vestnik

Rimska čarda bo na koncesijo čakala še več kot pol leta

Rok Šavel, 6. 2. 2023
Jure Zauneker
Za razvoj območja je ključna pridobitev koncesije, a birokratski mlini meljejo zelo počasi.
Aktualno

Družbo je Občina Moravske Toplice ustanovila samo z namenon pridobitve koncesije za izkoriščanje geotermalne vode, a zatika se na ministrstvu.

Konec leta 2021 je moravskotopliška občina ustanovila podjetje Rimska čarda d.o.o., ki je bilo ustanovljeno z namenom pridobitve koncesije za vrtino Mt-2/61, ki se nahaja na območju rimske čarde, kjer je bilo v preteklosti že načrtovano turistično območje. Projekt je občina pred leti potegnila iz predala in opravila preizkus vrtine in hidrološke raziskave, ki so pokazale, da tamkajšnja voda ima potencial za zdraviliško dejavnost.


Vloga je popolna od lanskega maja, a od takrat molk


Novoustanovljena družba Rimska čarda, ki jo vodi Franc Gönc, je tako 17. januarja lani na ministrstvo za okolje in prostor, direktorat za vode in investicije, oddala vlogo za pridobitev koncesije za rabo podzemne vode za potrebe kopališč in za ogrevanje, a tukaj so aktivnosti skorajda povsem zastale. V mesecu maju so z direktorata zahtevali dopolnitev vloge s hidrogeološkim poročilom - to je bilo tudi takoj posredovano in s tem je bila vloga Rimske čarde dejansko popolna. Kljub temu, da je v zakonu o vodah določeno, da naj bi vlada v treh mesecih od prejetja pobude obvestila pobudnika o tem, ali bo začela s postopkom za izdajo koncesijskega akta - koncesija se sicer podeli z odločbo o izboru na podlagi javnega razpisa in za največ 50 let, pa od takrat ni odgovora.


Razloge za to je iskati v reorganizaciji vlade in s tem tudi resornega ministrstva, ki se danes imenuje ministrstvo za naravne vire in prostor, še naprej pa ga vodi minister Uroš Brežan, poleg tega naj bi v kratkem sledili določeni popravi postopkov razpisovanja koncesij. Nenazadnje je vlada v zakonodajni postopek vložila novelo zakona o nekaterih koncesijskih pogodbah, ki naslavlja očitke Evropske komisije glede neskladnosti slovenske zakonodaje z evropsko direktivo. Uporabniki geotermalne energije sicer že dolgo pozivajo državo, da naj le začne uresničevati obljubje o večjem izkoriščanju tega naravnega potenciala, k razbremenitvi postopkov in odpravi ovir, s katerimi se soočajo. Tik pred lanskimi božičnimi prazniki so tudi pomurski poslanci, tako iz koalicije kot opozicije, na vlado naslovili poslansko vprašanje glede izkoriščanja geotermalnega potenciala, a odgovora do danes, čeprav je rok že potekel, še niso prejeli.

PREBERITE ŠE:

Pomurski poslanci pred prazniki na vlado naslovili konkretna vprašanja o ključni prednosti regije

Rimska čarda na dražbi

(INTERVJU) Roman Ferenčak: O geotermiji v Sloveniji še ni bilo resne razprave

Geotermija: Napovedi žal niso obetavne. Močan je tudi vpliv lobijev


"V nekaj več kot šestih mesecih"


Moravskotopliška občina, ki je formalni lastnik vrtine in zemljišč na tamkajšnjem območju, je lani načrtovala dražbo za ustanovitev stavbne pravice na območju Rimske čarde, a jo je ravno zaradi zapletov glede pridobitve koncesije preložila. Vodstvo občine je sicer tudi že sestankovalo s potencialnimi investitorji, ki bi tam zgradili manjše zdravilišče, a brez koncesije investitorjev seveda ne bo moč pritegniti.

Kdaj pa jo lahko pričakujejo? Z ministrstva za naravne vire in prostor so nam po skoraj dveh mesecih od našega novinarskega vprašanja le odgovorili. "Osnutek uredbe za pridobitev koncesijske pravice bo Ministrstvo za naravne vire in prostor v kratkem posredovalo v javno obravnavo. V skladu s časovnico procedur, ki sledijo, bo odločba in pogodba z izbranim koncesionarjem, ki jo sprejme vlada, izdana predvidoma v nekaj več kot šestih mesecih," so napovedali. Rimska čarda se bo tako še načakala, med tem pa moravskotopliška občina v predlaganem proračunu za 2023 in 2024 za urejanje območja predvideva 100 tisočakov v letošnjem letu in 375 tisoč evrov v letu 2024.

rimska-čarda geotermija občina-moravske-toplice ministrstvo-za-naravne-vire-in-prostor koncesija