vestnik

Rejci perutnine pozvani k upoštevanju priporočil zaradi povečane možnosti pojava ptičje gripe

Vestnik.si, 6. 1. 2023
M.Z.
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) poziva rejce perutnine in ptic v ujetništvu k doslednemu upoštevanju in izvajanju ukrepov za zmanjševanje tveganja za vnos in širjenje visoko patogene aviarne influence oziroma ptičje gripe, saj se pri divjih pticah v Sloveniji in drugih evropskih državah ponovno pojavljajo novi primeri okužb.

V Sloveniji so bili doslej potrjeni primeri z aviarno influenco podtipa H5N1 pri divjih pticah oziroma labodih grbcih v občinah Apače, Lenart, Ptuj, Sveta Trojica v Slovenskih goricah in Piran. V veljavi tako ostajajo priporočila za zmanjšanje tveganja za prenos okužb virusa s prostoživečih ptic na perutnino, ki jih je 21. oktobra za celotno Slovenijo sprejelo Državno središče za nadzor bolezni. 

Ptičja gripa, laboratorij, raziskava
Bobo
Fotografija je simbolična.

Kakšna so priporočila? Gojenje perutnine in ptic v ujetništvu na prostem se mora izvajati tako, da so živali zavarovane pred stikom z divjimi pticami z mrežami ali strehami ali na drugi ustrezen način, v primeru, ko to ni mogoče, pa se oskrbujejo s krmo in vodo v zaprtih prostorih ali po zaščito, ki zadostno odvrača pristajanje divjih ptic in s tem preprečuje njihov stik s krmo ali vodo, namenjeno perutnini in pticam v ujetništvu. Vodna zajetja na prostem se morajo uporabljati tako, da je dostop divjim vodnim pticam preprečen. Oskrbe perutnine z vodo iz površinskih zajetij, do katerih imajo dostop divje vodne ptice, se mora izvajati tako, da se voda obdela, na primer s prekuhavanjem, uporabo filtrov, UV razkuževanjem in s kloriranjem. Nepooblaščenim osebam je treba omejiti stik s perutnino in vstop v prostore, kjer je perutnina nastanjena, prav tako je nujno upoštevanje ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni pri delu s perutnino, pri čemer je potrebno namestiti razkuževalne prepreke, uporabljati zaščitno obleko in obutev, si redno umivati in razkuževati roke. 

ptičja-gripa
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Priporočen je tudi dnevni izpust perutnine na najkrajši možni čas ter izvajanje biovarnostnih ukrepov ob lovu na mlakarice ter pri odlovu in označevanju prostoživečih vodnih ptic, prav tako pa izvajanje biovarnostnih ukrepov na prireditvah, sejmih oziroma razstava perutnine in ptic v ujetništvu. 

UVHVVR prav tako poziva sprehajalce oziroma obiskovalce parkov in območij, kjer se zadržujejo divje vodne ptice, da teh ne krmijo.

aviarna-influenca ptičja-gripa priporočila