vestnik

Kadrovske težave v ZD Gornja Radgona: Izhod je v sodelovanju, pravi direktor Joža Primožič

Vestnik.si, 1. 3. 2024
Majda Horvat
Zdravstveni dom Gornja Radgona.
Aktualno

Na pismo zdravnikov, s katerim javnost seznanjajo z razmerami, se je odzval še direktor.

ZD Gornja Radgona je imel vse do sredine lanskega leta zaposlenih osem zdravnikov specialistov družinske medicine, torej celo nekoliko več od števila timov, ki jih plača ZZZS, ter tri specializantke družinske medicine. "Glede na finančni načrt zavoda in sprejeto uredbo vlade, plan kadra in predvidene upokojite ter dokončanje specializacij je bila to dobra zasedba zdravnikov družinske medicine v zavodu," ugotavlja direktor Joža Primožič, ki se odziva na javno pismo zdravnikov. Lani so se zato celo ukvarjali s potrebo, da uredijo dodatni prostor za ambulanto, kje bi omogočili delo specializantki po končani specializaciji. 

Kadrovske težave, ki so jih zdravniki ZD Gornja Radgona zdaj izpostavili v javnosti in za katere ugotavljajo, da niso povezane ne s stavko ali odpovedjo soglasij za nadurno delo, so se pojavile juniju. Takrat je dala odpoved zaposlitve za poln delovni čas dala ena specialistka družinske medicine, oziroma je ostala zaposlena za 20 odstotkov, prav tako sta dve zdravnici jeseni napovedale odhod na porodniški dopust. Februarja letos je odpoved podal še en zdravnik specialist družinske medicine.

joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona
Maja Hajdinjak
Joža Primožič

Vodstvo zdravstvenega doma je za potrebe organizacije dela že celo lansko leto vključevalo zunanje zdravnike, in sicer tri zdravnike po podjemni pogodbi za potrebe dela v dežurni ambulanti in tri zdravnike po pogodbi o poslovnem sodelovanju. Prav tako so odsotno ginekologinjo nadomeščali pogodbeni zdravniki ginekologi, vrzel na pediatriji pa so zaradi upokojitve zdravnice po bolezni delno zapolnili z dvema zdravnikoma, ki opravljata približno 100 ur dela na mesec po podjemni pogodbi. 

V začetku februarja so o tej problematiki na pobudo zdravnikov bili obveščeni župani občin ustanoviteljic javnega zavoda na skupnem sestanku, prav tako je o tematiki razpravljal svet zavoda, tudi v smislu podelitve dodatnih štipendij ter drugih možnosti, da se predstavijo kot privlačen delodajalec za mlade zdravnike. Zavod ima trenutno po enega štipendista za področje družinske medicine in pediatrije, ki pa še nekaj let ne bosta začela delati.

"Po sestanku z župani sem posredoval na ministrstvo za zdravje tudi predlog za ukinitev nočnega zdravnika v dežurni ambulanti," še pojasni Primožič, in doda: "Menimo, da je za reševanje problematike potreben konsenz vseh deležnikov in v takih situacijah, ki so začasne, se izkaže pripravljenost zaposlenih za sodelovanje, dobrobit organizacije in navsezadnje lokalnega okolja. Pričakujem konkretne predloge svojih sodelavcev kako rešiti situacijo."

zd-gornja-radgona pomanjkanje-zdravnikov stavka