Pomurske mlekarne s proizvodnima obratoma v Murski Soboti in Ljutomeru, kjer izdelujejo sire, so lani v različne mlečne izdelke predelale 55 milijonov litrov surovega mleka. V enem tednu običajno predelajo en milijon litrov mleka, 700 tisoč v Murski Soboti in 300 tisoč v Ljutomeru.
»To je živa zgodba«
Kot nam je med našim obiskom proizvodnje razložila na Švedskem rojena Prlekinja Rose Marie Pihler, ki je z mlekarstvom povezana že 30 let, zadnjih pet let pa ima vlogo obratovodje v Pomurskih mlekarnah, je zaradi številnih različnih izdelkov, ki jih dnevno naredijo, dogajanje v mlekarni zelo dinamično. Pihlerjeva je po diplomi iz agronomije in živinoreje prvo službo dobila za proizvodnim trakom v Ljutomeru. Od takrat je šla skozi vsa delovišča in je kot taka odlična poznavalka poklica mlekar.
»Mlekar mora biti discipliniran, prilagodljiv in predvsem mora imeti rad čistočo,« našteje tri ključne lastnosti poklica, ki so se ga nekoč učili v srednji mlekarski v Kranju, danes pa to šolanje več ne poteka. V isti sapi še doda: »Proizvodnja mleka je živa zgodba. Če se nam v enem oddelku kaj zalomi, moramo mleko preusmeriti v drugi oddelek, saj ga ne moremo dati v skladišče in potem uporabiti čez nekaj dni. Zato se lahko zgodi, da se delovnik mlekarja podaljša.«
Preberite še
Odpri v novem zavihkuDobro vino je še vedno cenjeno, ocenjujejo v Vinogradništvu Kolarič
Družina Kolarič je prve trte zasadila daljnega leta 1946. Na sedmih hektarjih vinogradov pridelujejo dvanajst sort, posebej ponosni so na svojo penino.
Pihlerjeva ponazori s prispodobo: »Krava daje mleko vsak dan, mi ga vsak dan odkupujemo. Torej smo v službi 365 dni na leto.« V proizvodnji delajo dejansko vse dni v letu, razen na največje praznike. Obratovodja je tista, ki glede na naročila in potrebe dnevno razdeli količino mleka po oddelkih. Del mleka gre denimo v skutarno, del v maslarno, del za jogurte in ostale mlečne napitke ter del za trajno mleko.
Vedno počistijo za seboj
Alojz Pavlinjek mlekarsko uniformo nosi že 37 let. Med našim obiskom je skrbel za pasterizacijo mleka. Delo z živili je specifično, je rekel Pavlinjek: »Vse se začne in konča pri čistoči. Dober mlekar mora vedno tudi dobro počistiti za seboj.« Pavlinjek je odraščal na kmetiji, kjer so pridelovali mleko, zato je bila logična izbira šolanje na mlekarski šoli. Kot vsak mlekar v Pomurskih mlekarnah tudi on kroži po oddelkih: »Prilagodljivost in učljivost sta lastnosti, brez katerih v tem poklicu ne uspeš.«
Manuel Časar je tehnik varstva okolja, ki si je denar za študij služil s študentskim delom v Pomurskih mlekarnah. Ko so mu ponudili pogodbo o zaposlitvi, je to sprejel. »Delo mi je všeč,« je jasen za proizvodno linijo v maslarni. Tudi Pihlerjeva je vesela, da je sprejel službo: »Manuel je eden naših najmlajših mlekarjev in naša prihodnost.«
V maslarni je ta dan naloge opravljala še Andreja Topolnik. Šla je po sorodnikovih stopinjah, ko se je odločila postati mlekarka. »Mama mi je rekla, da je mleko 'večno' in da to pomeni, da ne bom nikoli izgubila službe. Pa sem šla v šolo,« je rekla Topolnikova, ki že 33 let službuje v Pomurskih mlekarnah.
V Hongkong 100 tisoč litrov na mesec
Obratovodja Rose Marie Pihler jasno pravi, da je velika škoda, da ne obstaja več srednja mlekarska šola. Čeprav je veliko njihove proizvodnje avtomatizirane in robotizirane, kot so polnilne linije za fermentirane izdelke, to so denimo jogurti, in liniji za polnjenje trajnega oziroma sterilnega mleka, so pri nekaterih opravilih še vedno nujne ročne spretnosti. Takšno je delo v skutarni in maslarni. »Z ročnim delom preprosto nastane boljša struktura masla, kot bi z avtomatizacijo,« razkrije Pihlerjeva.
Pomurske mlekarne s svojim maslom pokrijejo približno 55 odstotkov slovenskega trga – tako z maslom lastnih blagovnih znamk kot z maslom, ki ga izdelujejo za trgovske znamke. Lani decembra so ga tako izdelali 250 ton. »Očitno se je veliko peklo, na mizi pa je bilo najbrž tudi veliko bifteka,« se je kot ves čas našega obiska smejala obratovodja. Največ vseh izdelkov izdelajo prav pred veliko nočjo in božičem.
Ob maslu so njihovi vrhunski izdelki med drugim še skuta, sir ementalec in mleko v prahu. Sedemindvajset metrov visoka stavba, v kateri je sušilnica mleka oziroma obrat, v katerem izdelujejo mleko v prahu, tako zaznamuje panoramo Industrijske ulice v Murski Soboti. V Pomurskih mlekarnah pa pri prodaji poleg regije stavijo tudi na Daljni vzhod, med drugim v Hongkong na mesec izvozijo 100 tisoč litrov trajnega mleka.