vestnik

Razvpito lendavsko bioplinarno bi poslali v stečaj

Vestnik.si, 19. 3. 2024
Jure Kljajić
Bioplinarna Lendava.
Aktualno

Inšpektorat nima sredstev za plačilo predujma za začetek stečajnega postopka in tega ne bo sprožil.

Občina Lendava je Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) 7. marca poslala predlog, da zoper družbo Egytec energy vloži predlog za stečaj. Ta ima v lasti  razvpito lendavsko bioplinarno, ki so jo zdajšnji lastniki kupili decembra 2019 v stečaju podjetja Ecos za 600 tisoč evrov.  Pobuda občine je bila dana zaradi okoljskega problema, ki ga predstavlja velika količina odloženega digestata v razpadajočih objektih. Nazadnje je ta iztekal iz fermentorjev na bližnja zemljišča in potok Kopico marca lani. Prav tako je to storila zaradi neupoštevanja odločb inšpektoratov, na katere se upravljalec kljub večkratnim opozorilom lokalne skupnosti, ni odzval. Občina je med drugim v predlogu tudi navedla, da bi s stečajnim postopkom prišlo do prenehanja delovanja prezadolženega podjetja. Država je namreč njegov upnik v več zadevah, dolgovi podjetja pa so izjemno veliki, tako da ni mogoče pričakovati, da bodo ti poplačani prostovoljno.

Na ministrstvu so predlog proučili in odgovor posredoval na Inšpektorat RS za okolje in energijo (IRSOE), ki ima zoper zavezanca odprt inšpekcijski postopek zaradi več terjatev. Nekatere so tudi v izterjavi na finančni upravi. V primeru neizpolnitve obveznosti po izdanih inšpekcijskih odločb, ima IRSOE kot zavarovanje vpisane zastavne pravice, so nam sporočili z ministrstva. 

"Na splošno je v interesu IRSOE v vseh zadevah v prvi vrsti, da zavezanec izpolni vse odrejene obveznosti. Če zavezanec obveznosti v postavljenem roku ne izpolni prostovoljno, se uvede izvršilni postopek. IRSOE ne razpolaga z vsemi dokazili, da je dolžnik postal (trajno) insolventen, prav tako IRSOE nima rezerviranih finančnih sredstev za plačilo predujma za kritje začetnih strokov stečajnega postopka, zato IRSOE ne bo vložil zahteve za uvedbo stečajnega postopka nad zavezancem," 

Jure Kljajić
Bioplinarna Lendava.
bioplinarna lendava stečaj predlog-občina-lendava