vestnik

Razrešili direktorja KKC Lendava, ki že napoveduje boj na sodišču

Rok Šavel, 30. 5. 2022
Damjana Nemeš
Alberta Halasza so razrešili zaradi tega, ker naj ne bi ravnal po predpisih in splošnih aktih zavoda, poleg tega pa naj bi s svojim nevestnim ali nepravilnim delom zavodu povzročal večjo škodo. Vse očitke je v pisni izjasnitvi zavrnil kot neutemeljene in neresnične.
Aktualno

Svet javnega zavoda Knjižnica - Kulturni center Lendava je potrdil razrešitev direktorja Alberta Halasza, ki pa se ne namerava predati.

Po dolgotrajni sagi, v kateri ni manjkalo ostrih izmenjav in pravnih bojev med občino in vodstvom javnega zavoda, je le prišlo do odločitve o usodi direktorja javnega zavoda Knjižnica - Kulturni center Lendava. Člani sveta zavoda so namreč potrdili predčasno razrešitev direktorja Alberta Halasza, kateremu je pred tem nezaupnico izrekla večina zaposlenih v javnem zavodu in svetnikov v lendavskem občinskem svetu. Podprli so ga pa v soustanoviteljici - madžarski narodni skupnosti, med tem ko so se občine pogodbenice vzdržale pri podaji pozitivnega ali negativnega mnenja glede njegove razrešitve.

PREBERITE ŠE:

Lendavski občinski svet potrdil sklep o razrešitvi Alberta Halasza

Lendavska knjižnica: Halasz pravi, da se mu Magyar maščuje, ta odgovarja, da gre za neumnost brez primere

Narodna skupnost podprla Halasza, zaposleni v KKC Lendava ne


Očitke zavrnil kot neutemeljene, morda bo zahteval odškodnino


Halaszu so pri razlogih za razrešitev očitali, da pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda ter da s svojim nevestnim ali nepravilnim delom zavodu povzroča večjo škodo. Očitali so mu tudi nenamensko porabo sredstev. Sam se je v skladu s postopkom seznanil z navedenimi razlogi za razrešitev in se prav tako pisno izjasnil glede očitkov a, je že tu po njegovem mnenju prišlo do postopkovnih napak, saj tako zavod kot odlok jasno določata obveznosti sveta zavoda, ki jih ima pred sprejetjem sklepa o razrešitvi. "Oba predpisa enako in popolnoma jasno določata, da mora svet zavoda direktorja pred sprejetjem sklepa o razrešitvi seznaniti z razlogi za razrešitev in mu dati možnost, da se o njih izreče. Šele nato se pridobiva soglasje Občine Lendave in druga, v postopku zahtevana mnenja," je navedel v pisni izjasnitvi, kjer ravno tako svetu zavodu očita, da ni opredelil "večje škode", ki naj bi jo pri svojem delu zavodu povzročil, pa tudi da se svet zavoda pri očitkih opira le na ugotovitve nadzornega odbora lendavske občine in na poročilo zunanje revizijske družbe Adakta, kateri je lendavska občina plačala že skoraj 10 tisočakov za potrditev revizije nadzornega odbora.

Kot nam je pojasnil, trenutno čaka pisno obvestilo o razrešitvi, nato pa bo zelo verjetno sprožil sodni spor na delovnem sodišču. Omenil je tudi zahtevo po odškodnini, saj je že od februarja bolniško odsoten, na njegovo načeto zdravje pa naj bi vplivalo tudi dogajanje v zvezi z njegovo razrešitvijo.

Svet zavoda je njegovo pisno izjasnitev sicer ocenil kot nezadostno in jo soglasno zavrnil, v nadaljevanju pa, kot nam je potrdil predsednik sveta zavoda Robert Požonec, sledi imenovanje vršilca dolžnosti javnega zavoda oziroma objava javnega razpisa za Halaszovo zamenjavo. Požonec nam je ravno tako pojasnil, da je postopek glede razrešitve sedaj dokončan, razrešenemu direktorju pa preostane sodno varstvo pri pristojnem sodišču v 15 dneh po prejemu sklepa o razrešitvi. Ta manever sicer ne bo preprečil izvršitve njegove razrešitve. Halasz je bil na čelu KKC Lendava od leta 2017, pred tem pa je bil že direktor predhodnega javnega zavoda Knjižnica Lendava, ki je bil leta 2016 preoblikovan v obstoječega. Petletni mandat bi tako zaključil, če ne bi bil predčasno razrešen, konec letošnjega leta. 

kkc-lendava albert-halasz občina-lendava razrešitev