vestnik

Reorganizacija CSD: Študenti brez štipendij

Majda Horvat, 3. 10. 2018
Profimedia
Študentje so zaradi nedelujočega sistema ostali brez štipendij.
Aktualno

Ker informacijski sistem teden dni ne bo deloval, dobijo štipendije izplačane z zamudo. 

Informacijski sistem, ki omogoča centrom za socialno delo (CSD) izdajanje odločb, ta teden ne deluje. Izdajanje odločb naj bi bilo mogoče šele s ponedeljkom, 8. oktobra. Zato bodo štipendije in tudi nekateri drugi socialni prejemki v nekaterih primerih nakazani z zamudo, torej prihodnji mesec. »V preteklih tednih smo zadeve reševali tudi zunaj rednega delovnega časa, pa kljub temu vseh vlog nismo uspeli rešiti. V murskosoboški enoti imamo poleg velikega števila zadev še težave zaradi odsotnosti nekaterih zaposlenih ravno na področju uveljavljanja pravic iz javnih sredstev,« je povedal Branko Petovar, direktor območnega CSD Pomurje.



Zaradi organizacijskih sprememb pri delovanju CSD, ki so se zgodile 1. oktobra, je bila potrebna nadgradnja informacijskega sistema, ki je podlaga za odločanje o pravicah. Da ta teden dni ne bo deloval in da nadgradnje sistema ne bo mogoče izvesti prej, pa je bilo ministrstvu znano že veliko prej, vendar rešitve, s katero bi zavarovali izplačila socialnih prejemkov, ni pripravilo. Nekdanja ministrica Anja Kopač Mrak je še tik pred odhodom poudarila, da bodo uporabniki prejeli plačila na datum, kot je predvideno, in da bo težava samo pri vnašanju vlog. Toda mrk informacijskega sistema za teden dni, ko ni mogoče oddajati tudi elektronskih vlog, ima zdaj za posledico zamudo pri izplačilu štipendij in nekaterih socialnih prejemkov. Na ministrstvu se za nevšečnosti sicer opravičujejo, toda posledice so za ljudi težke. Res plačilo dobimo za nazaj, je povedala ena od prizadetih zaradi zamude pri izplačilu štipendij, ampak do takrat tudi moramo preživeti.


Toda mrk informacijskega sistema za teden dni, ko ni mogoče oddajati tudi elektronskih vlog, ima zdaj za posledico zamudo pri izplačilu štipendij in nekaterih socialnih prejemkov.
Robert Balen
Študentje so zaradi nedelujočega sistema ostali brez štipendij. Fotografija je simbolična. 
štipendije csd sistem študenti