vestnik

Reka Mura muza umetnikom na koloniji v Dosorju

Vida Toš, 11. 5. 2018
Sanja Zelko
Tiskovna konferenca ob otrvoritvi 10. mednarodne likovne kolonije DOSOR.
Aktualno

V Domu starejših v Radencih, v DOSORJU, se je začela že 10. mednarodna likovna kolonija.

V Domu starejših v Radencih, v DOSORJU, se je začela že 10. mednarodna likovna kolonija. Ta že desetletje združuje umetnike in ustvarjalce z občudovalci. 10 novih imen bo tako do nedelje, 13. maja ustvarjalo ter na slavnostnem odprtju v nedeljo ob 17:00 predstavilo svoja dela tako stanovalcem, prijateljem ter ostalim ljubiteljem umetnosti.



Letošnji nadnaslov in tema kolonije je Mura, moja muza. S svojo muzo, Muro bodo umetniki pustili svoj odtis, kakor ga reka Mura pušča v našem prostoru in soustvarja naše bivanje.

9fcc97ca4f38ba1595c872e477775061
Sanja Zelko
10. mednarodna likovna kolonija DOSOR.


Kolonija se je pravkar pričela z uvodno predstavitvijo tematike; na tiskovni konferenci pa so sodelovali predstavnik Zveze društev Moja Mura, prostovoljka in umetnica Tatjana Mijatović, strokovni vodja kolonije Mario Berdić, pesnik in slikar Zlatko Kraljič ter direktorica DOSORJA Mateja Hauser. Dosor je predstavil tudi uradno sladico tokratne kolonije, prav tako pravo umetnino, »Murski otok«. Nastala je v kuhinji Dosorja, sestavljena pa je iz košarice iz krhkega testa s skuto, makom, jabolki in karameliziranimi orehi ter dodatkom piškota in čokolade.

cc0aae560cfd1284639d946521ed91ad
Sanja Zelko
Uradna sladica kolonije, Murski otok.

Po odprtju kolonije so umetniki prejeli svoja platna in pričeli z ustvarjanjem. To bo potekalo vse do nedeljskega popoldneva, ko bodo slavnostno odprli razstavo del 10. Dosorjeve mednarodne likovne kolonije. Na letošnji koloniji sodelujejo umetniki Igor Banfi, Tatjana Mijatović, Matjaž Stražar, Jerca Šantej, Zlatko Kraljič, Brane Širca, Irena Gayatri Horvat, Lojze Kalinšek, Ivo Borko in Bram D'Hont.


Slavnostno odprtje razstave ustvarjenih del v okviru 10. Dosorjeve mednarodne likovne kolonije bo to nedeljo ob 17:00 v avli Dosorja. Na otvoritev pride tudi priznani glasbenik Vlado Kreslin, ki je s svojimi deli prav tako tesno povezan s pokrajino ob Muri.

Dosor 10. mednarodna likovna kolonija