vestnik

Radenci: Z rebalansom potrdili tudi nakup bagra, ki že stoji v garaži

V. T., 26. 10. 2019
Vida Toš
Rebalans proračuna za letos je prihodke znižal za približno 203 tisoč evrov, tako da bodo zdaj znašali 5 milijonov 879 tisoč; odhodkovna stran pa je težka 8 milijonov 146 tisoč evrov.
Aktualno

Svetniki so župana in občinsko upravo okrcali, da se tako ne dela; rebalans pa so vseeno potrdili, ker želijo, da gre razvoj naprej.

Člani občinskega sveta Radenci, ta ima po novem dva nova člana, so na deveti redni seji med drugim obravnavali tudi odlok o spremembi odloka proračuna za letošnje leto. Prvi rebalans so v občinski upravi pripravili junija letos. Zaradi prodaje Dosorja so bili namreč povečani prihodki. Drugega so obravnavali zdaj; so pa bili člani občinskega sveta na odborih nezadovoljni s pripravljenim gradivom, saj so menili, da številke rebalansa spremlja premalo obrazložitev.

IMG_0654
Vida Toš
Svetniki so župana in občinsko upravo okrcali, da se tako ne dela, rebalans pa so vseeno potrdili iz razloga, ker želijo, da gre razvoj naprej.

Tokratni rebalans proračuna je prihodke znižal za približno 203 tisoč evrov, tako da bodo zdaj znašali 5,9 milijona evrov; odhodkovna stran pa je težka 8,1 milijona evrov. Do večjih sprememb je prišlo zaradi zvišanja stroškov odvetnikov, zaradi položitev cevi za kabelsko omrežje in zaradi režijskega obrata, za katerega so kupili mini bager ter prikolico za prevoz tega.

IMG_0667
Vida Toš
Tudi Žitek meni, da se kaj takega vnaprej ne sme več dogajati: “To so kršitve, ki se ne smejo več dogajati, svetniki pa smo jih spregledali samo zato, ker imamo cilj, da se občina razvija naprej.”

Nekateri svetniki so, preden so dvignili roko za rebalans proračuna, sicer povedali, da so zdaj skupaj že eno leto in da pričakujejo, da se taki spodrsljaji županu in občinski upravi ne bodo več dogajali. Tako je recimo svetnik Toni Žitek omenil, da je bil prepričan, da ne bo potrdil rebalansa, če ne bi dobil dodatnih obrazložitev. Prav tako, je povedal, se mu ne zdi vredu, da nakup bagra potrjujejo, medtem ko bager že stoji v garaži. Meni, da se kaj takega vnaprej ne sme več zgoditi: “To so kršitve, ki se ne smejo več dogajati, svetniki pa smo jih spregledali samo zato, ker imamo cilj, da se občina razvija naprej.”

Na očitek o bagru je župan Roman Leljak odgovoril, da je deset svetnikov pred nakupom bagerja dalo pisno soglasje za nakup.

IMG_0666
Vida Toš
Žitek (skrajno levo): “To so kršitve, ki se ne smejo več dogajati, svetniki pa smo jih spregledali samo zato, ker imamo cilj, da se občina razvija naprej.”

Na deveti redni seji sta sedela tudi dva nova člana občinskega sveta. Junija je namreč kot član občinskega sveta odstopil Emil Šmid, septembra pa še Elvira Klemenčič.

IMG_0665
Vida Toš
Norma Bale je nova članica občinskega sveta Radenci.

Namesto Šmida zdaj v občinskem svetu odloča Norma Bale, namesto Klemenčičeve pa Mihael Klobasa.

IMG_0656
Vida Toš
Mihael Klobasa (levo) je novi član občinskeg sveta.

seja-občinskega-sveta-radenci radenci rebalans-proračuna roman-leljak norma-bale
Kaj zdaj berejo drugi