vestnik

Ribiči po poplavah vladi predlagajo oprostitev plačila koncesij

Vestnik.si, 18. 8. 2023
Ribiška zveza Slovenije
Tudi ribiči v poplavah utrpeli veliko škodo.
Aktualno

Vremenska ujma uničila ribji živež po Sloveniji, zato si v Ribiški zvezi Slovenije zdaj želijo posluha vlade.

Ujma s katastrofalnimi poplavami po porečjih Savinje, Meže, Kamniške Bistrice, Save, Sore, Drave, Mure in nekaterih drugih vodotokov, je prizadela tudi ribiče. Posamezne ribiške družine, med drugim tudi RD Murska Sobota, Gornja Radgona in Lendava, so namreč utrpele veliko škodo tako na svojih društvenih objektih (ribiški domovi, ribogojnice) kot na svojih revirjih in gojitvenih potokih. Dodaten udarec za že tako opustošene denarnice ribiških družin, poudarjajo v Ribiški zvezi Slovenije (RZS) je predlog uredbe o zvišanju koncesij, pri katerem RZS niti ni bila povabljena na posvet, kaj šele, da bi pri sestavi dokumenta sodelovala.



Avgustovske poplave so številne kraje po Sloveniji prizadele kot še nikdar v zgodovini dežele na sončni strani Alp. Gmotna škoda na prebivališčih in imetju ljudi se meri v milijardah, mnogi Slovenci in Slovenke so izgubili vse, kar so gradili in ustvarjali desetletja. Ljudje so po tem, ko so se razmere končno nekoliko umirile, pokazali neverjetno slogo in si pomagali na vse možne načine. Nič drugače ni bilo z ribiči in ribiškimi družinami, ki jim je ujma ponekod uničila večletno trdo delo, kar pa je še pomembneje, tako v RZS, poplave so po neštetih rekah in jezerih v Sloveniji dodobra zdesetkale ribji živež. V RZS se sicer zavedajo, da so po katastrofalnih tednih misli države osredotočene predvsem na pomoč ljudem in prizadeti infrastrukturi, zato tudi od pristojnih ministrstev ne pričakujejo miloščine, ampak predlagajo zgolj razmislek o oprostitvi plačevanja drugega dela koncesij vsem ribiškim družinam za letošnje leto, zato, da se lahko ta sredstva namenijo za ponovno vzpostavitev njihovega normalnega delovanja.

ribiška-zveza-slovenije, ribiči, poplave-2023
Ribiška zveza Slovenije
Tudi ribiči v poplavah utrpeli veliko škodo.



Obenem RZS predlaga tudi:

- da se ribiškim družinam, ki so jim poplave uničile ribolovne in gojitvene revirje, oprosti celotno plačevanje koncesij za obdobje najmanj dveh let. Vsaj toliko časa bo namreč potrebnega, da se približno vzpostavi stalež rib, ki bo omogočil prodajo ribolovnih dovolilnic članom RD, predvsem pa ribiškim turistom.


- prav tako naj se prizadete RD oprosti plačevanja vodnega povračila. Na RZS že skoraj 10 let neuspešno opozarjamo pristojni ministrstvi na neupravičenost uradniških zahtev po plačevanju tega povračila, ker RD dejansko plačujejo državi dvojno dajatev. Želimo si, da se to neskladje sedaj končno razreši.

ribiška-zveza-slovenije, ribiči, poplave-2023
Ribiška zveza Slovenije
Tudi ribiči v poplavah utrpeli veliko škodo.

"Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je namreč predlagalo spremembo Uredbe o koncesijah za izvajanje ribiškega upravljanja v ribiških okoliših v Republiki Sloveniji, ki predvideva dodatno zvišanje koncesij za ribiške družine. Pri RZS, zastopnikih vseh slovenskih ribiških družin smo protestirali, ker nismo bili niti vključeni v pripravo tako pomembnega dokumenta.Obenem smo ogorčeni, da je predlog spremembe uredbe bil javno objavljen ravno v času poletnih počitnic, ko je večina vodstev ribiških družin odsotna, hkrati pa je rok za komentarje bil izjemno kratek. Ribiči pričakujemo tudi finančno pomoč države pri obnovi poškodovanih ribogojskih objektov in premoženju ribiških družin, ki imajo status društev z delovanjem v javnem interesu. Prav tako zahtevamo aktivno vlogo sladkovodnih ribičev pri vseh fazah načrtovanja in realizacije gradnje protipoplavnih ukrepov. Tu posebej izpostavljamo, da so se v tokratni ujmi vsi nesonaravni poplavni ukrepi izkazali kot škodljivi tako za ribji živelj kot za premoženje in infrastrukturo. Na to dejstvo smo ribiči opozarjali že v našem dopisu predsedniku vlade pred letom dni, ko nas je pestila izjemna suša," so poudarili v krovni ribiški organizaciji v državi.

ribiška-zveza-slovenije poplave-2023 vlada-rs koncesija