vestnik

Krka regijski bolnišnici donirala napravo za zdravljenje otrok in mladostnikov

Vestnik.si, 22. 3. 2024
SBMS
Krka je soboški bolnišnici donirala napravo za zdravljenje otrok in mladostnikov.
Aktualno

Tovarna zdravil Krka je murskosoboški bolnišnici donirala mobilni ultrazvočni aparat za boljšo diagnostiko in zdravljenje otrok in mladostnikov.

Tovarna zdravil Krka iz Novega mesta je otroškemu oddelku murskosoboške bolnišnice podarila mobilni ultrazvočni aparat Phillips Lumify z visoko ločljivostjo in zmogljivostjo slikanja.

"Poudariti želimo, da je mobilni ultrazvočni aparat pomemben za zdravljenje otrok in mladostnikov, saj omogoča veliko natančnejše diagnoze, ki so bistvenega pomena za učinkovito klinično obravnavo, zdravstvenemu osebju pa omogoča hitro in natančno oceno stanja otrok, pri tem pa zagotavlja manj invaziven postopek kot druge diagnostične metode," so sporočili iz regijske bolnišnice, kjer so ponosni na novo pridobitev.

sbms, krka
SBMS
Krka je soboški bolnišnici donirala napravo za zdravljenje otrok in mladostnikov.

Dodali so še, da naprava zaradi svoje prilagodljivosti in mobilnosti omogoča izvajanje ultrazvočnih pregledov neposredno ob otroku, v bolniški sobi, kar pomeni boljšo dostopnost diagnostičnih storitev ter posledično manj stresa pri najmlajših pacientih in tudi pri njihovih starših.

Krka je donacije namenila obema kliničnima centroma in še desetim slovenskim bolnišnicam. Naprave je podjetje iz Novega mesta zdravstvenim ustanovam podarilo v okviru projekta ob 70. jubileju.

Kako deluje naprava?

Ultrasonografija je slikovna tehnika na osnovi ultrazvoka, ki omogoča vizualizacijo različnih tkiv v telesu. Z njo lahko odkrijejo morebitne patologije ali poškodbe. Ultrazvočni aparat skozi ultrazvočno sondo oddaja ultrazvočne valove različnih frekvenc. Ultrazvok se lahko giblje skozi tekočino in tkiva, ne prodre pa skozi zrak ali gosto mineralno tkivo. Ultrazvočna sonda ima na konici kristale, ki preko mehanskega nihanja, ki ga sproži električni impulz, proizvajajo ultrazvočne valove. Ti nato iz pretvornika potujejo v telo in se širijo skozi različna tkiva. 

Gostota tkiva določa, koliko ultrazvočnih valov se bo v tkiva absorbiralo in koliko odbilo. Odboji se pretvorijo nazaj v električne impulze, računalnik pa na zaslonu prikaže sliko tkiva v različnih odtenkih sive barve, glede na prepustnost tkiva za ultrazvočne valove. Prednosti novega mobilnega ultrazvočnega aparata temeljijo na treh preprostih možnostih: skeniranja z izjemno kakovostjo Philips tehnologije slikanja, povezave pretvornika Lumify s pametno napravo in prenosa aplikacije Lumify na združljivo pametno napravo. Zaradi visoke ločljivosti in zmogljivost slikanja v plitvih in globljih tkivih bodo diagnostični vpogledi še boljši. Aparat omogoča pulzno valovanje pri vseh pregledih, kvantitativno analizo, celovite meritve pulznega valovanja, optimizacijo skeniranja in samodejno povezano krmiljenje naprave. Možne so različne klinične uporabe, vključno z mehkimi tkivi, skeniranjem mišično-skeletnega sistema, pljuč in ožilja. Aparat ima vgrajen daljinski ultrazvok s platformo za sodelovanje (Reacts), kar zdravstvenim delavcem omogoča skupne video in avdio klice in virtualno vodenje naprave.

sbms, krka
SBMS
Krka je soboški bolnišnici donirala napravo za zdravljenje otrok in mladostnikov.

sbms naprava krka