vestnik

Razstava umetniških del Ive Grilec

Sarah Smith, 14. 6. 2019
Iskanje mojih oblik Ive Grilec, študentke na ALOU.
Aktualno

V Mikkovem ateljeju Odprto obrobje so odprli razstavo umetniških del Ive Grilec, študentke prvega letnika likovne akademije (ALOU) v Ljubljani - smer industrijsko oblikovanje. Na razstavi Iskanje mojih oblik se predstavlja s svojimi deli, ki jih je pripravila za sprejemni izpit za likovno akademijo, in deli, ki so nastala v času študija.  

c27365dd9254e3eb5a76313ee7b2aed1
Svit Rodež
Iskanje mojih oblik Ive Grilec, študentke na ALOU.


Iva Grilec je razstavo poimenovala Iskanje mojih oblik, inspiracijo pa ji je dala Tanja Trajbarič Lopert, njena profesorica iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki ji je govorila, da naj v vsakem delu išče obliko.
Za sprejemni izpit je skušala izdelovati čim bolj kompleksne izdelke. Večino izdelkov je izdelala v srednji šoli pri predmetu Likovno snovanje, nekaj pa jih je morala izdelati tudi v maturitetnem obdobju. Eden od teh je Stol, ki je tudi v središču te razstave. "Mislim, da je ta izdelek najbolj kompleksen od vseh, saj sem zanj porabila največ časa," je ob tem povedala Iva Grilec.


Za razstavo je poleg tega pripravila še Uho, Moški akt, sliko katero je izdelala s prijateljico, sliko ženske, Kljuko in konstrukcijo iz papirnate role. Prav za to priložnost je izdelala tudi eno največjih svojih slik doslej, ki je velika kar 220 krat 160 centimetrov, navdih pa je dobila pri rdeči in roza barvi. Barvi je na tej sliki tudi združila.

4b6a77319bc76c930dc99cfe66e47937
Sarah Smith
Iva Grilec pred svojo največjo sliko doslej.


Za izdelek Uho je lansko leto prejela posebno omembo za področje likovne umetnosti na tekmovanju Transgeneracije 2018, na katero jo je prijavila prav profesorica iz srednje šole. Izdelala ga je iz gline, stojalo pa iz lesa ter kovine. ''S tem izdelkom sem želela izstopati, biti drugačna od drugih'' pravi. Iva Grilec si želi, da bi bila s svojim delom v industrijskem oblikovanju prepoznavna in uspešna, ni pa še prepričana, ali bo ostala v Sloveniji ali bo šla v tujino.


c9e2eec897befe73e96f51c15ea279ef
Svit Rodež
Iskanje mojih oblik Ive Grilec, študentke na ALOU.

Iva Grilec MIKK študentka industrijskega oblikovanja Iskanje mojih oblik