vestnik

(Razstava likovnih del Marca Strana) O odnosih, javnih in tistih za zaveso

Maja Hajdinjak, 6. 10. 2023
Maja Hajdinjak
V kletnih prostorih so na ogled dela, primerna samo za polnoletne. Foto Maja Hajdinjak
Aktualno

Odprtju je sledil še koncert Stranovega kvarteta, ki je imel dobrodelno noto

V umetniški galeriji Mira Persolja v Ljutomeru so nedavno odprli razstavo likovnih del priznanega italijanskega umetnika Marca Strana. Strano se je rodil v Padovi leta 1963 in diplomiral leta 1985 na beneški akademiji likovne umetnosti iz scenografije in gledališke kostumografije. Takrat je začel sodelovati z maestrom Attiliom Colonnellom, italijanskim scenografom in režiserjem, ki je deloval na področju opere, njun umetniški odnos je trajal več desetletij. Sodeloval je z najprestižnejšimi italijanskimi in mednarodnimi gledališči, kot so veronska Arena, Sferisterio iz Macerate, Teatro Margherita v Genovi, Metropolitan v New Yorku in z gledališčem v Luksorju v Egiptu. Ob karieri scenografa se je začel ukvarjati tudi z drugimi oblikami ustvarjalnega izražanja, med drugim z likovno umetnostjo.

marco-strano, razstava, art-gallery-miro-persolja, ljutomer
Maja Hajdinjak
Marco Strano je zaigral tudi na razstavi. Foto Maja Hajdinjak



Za mnoga njegova likovna dela je značilna motivika človeške interakcije, tako javne, družbene kot družinske, pa tudi intimne, ljubezenske in erotične, ki po navadi ostaja skrita za zagrnjenimi zavesami domačih spalnic. Ukvarja se z upodabljanjem tem, ki v evropski kolektivni zavesti in na platnu prehajajo tudi v različne motive in govorijo o predsodkih, ki prevevajo evropsko družbo. V razstavnem prostoru v Ljutomeru so slike z erotično tematiko razstavili v kletnih prostorih in ob tem na vsebino posredno opozorili še s tablo, ki vstop mladoletnim prepoveduje. Na odprtju sta zbrane ob umetniku nagovorila še podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler in galerist Miro Persolja. Zadnji je tudi naredil izbor slik, s katerimi je, kot je povedal, želel prenesti sporočilo politikom, da ustavijo vojne po svetu.

Po odprtju razstave je bil v dvorani kulturnega doma še glasbeni nastop. Marco Strano je namreč tudi glasbenik, saksofonist. Marco Strano Quartet sestavljajo poleg njega še Bruno Cesselli (klavir), Luca Colussi (bobni) in Alessio Zoratto (kontrabas). Šlo je za koncert z dobrodelno noto, saj so zbirali denarna sredstva za eno od družin v Občini Ljutomer, ki je utrpela škodo v avgustovskih poplavah.

marco-strano ljutomer marco-strano-quartet razstava