vestnik

Reformacije je ideja o družbi, ki daje možnost vsem

A. Nana Rituper Rodež, 27. 10. 2018
Nataša Juhnov
Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega zbora Dejan Židan.
Aktualno

Letošnja osrednja proslava ob dnevu reformacije je bila v Gledališču Park v Murski Soboti, in ob tej priložnosti so se spomnili na pomen in dosežke reformacije, ki se še posebno slovesno praznuje v Prekmurju. Reformacija ni bila le dogodek, ampak proces, ki še traja. 


Ta dan ni le verski praznik, ampak tudi kulturni in politični, ki je Slovencem dal knjižni jezik ter bistveno prispeval k nastanku in razvoju slovenskega naroda, je uvodoma dejal slavnostni govornik predsednik Državnega zbora Dejan Židan.

6f574acdd17b12e1d54960a2ed82baed
Nataša Juhnov
Slovesno ob praznovanju dneva reformacije.


Spomnil je na slovenske protestante, očete slovenskega jezika, Trubarja, Dalmatina, Bohoriča in Krelja, ki so zaslužni, da smo danes samostojni, suvereni in da smemo sami odločati o tem, kako želimo živeti. »Reformacijsko prepričanje, da je edina pot posameznikova osebna, notranja vera, brez posrednikov med človekom in Bogom, je močno povzdignilo pomen človeka in njegove osebnosti, in s tem njegovih pravic in odgovornosti.« Protestantsko pojmovanje posameznikove svobode vesti in enakosti pa je pognalo korenine za temelje današnje Evrope.

f6dbba77baf72308317a2b4147f1d804
Nataša Juhnov
Od leve Aleksander Jevšek, Geza Filo in Dejan Židan.


In kako naj razumemo etično sporočilo, ki so nam ga zapustila dela slovenske reformacije, se sprašuje Židan, in odgovarja, da nas reformacija uči o družbi, ki omogoča človeku živeti dostojno življenje ter razvijati in uresničevati vse njegove potenciale, o družbi, da vsak živi svoje življenje na svoj način, uči nas o strpni skupnosti ter o družbi z močno solidarnostjo in tudi odgovornostjo do sebe.

855b4e3814a0eb98ee7bb305285f9234
Nataša Juhnov
V progamu so nastopili Duo Mystica, Mirjam Mah ter učenci in učitelji Glasbene šole Beltinci.


»Ideja reformacije je ideja, ki nas združuje. Je ideja o družbi, ki daje možnosti vsem in vsakemu posamezniku, da uresniči svoje cilje in želje.«Evangeličanski cerkvi na Slovenskem pa je predsednik Državnega zbora ob tem prazniku izrazil zahvalo za prispevek k razvoju naše družbe in skupnosti ter zaključil, da si želi, da je dan reformacije praznik strpnosti, napredka in združevanja.

3cefbe54541fa4c95f41f1f58c2813ed
Nataša Juhnov
Zahvalno listino je od Evangeličanske cerkve AV v Republiki Sloveniji prejela Mestna občina Murska Sobota.

Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji pa je Trubarjevo plaket ob 500 letnici začetka reformacije letos podelila mestni občini Murska Sobota za dolgoletno dobro sodelovanje ter da so s svojimi prizadevanji in ureditvijo Lutrovega drevoreda postali tudi del evropske mreže Lutrovih mest. Prevzel jo je župan Aleksander Jevšek in poudaril, da so drevored med cerkvijo in gradom uredili tudi zato, da sprehajalci ne bodo razmišljali o tem, koliko je dreves in betona, ampak, kaj nam je reformacij dala.

e4ea3493dd8a03a39509f528305ad322
Nataša Juhnov
Osrednja proslava ob dnevu reformacije je bila v Gledališču Park Murska Sobota.
Reformacija ni bila le dogodek, ampak je proces, ki traja še danes, pa je povedal častni škof Geza Erniša ter dodal, da se morajo vsi v družbi prizadevati za izboljšanje vsakdanje stvarnosti, ter za večjo strpnost, solidarnost ter razumevanje in spoštovanje med ljudmi ne glede na njihovo versko, politično ali kakšno drugo prepričanje.

efb9e1ce9ca244d62c89bfd618e46efa
Nataša Juhnov
Slovesno ob praznovanju dneva reformacije.

Dan reformacije dejan židan Geza Filo protestanti Geza Erniša