vestnik

Reanimacija Desusa: Pomurski odbor dobil novo vodstvo. Se v politiko vrača Karl Erjavec?

Rok Šavel, 23. 10. 2023
Sašo Švigelj
Stranka upokojencev kljub izpadu iz parlamenta in dejstvu, da je na javnomnenjskih anketa praktično več ne zaznavajo, očitno še ni rekla zadnje.
Aktualno

Minuli četrtek je na rakičanskem letališču potekala volilna konferenca Pokrajinskega odbora DeSUS za Pomurje, na katerem je bilo izvoljeno novo vodstvo pomurskega odbora stranke upokojencev. Govorili so tudi o nadaljnjih aktivnostih pri reanimaciji stranke, ki je lani izpadla iz parlamenta.

Nekoč tradicionalno stranko, brez katere si vladne koalicije ni bilo moč predstavljati, danes javnomnenjske ankete skorajda več ne zaznavajo, a to še ne pomeni, da je stranka povsem zamrla. Predvsem v zadnjem obdobju se je namreč ponovno začelo prepoznavati politični pomen upokojencev, ki že zaradi samega števila, saj jih je v Sloveniji več kot 600 tisoč, predstavljajo močno volilno bazo, ki se aktivno udeležuje volitev. V luči padanja podpore Gibanju Svoboda in odsotnosti DeSUSa v parlamentu, se tako že kujejo načrti, kako pridobiti te glasove na prihodnjih volitvah in pri tem bi seveda rada sodelovala tradicionalna stranka upokojencev - DeSUS, ki je tako ali drugače še zmeraj aktivna, tudi v Pomurju. Tako je minuli četrtek na letališču v Rakičanu potekala volilna konferenca Pokrajinskega odbora DeSUS za Pomurje, na katerem je bil za predsednika izvoljen Drago Kocbek, ki je odbor kot namestnik ob odstopu prejšnjega predsednika pomurskih upokojencev vodil že do sedaj. Njegov namestnik je postal Robert Berki iz Lendave.



karl erjavec pl 5
Primož Lavre
Karlu Erjavcu je zadišal stolček evropskega poslanca.

Oživljanje stranke v pozitivnih obratih


Redni volilni kongres stranke bo sicer v začetku prihodnjega leta, ko se bo tudi izvolilo novo vodstvo matične stranke, po besedah Kocbeka pa je konsolidacija DeSUS-a v polnem teku, saj se je v stranko vrnila večina odborov, ki so jo zapustili, med drugim tudi najmočnejši velenjski odbor, ponovno pa se je vzpostavil tudi odbor za južno Primorsko, ki ga vodi nekdanji poslanec SAB Marko Bandelli. "Celotna zadeva je v nekih pozitivnih obratih," je optimističen Kocbek, ki je sicer tudi podpredsednik krovne stranke. Kar se tiče napovedanega projektnega sodelovanja z vladajočim Gibanjem Svoboda, pa pravi, da je ta zgodba za DeSUS uradno zaključena, razen, če bodo Golobovi na mizo prinesli boljšo ponudbo. Na minuli volilni konferenci v Rakičanu so spregovorili tudi o smernicah novega programa, kjer prioritete ostajajo pokojnine, zdravstvo in dolgotrajna oskrba, o morebitni vrnitvi Karla Erjavca oziroma podpori pri njegovi kandidaturi za evropskega poslanca prihodnje leto, pa, kot nam je dejal Kocbek, niso govorili.

Bivši dolgoletni predsednik Desus-a se je namreč nedavno sestal s trenutnim predsednikom Antonom Rifljem z namenom podpore pri njegovem naskoku v evropski parlament, kot pojasnjuje Kocbek pa je šlo za pogovor na osebni ravni, saj se morajo o tem izreči še strankini organi. Neuradno je sicer moč slišati, da vsi v stranki niso preveč navdušeni nad ponovnim povezovanjem stranke z Erjavcem, saj ga nekateri krivijo za njen skorajšnji razpad.

desus drago-kocbek upokojenska-stranka politika