vestnik

Rimska Čarda bo kmalu lahko upravičila svoj obstoj

Rok Šavel, 30. 6. 2023
Jure Zauneker
Kmalu razpis in podelitev koncesije za rabo geotermalne vode za potrebe ogrevanja in zdravilišča pri Rimski Čardi. Kdo pa bo junak, ki bo nato zgradil novo zdravilišče?
Aktualno

Na mizi premierja Roberta Goloba je uredba o koncesiji za rabo termalne vode iz geotermalne vrtine za ogrevanje in potrebe kopališča v Rimski Čardi.

Po dveh letih od nastanka projektne družbe Rimska Čarda d.o.o., ki jo je ustanovila moravskotopliška občina zgolj z namenom pridobitve koncesije za vrtino Mt-2/61 na že dolgo načrtovanem turističnem območju Rimska Čarda, bo ta očitno sedaj le izpolnila svoje poslanstvo. Družba je že lanskega januarja na pristojno ministrstvo, takratno ministrstvo za okolje in prostor oziroma na direktorat za vode in investicije, oddala vlogo za pridobitev koncesije, a od takrat do danes je sledil pričakovani birokratski pekel. Sledila je dopolnitev vloge in zastoj zaradi reorganizacije vlade, vmes se je celo menjalo vodstvo družbe. Direktorja Franca Gönca je zamenjal Štefan Kodila, sicer tudi svetnik v občinskem svetu občine Moravske Toplice, in očitno bo pod njegovim vodstvom družba le prišla do tako zelo pričakovane koncesije, ki je pravzaprav prvi in ključen pogoj, da lahko v občini privabijo morebitnega investitorja za razvijanje zdraviliške dejavnosti na tem območju.


Še težje delo po pridobitvi koncesije



V obravnano na vlado je bila namreč posredovana uredba o koncesiji za rabo termalne vode iz vrtine Mt-2/61 za ogrevanje in potrebe kopališča v Rimski Čardi. Gre za koncesijski akt, ki ureja predmet, obseg in območje koncesije, pogoje za pridobitev koncesije, obveznosti koncesionarja, plačilo koncesije, vsebino koncesijske pogodbe in nadzor nad njenim izvajanjem. Skratka, gre za pravno podlago, na podlagi katere se bo lahko objavil javni razpis za podelitev koncesije, na katerega se bo potem prijavila družba Rimska Čarda. Seveda je nemogoče oceniti, kdaj bo po sprejemu uredbe javni razpis, ki mora trajati najmanj 30 dni od dneva objave v uradnem listu, tudi objavljen s strani ministrstva za naravne vire in prostor, ravno tako je potem še tu postopek preverbe oddane vloge na javni razpis in šele nato podpis koncesijske pogodbe, ki bo Rimski Čardi v praksi omogočila, da za obdobje 30 let črpa vodo iz geotermalne vrtine za ogrevanje in potrebe kopališča. Če bo predmetna uredba prihodnji teden sprejeta na vladi, pa bi se to verjetno moralo zgoditi do konca letošnjega leta. Drugo, še verjetno bistveno pomembnejše vprašanje, pa je, kdaj in če sploh se bo našel investitor, ki bi bil pripravljen in sposoben investirati nekaj milijonov evrov v gradnjo novega zdravilišča. V občini Moravske Toplice, turistično najbolj priljubljeni destinaciji v Pomurju, vemo, da delujeta že Terme 3000 in Terme Vivat.



Odveč ni dodati tudi, da se ta hip uporabniki geotermalne vode v Pomurju, najbolj ravno v Moravskih Toplicah, soočajo s težavami zaradi spremenjene uredbe o vračanju termalne vode v vodonosnik, ki ponovno ne dopušča izjem. Na to je na strokovnem posvetu o športu in turizmu v Panonski vasi neposredno opozoril Metod Grah, lastnik Term Vivat, in to v povezavi s projektom Rimska Čarda. "Kako boste izpeljali projekt, če ne boste dobili okoljevarstvenega dovoljenja? Veste, da smo se 10 let borili in končno lani uspeli spremeniti uredbo glede vračanja termalne vode v vodonosnik. Kaj pa je ta vlada naredila, kljub vsem zagotovilom? Zadnji teden decembra je uredbo ponovno spremenila. Zakaj? Ker jo je prejšnja vlada sprejela. Sramotno," je bil kritičen Grah in dodal, da sicer ob poplavi uredb in predpisov niti ni kriva vlada, ker verjetno niti ni vedela, da to zadevo spreminja, pri čemer pa je s prstom pokazal na tako imenovane "uradnike na tretjem nivoju".

rimska-čarda zdravilišče vlada koncesija moravske-toplice