vestnik

Revmatiki v velikem številu obiskali Mursko Soboto

Majda Horvat, 30. 9. 2018
Majda Horvat
Zelo dobro obiskano srečanje revmatikov se je začelo s strokovnim predavanjem v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti.
Aktualno

Ogledali so si kulturne in zgodovinske znamenitosti mesta Murska Sobota in prvi čebeljnak na svetu za invalide. 

Murskosoboška podružnica Društva revmatikov Slovenije je v soboto pripravila regijsko srečanje članov iz podružnic Maribora, Murske Sobote in Ptuja. V prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice so najprej prisluhnili predavanju Sandre Fabjan o fizioterapevtski rehabilitaciji bolnikov z revmatoidnim artritisom ter Jureta Kobava o stopalih, Branko Gornjec, predsednik Sveta za invalide pri mestni občini Murska sobota pa je predstavil pomen projekta Občina po meri invalida. Poudaril je tudi, da je društveno delovanje in povezovanja na lokalni ravni pomembno zato, da invalidi imajo možnost povedati ter da so opaženi v skupnosti, pomembno pa je tudi zaradi varovanja že uzakonjenih pravic invalidov.



"Zelo me veseli, da so bili med nami tudi udeleženci iz različnih invalidskih društev in organizacij Pomurja in ostali občani," pa je povedal Ivan Recek, vodja podružnice Murska Sobota. Srečanja se je udeležilo blizu osemdeset ljudi, po strokovnem delu pa je sledil ogled Murske Sobote in njenih zanimivosti ter čebelnjaka prilagojenega za invalide ob prostorih društva paraplegikov Pomurja in Prlekije. Udeležence srečanja je vodila Brigita Perhavec ter jim spregovorila o soboškem meščanstvu nekoč in danes, ogledali pa so si še kulturne in zgodovinske spomenike. Sprejel jih je tudi Leon Novak, evangeličanski župnik. Pri prvem učnem čebelnjaku na svetu, ki je primeren za invalide na vozičkih, pa je zbranim spregovoril in jih poučil o čebelah dr. Stanko Kapun.

1dd4bc30ae0a71beae0fab72f6399a8e
Majda Horvat
Ogledali so si čebelnjak za invalide.


Regijska srečanja so pomembna zato, da imajo osebe, ki so se srečale z revmo, odskočno desko za ponovno motivacijo pri ustvarjanju nekih novih vizij, pa tudi z namenom osveščanja javnosti o prisotnosti društva in o njegovem delovanju, je še povedal Recek.

48d20f4daae668ee750c79d52fbd3ade
Majda Horvat
Ivan Recek, vodja murskosoboške podružnice, je zadovoljen, da so se srečanja revmatikov udeležili tudi drugi.

Mesto in zanimivosti jim je predstavila Brigita Perhavec. 
revma srečanje MURSKA SOBOTA