vestnik

(RECENZIJA) Vedoželjni Miha spoznal tudi Evropsko unijo

V. T., 1. 12. 2019
Kreativna PiKA
"Miha spozna Evropsko unijo" je knjižica, ki je primarno namenjena osnovnošolcem.
Aktualno

Po tem, kako je nastala Slovenija in kako je potekala vojna zanjo, izdali še knjižico »Miha spozna Evropsko unijo«.

Veste, da velja, da ni nikoli odveč, da se česa naučimo? Sploh, če se nas to tudi dotika in je na nek način del nas. A zakaj? Ker nam nihče ne bo mogel »nakladati« ali nas žejnih pripeljati čez vodo. Sicer pa, če smo vsaj malo radovedni, se nam to ne more zgoditi; da se namreč ne bi vsak dan vsaj kaj novega naučili. Tako radoveden je tudi Miha, fant iz knjižice Založbe Kreativna PiKA, ki je tokrat spoznaval in spoznal Evropsko unijo. »Oooo, kako dolgočasno!« boste rekli. Niti ne.

Knjižica, ki je primarno namenjena osnovnošolcem, je namreč napisana prvoosebno, tako, da se v vlogi Mihe zlahka vidi vsak otrok. Zapisana je kot pripoved fanta, ki vedoželjno gleda v svet in seveda opazi marsikaj. Tudi modro zastavo z rumenimi zvezdami, ki jo njegov dedek izobesi poleg slovenske zastave. Dedek ga prime za roko in ga vpelje v znanje o skupnosti gospodarsko in politično povezanih držav, o Evropski uniji.

Knjižica je napisana razumljivo in pregledno in opremljena z ilustracijami, ki zaradi svoje pristnosti in pridiha otroškosti pritegnejo tudi starejšega bralca, ne le mladih. Tako v knjižici zlahka tudi odrasli najdejo kaj novega; nekaj, o čemer smo nekoč nekaj že slišali, pa je šlo skozi eno uho notri, skozi drugo pa ven. Tokrat se to gotovo ne bo zgodilo, saj je na šestindvajsetih straneh – in dodatni s slovarčkom – preko zgodbe z Miho jasno razložena ne le zgodovina nastanka Unije in opisani vsi njeni simboli ter njene članice, ampak tudi ustanove, kot so Evropski parlament, Svet EU, Evropski svet in Evropska komisija. Ne gre niti mimo prednosti, ki jih imajo države članice, dotakne pa se tudi težav, s katerimi se EU sooča. Knjižica zabrenka tudi na struno domoljubja, ki je sicer močneje izraženo v prejšnjih dveh knjižicah – o nastanku Slovenije in vojni zanjo – a zaključuje s stavkom, da nismo nič manj zavedni državljani Slovenije, če smo Evropejci. Nasprotno.

miha-spozna-evropsko-unijo, miha-spozna, evropska-unija
Kreativna PiKA
"Miha spozna Evropsko unijo" je tretja v zbirki knjižic z nadnaslovom Miha spoznava slovensko zgodovino.

Avtorji besedila za Miha spozna Evropsko unijo so Aleš Marđetko, Jana Meško in Tajda Špes; slednji sta prispevali tudi ilustracije. Gre za tretjo v zbirki knjižic z nadnaslovom Miha spoznava slovensko zgodovino, ki je prvič v nakladi 2500 izvodov izšla novembra 2017 in bila ponatisnjena januarja 2018 v 2000 izvodih; v 1000 izvodih pa je izšla še prevedena v angleščino. Izšla je pri Založbi Kreativna PiKA in v sodelovanju s Francem Bogovičem, evropskim poslancem in je brezplačna ter jo najdete v vseh slovenskih knjižnicah in knjižnicah vseh slovenskih osnovnih šol.

miha-spozna-eu recenzija knjižica osnovne-šole