vestnik

Razstava zakoncev Kiraly: skulpture iz brona, slike z vprašanji

Maja Hajdinjak, 8. 9. 2024
Maja Hajdinjak
Razstava Ferenca in Suzanne Kiraly
Aktualno

Na ogled do konca septembra

V centru Banffy v Lendavi je na ogled razstava likovnih del dveh domačih umetnikov, Suzanne Kiraly Moss in Ferenca Kiralya. Zbrane sta na odprtju razstave pozdravila in nagovorila Lilijana Kepe Kocon iz Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Lendava in Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava, ki sta bila soorganizatorja dogodka.

Prav poseben fenomen

Umetnika in njuno delo je predstavil umetnostni zgodovinar Franc Obal. Kot je spomnil, je Ferenc Kiraly leta 1973 postal direktor lendavske galerije, ki je takrat šele nastajala, s tem pa je dobil nalogo postaviti Lendavo na zemljevid slovenskih galerij. »Danes smo priča temu uspehu, uspelo mu je dvigniti galerijo v Lendavi na visok nivo, nasledniki so njegovo delo s pridom nadaljevali in dodali še svoja prizadevanja, tako da danes lahko rečemo, da je Lendava resnično postala mesto sodobne likovne umetnosti,« je o zaslugah Kiralya dejal Obal. Že njegovo sklepno delo na srednji umetno-obrtni šoli, abstraktna struktura iz visokih valovitih stebrov, ki je ponazarjala umetno valovanje zraka, je nakazala njegovo umetniško vizijo in žilico. Kasneje se je na ljubljanski likovni akademiji in tudi v Zagrebu seznanil z monumentalnostjo, torej kaj pomeni skulptura kot monumentalna plastika, spomenik. V kiparstvu je zmeraj iskal svoje poti, svoj likovni izraz, ki ni bil vezan na nekaj že narejenega, ampak je vedno želel ustvariti nekaj novega. Obal ga je opisal tudi kot enega najvidnejših še živečih in ustvarjajočih likovnih umetnikov kiparjev v slovenski sodobni likovni umetnosti.

Kiraly je vedno dajal prednost klasičnim kiparskim tehnikam, kot so klesanje v kamen ali les, odlivanje v bron, oblikovanje v glini, rezljanje reliefov. Pri ustvarjanju se naslanja na vidni in nevidni svet narave, navdih črpa iz človeškega, živalskega in rastlinskega sveta, vendar mu elementi služijo le kot izhodišče, opora, saj na intuitiven način ustvarja svojo notranje občuteno formo. Njegove skulpture manjšega in večjega formata so v bistvu metamorfoze, ob pozornem ogledu pa lahko gledalec prepozna forme, ki ga bodo figurativne spominjale na naravo.

ferenc-kiraly, suzanne-kiraly-moss, razstava, slike, skulpture, center-banffy
Maja Hajdinjak
Franc Obal je Ferenca Kiralya (na fotografiji) opisal kot enega najvidnejših še živečih in ustvarjajočih likovnih umetnikov kiparjev v slovenski sodobni likovni umetnosti. Foto Maja Hajdinjak

Na aktualni razstavi si je mogoče ogledati skulpture iz brona, v katerih lahko prepoznamo oblike ženskega telesa, rastlinskih in živalskih motivov. »Kiraly kot mojster teh različnih form je danes prav poseben fenomen, ker svoj pristop do kiparjenja razvija z nekimi novimi pogledi, predvsem obdelavami površin skulptur, s katerimi izrazi svoje notranje stanje, notranje občutje,« je dejal Obal, ki je prisotne pozval tudi k temu, da dajo Kiralyu oz. njegovemu delu v Lendavi še več poudarka, saj je ta svoje življenje posvetil razvoju likovne umetnosti v tem mestu. Njegova dela bogatijo tudi druge kraje po Sloveniji in na tujem, pa tudi zasebne zbirke.

ferenc-kiraly, suzanne-kiraly-moss, razstava, slike, skulpture, center-banffy
Maja Hajdinjak
Razstava Ferenca in Suzanne Kiraly

Pot kot simbol

Suzanne Kiraly Moss se je v Lendavo preselila iz ZDA. Sprva je likovno umetnost študirala na čikaški akademiji, nato še v Zagrebu in na Dunaju. Obal je spomnil na njene začetke v 70. letih prejšnjega stoletja, ko se je preselila in ko so tukajšnji likovniki z zanimanjem spremljali njen pristop k umetnosti. Sprva se je preizkušala predvsem v figuralnem slikarstvu, njena zgodnja dela izkazujejo študijski pristop do umetniške tvarine in s to osnovo je začela ustvarjati svoj likovni izraz, ki se je ločil od akademskega in se približal umetniškemu likovnemu izrazu. Leta 1981 je razstavljala v Galeriji Murska Sobota, Obal pa je njeno takratno delo opisal kot likovno transavantgardo, saj je prinašalo svežino. Takrat je bil prvič v soboški galeriji izdan barvni spremljevalni katalog k razstavi.

ferenc-kiraly, suzanne-kiraly-moss, razstava, slike, skulpture, center-banffy
Maja Hajdinjak
Suzanne Kiraly Moss se je v 70. letih iz ZDA preselila v Evropo in svoj prostor našla v Lendavi. Foto Maja Hajdinjak

Dela na aktualni razstavi v Lendavi po besedah Obala kažejo na to, da je Kiraly Mossova svoj takratni pristop do danes še obogatila z meditativnimi učinki slike, o katerih mora gledalec razmišljati. Njena dela gledalcu postavljajo vprašanja, ta pa mora sam najti odgovore. Nekatera dela kažejo motiviko poti, to je simbolika, ki jo je Kiraly Mossova negovala ves čas svojega ustvarjanja, ponazarja pa tudi njeno življenjsko pot. Razstava obeh umetnikov bo na ogled do konca septembra.

ferenc-kiraly suzanne-moss-kiraly razstava center-banffy