vestnik

(Rekonstrukcija Noršinske ulice) Za posel se poteguje šest gradbincev

Rok Šavel, 5. 3. 2024
Rok Šavel
Prva faza ureditve Noršinske ulice bo potekala od Ekonomske šole Murska Sobota do križišča Noršinci-Rakičan, soboška občina pa je za ta namen v proračunu rezervirala slabih 1,2 milijona evrov.
Aktualno

Po najboljšem scenariju bi se lahko izvedbeni del po izboru izvajalca pričel še pred letošnjim poletjem.

Letos bomo, kot vse kaže, vendarle dočakali pričetek izvedbe prenove Noršinske ulice, ki velja za eno najbolj dotrajanih cest v Mestni občini Murska Sobota. Projekt je doslej veljal za enega tistih, ki se je vselej prestavljal iz leta v leto, a kljub težki finančni situaciji bodo v mestni občini z županom Damjanom Anželjem na čelu temu naredili konec, saj so tik pred izborom izvajalca gradbenih del.


Za prvo fazo rekonstrukcije lokalne ceste, ki zajema tudi novogradnjo enostranske dvosmerne kolesarske steze od Ekonomske šole Murska Sobota do križišča Noršinci-Rakičan so sicer v proračunu rezervirali okoli 1,2 milijona evrov, od tega bi občinski proračun prispeval okoli 600 tisoč evrov, preostali delež pa pričakujejo iz naslova evropskih sredstev in iz državnega proračuna. Težava je, da lahko občina računa na sofinanciranje le za ureditev kolesarske steze, potrebna obnova in preplastitev uničenega cestišča pa pade na pleča občinskega proračuna. Ravno tako se prvo črpanje sofinancerskih sredstev načrtuje v prihodnjem letu, zato bodo stroške, ki bodo nastali letos, pokrili s premostitvenim kreditom.

noršinska-ulica
Rok Šavel
Po najboljšem scenariju bi se lahko izvedbeni del po izboru izvajalca pričel še pred letošnjim poletjem.

Najugodnejši že stari znanec


Zanimanje za posel je veliko, saj so na občinski naslov prispele ponudbe šestih zainteresiranih izvajalcev, od tega so štirje domači gradbinci – Pomgrad, Nograd, Legartis in GMW – ter družba Asfalti Ptuj in ljubljansko podjetje Teleg-m. Ponudba zadnjega je, kot je razvidno s portala javnih naročil, najugodnejša, saj so v Teleg-m posel pripravljeni izpeljati za dobrih 1,3 milijona evrov, kar je za več kot 70 tisoč evrov ceneje od drugega najugodnejšega ponudnika Asfalti Ptuj. To seveda še ni nobena garancija, da bo na koncu dneva Anželj z družbo Teleg-m, ki je odločno vstopila na pomurski trg s pridobitvijo več kot 31-milijonskega posla nadgradnje vodovodnega sistema B, tudi podpisal pogodbo, saj so na mestni občini v fazi pregleda vlog in preverbe njihove dopustnosti, nato pa sledijo še pogajanja.


Je pa zaznati, da v podjetju Milovana Gazibarića postajajo resen igralec in konkurent domačim gradbincem, saj se vse pogosteje potegujejo za posle pomurskih občin in so pri tem tudi uspešni. Nenazadnje je družba Teleg-m konec lanskega novembra z moravskotopliško občino podpisala skoraj 800 tisoč evrov težak posel za gradnjo pločnika z javno razsvetljavo in obnovo vodovoda v Ivancih. Ali bodo uspešni tudi pri pridobitvi posla za prenovo Noršinske ulice, bo znano v kratkem, v kolikor se seveda razpis zaradi pritožb in revizije ne bo zapletel. Po najboljšem scenariju naj bi se sicer izvedbeni del po izboru izvajalca pričel še pred letošnjim poletjem in končal pred poletjem leta 2025, po zaključku prve faze projekta pa je že predvidena izvedba druge faze ureditve Noršinske ulice. Ta naj bi znašala ravno tako približno 1,2 milijona evrov, kolikor je zanjo rezerviranih v proračunih za leti 2024 in 2025. Trasa druge faze poteka od križišča Noršinci-Rakičan do naselja Rakičan, zajema pa tudi vzpostavitev zvezne kolesarske povezave med Mursko Soboto in Rakičanom ter rekonstrukcijo lesenega mostu čez Ledavo, kar bo predstavljalo največji zalogaj za občinski proračun, a je rekonstrukcija potrebna, saj obstoječi most mestni občini nikakor ne more biti v ponos.

Tretja faza projekta, ki zajema traso od križišča Noršinci-Rakičan do naselja Nemčavci, je ta hip še pod vprašajem in potisnjena v prihodnost, saj financiranje za ta del še ni urejeno, zato tudi ni vključena v aktualne proračunske dokumente. Razsežnosti inflacije v gradbeništvu in hitro spremenljivost vrednosti projektov kaže dejstvo, da so v mestni upravi še predlani celoten projekt ocenjevali na okoli 1,5 milijona evrov, lani že na 2,7 milijona evrov, v letošnjih proračunskih dokumentih pa ocenjujejo, da bo celovita prenova Noršinske ulice v vseh treh fazah skupaj znašala več kot 4,5 milijona evrov.

noršinska-ulica murska-sobota obnova izbor-izvajalca