vestnik

(PUCONCI) Cena vrtca nižja, vzpostavljen prevoz za starejše

Ines Baler, 30. 6. 2024
Občina Puconci
Prevoze bodo začeli opravljati z rabljenim vozilom, kasneje želijo kupiti električno. Foto Občine Puconci
Aktualno

Svetniki potrdili rebalans proračuna. Vzpostavili brezplačne prevoze za starejše

Ob sprejemanju odloka o načinu izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki, o katerem smo že pisali, je bila ena pomembnejših točk seje puconskega občinskega sveta še potrjevanje odloka o rebalansu proračuna.

Prihodki znašajo 14,3 milijona evrov in so v primerjavi z veljavnim proračunom višji za 20,39 odstotka, odhodki pa so višji za 15,75 odstotka in znašajo 17,8 milijona evrov. Proračunski primanjkljaj znaša 3,5 milijona. 

Povečanje sredstev za Sončno mrežo in obnovo stare šole


Na postavki, ki se po novem imenuje Sončna mreža, so zvišali sredstva za izdelavo projektne in investicijske dokumentacije z 10 tisoč na 39 tisoč evrov. Dobrih 35 tisoč evrov je namenjenih za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za izvedbo obnove stare šole Puconci. V njej bo center idej in ustvarjalnosti – podjetniški inkubator, občina pa se namerava s konzorcijsko pogodbo prijaviti na javni razpis. Uspešni so bili kot projektni partner na čezmejnem razpisu Interreg Slovenija - Avstrija in ob stari evangeličanski šoli v Puconcih bodo vzpostavili park opraševalcev. Vrednost projekta je 104 tisoč evrov, delež sofinanciranja bo 80-odstoten. Devetsto tisoč evrov, od tega 379 tisoč lastnih sredstev za novogradnjo in 500 tisoč nepovratnih, se načrtuje za prvo fazo gradnje kanalizacije Vaneča. Letos občina načrtuje nov javni razpis za izbiro izvajalca. 

Nova ekonomska cena vrtca


Svetniki so potrdili tudi novo ekonomsko ceno vrtca pri Osnovni šoli Puconci, ki bo začela veljati s septembrom. Od trenutno veljavne bo nižja za slabe tri evre, kar znese 586,96 evra. Subvencija občine bo znašala 87,93 evra, osnova za določitev plačila staršev pa 499 evrov. Ravnatelj Štefan Harkai je pojasnil, da se cena niža zaradi višjega najvišjega normativa otrok v vrtcu. Prav tako je občinski svet dal soglasje k sistematizaciji delovnih mest za nadstandardni del programa osnovne šole. Strošek občine bo prav tako od septembra na mesečni ravni okoli 5700 evrov. Dobrih 4500 evrov na mesec bo namenjenih še za dodatni dve uri na teden za ločeno poučevanje v kombiniranem 4. in 5. razredu v podružnični šoli v Mačkovcih. 

Odobren je bil tudi fleksibilni normativ v vrtcu, in sicer za največ dva otroka v treh oddelkih v enoti v Puconcih, v enem oddelku v enoti Puconci šola, Bodonci, Mačkovci ter štiri v oddelkih v enoti Brezovci. 

Za osem tisočakov


Puconska občina je sledila nekaterim drugim pomurskim občinam in se pridružila projektu Prostofer, ki ga izvaja zavod Zlata mreža. Namenjen je tistim, ki sami ne vozijo, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, prav tako imajo slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi.

Občina je kupila rabljeno vozilo Kia Sportage v vrednosti osem tisoč evrov, prostovoljci pa bodo prevoze začeli izvajati 8. julija. Uporabniki lahko brezplačen prevoz že naročijo na brezplačni telefonski številki 080 10 10, vsak dan med 8. in 18. uro.

Prevoz je treba rezervirati vsaj tri dni pred izvedbo storitve. Na seji je župan Uroš Kamenšek dejal, da spremljajo aktualne razpise, saj želijo v prihodnje za izvajanje projekta zagotoviti električno vozilo. 

vrtec občina-puconci obnova-šole