vestnik

Resolucija kmetijstva in kmetijski zakoni  

Janko Votek, 25. 3. 2019
Nataša Juhnov
Zakonu o kmetijskih zemljiščih se obeta nekaj sprememb, ki daje nekaj več možnosti, za nakup ali najem zemljišč družinskim kmetijam.
Aktualno

Prejšnji teden je bila na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavljena resolucija Naša hrana, podeželje in naravni viri po letu 2021.

Gre za razvojno usmeritev slovenske pridelave in predelave hrane ter povezanega podeželskega prostora in je podlaga za prihodnjo pripravo nacionalnih ukrepov za izvajanje Skupne kmetijske politike po 2020. Cilji nove razvojne vizije je odporna in konkurenčna pridelava in predelava hrane, trajnostno upravljanje z naravnimi viri in zagotavljanje javnih dobrin, dvig kakovosti življenja ter gospodarske aktivnosti na podeželju in krepitev oblikovanja ter prenosa znanja. Resolucija je odgovor na spremembe v družbi in okolju, katerih se dotika tudi pridelava in predelava hrane. Poudarja modernizacijo, podjetniške pristope, pomen ohranjanja dualne strukture kmetijstva in celovitost živilskih verig. Bistveno večje pozornosti bodo dolgo napovedovane zakonske spremembe kmetijske zemljiške politike. V obravnavi je osnutek novega krovnega Zakona o spremembah in dopolnitvah določenih zakonov na področju kmetijske zemljiške politike, ki zajema predloge sprememb treh zakonov, katerih vsebine so medsebojno povezane: Zakona o kmetijskih zemljiščih, Zakona o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS in Zakona o dedovanju kmetijskih gospodarstev. V pripravi na MKGP pa je tudi povsem nov osnutek zakona - o zagotavljanju zemljišč za namene izvajanja raziskovalnih in izobraževalnih procesov s področja kmetijstva in gozdarstva, ki določa pravico javnih raziskovalnih in izobraževalnih zavodov, katerih ustanoviteljica je država.



Nataša Juhnov
Kmetijska podjetja v večinski tuji lasti več ne bodo imela neomejenih možnosti podaljševanja zakupnih pogodb
Resolucija in zemljiški zakoni