Pirc Musar, ki je v imenu razrešenih članov vložila tožbo na upravno sodišče, je za Vestnik.si pojasnila, da bi ugoditev predlagani začasni odredbi imela posledice le za mandat razrešenih in novoimenovanih članov, od končne odločitve sodišča pa bodo odvisne pravne posledice že sprejete odločitve novih članov v zvezi z imenovanjem Lainščaka.

Postopek razrešitve članov sveta agencije, kar je v tem primeru upravni odbor, je opredeljen v zakonu o javnih agencijah, kjer je navedeno, da se člana sveta lahko predčasno razreši, v primeru, če to sam zahteva, če ne izpolnjuje pogojev za imenovanje, če ne opravlja nalog, določenih v zakonu, ustanovitvenem aktu in splošnih aktih javne agencije oziroma jih opravlja nevestno ali nestrokovno, ali če ravna v nasprotju s svojimi obveznostmi, ki so določene v zakonu. Ta pravi, da morajo člani sveta pri svojem delu ravnati nepristransko in s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika ter varovati poslovno skrivnost javne agencije.

Pravne posledice odvisne od končne odločitve sodišča

In kaj bi pomenilo, če bi upravno sodišče razrešenim članom ugodilo oziroma vsaj začasno zadržalo imenovanje novih članov upravnega odbora? Ti so namreč že zasedali in tudi sprejeli sklep, ko so vladi v imenovanje predlagali Lainščaka. "Ugoditev predlagani začasni odredbi bi zato imela posledice le za mandat s sklepom razrešenih in novoimenovanih članov upravnega odbora. Razrešeni člani bi ohranili pravice članov upravnega odbora, nastop mandata novoimenovanih članov pa bi se zadržal, dokler sodišče pravnomočno ne odloči o zadevi. Pravne posledice v tem času že sprejetih odločitev novoimenovanega upravnega odbora bodo odvisne od končne odločitve upravnega sodišča v upravnem sporu in jih v tem trenutku ni mogoče napovedati," je za Vestnik.si pojasnila Nataša Pirc Musar. Na ministrstvu o tožbi še niso seznanjeni, so pa mnenja, da so bili vsi postopki, vključno z imenovanjem Lainščaka, v skladu z zakonodajo.

arrs mitja-lainščak tožba nataša-pirc-musar