vestnik

Rimska čarda: Kmalu ustanovitev novega podjetja

Timotej Milanov, 25. 4. 2021
Jure Zauneker
Ob lanskoletnih preizkusih so v družbi Petrol Geo ugotovili, da je v vrtini prisoten tudi plin, zaradi česar so morali za nadaljnje delo dobiti posebno opremo, ki jim jo je posodilo rusko podjetje Borets.
Aktualno

Družba Petrol Geo za občino nadaljuje izvajanje preizkusov v vrtini.

Na območju Rimske čarde nadaljujejo črpalne preizkuse v sklopu sanacije vrtine termomineralne vode, ki so jo začeli lani. Kot pojasnjuje župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač, gre za zadnjo fazo pred pridobivanjem koncesije, med katero družba Petrol Geo preverja možnosti za ločevanje plinov od vode, potem ko so lanski preizkusi po Glavačevih besedah pokazali, da je v vodi prisoten metan. Skušali bodo ugotoviti, ali bi bilo možno plin izkoriščati še za druge namene, recimo ogrevanje. V drugem delu črpalnega preizkusa bodo poleg čiščenja vrtine do globine 1400 metrov skušali doseči še maksimalen pretok. Prvi rezultati lani so bili spodbudni, saj je bila temperatura vode na 1300 metrih globine 96 stopinj Celzija, kar je za 30 odstotkov višja temperatura kot v primerljivih vrtinah.

DSC_0421
Timotej Milanov
Alojz Glavač, Nina Rman in Matej Prkič

Kot je znano, želi občina najti tudi primernega investitorja, a morajo najprej pridobiti koncesijo, saj so, kot pravi Glavač, vsi potencialni investitorji v preteklosti najprej vprašali, kako je s pravico do črpanja vode. Nekateri potencialni investitorji s področja turizma pa so zdaj vprašljivi tudi zaradi posledic epidemije v panogi. »Zadeve so že tako daleč, da lahko naredimo mednarodni tender in preverimo, kakšen je interes,« še pove Glavač in dodaja, da bodo projekt prilagodili potrebam vlagatelja, najsi bo želel tam vzpostaviti kamp ali zdravilišče. Občina bo kmalu ustanovila tudi gospodarsko družbo, ki bo v stoodstotni občinski lasti. Imela bo dve glavni nalogi – pridobiti koncesijo in izpeljati postopke za morebiten razpis. Občina je za zadnjo fazo preizkusov namenila okoli 80 tisoč evrov, a znesek stroškov še ni dokončen, saj med drugim še ni znano, koliko vode bo treba odpeljati na čistilno napravo.   

Predstavnik družbe Petrol Geo Matej Prkič pojasnjuje, da je v vrtino v globini 300 metrov trenutno vgrajena potopna črpalka, ki je primerna za črpanje tovrstne vode. Kot rečeno, so s preizkusi začeli že lansko leto, a zaradi pogojev v vrtini niso mogli pridobiti vseh ustreznih podatkov. Zaradi tega jim zdaj pomaga srbska podružnica ruskega podjetja Borets, ki jim je dalo v uporabo svojo opremo.

rimska-čarda
Jure Zauneker
Občina želi po pridobitvi koncesije najti investitorja, ki bi na območju Rimske čarde vrtino uporabljal tudi v turistične namene, če bodo analize potrdile ustreznost vode.

“Gre za tehnologijo, ki je v Sloveniji prvič uporabljena. Izkazala se je kot ustrezna in v skladu s pričakovanji dela zelo dobro,” pravi Prkič. Omenjeno opremo so rabili zaradi prisotnosti plina, ta namreč onemogoča delo navadnih potopnih črpalk. “Ta črpalka ima možnost ločevanja plinov v sesalnem delu. S tem omogoča, da pride do površine samo voda, ki jo lažje procesiramo in zaradi tega dobimo bolj točne podatke.” Vrtina je po besedah Prkiča uporabna za energetsko izrabo, saj ima ustrezne temperaturo in pretoke. Temperatura vode na ustju vrtine je 54 stopinj Celzija. V roku 14 dni bodo znani tudi rezultati analize vzorcev iz vrtine, ki bodo pokazali, na kakšnen način bi bila možna uporaba vode v zdraviliške namene. Analiza bo prav tako pokazala, ali bi bila smotrna tudi energetska izraba plina, ki pa sicer po njegovih besedah ni prisoten v večjih količinah. Pri raziskavah sodelujejo tudi strokovnjaki Geološkega zavoda Slovenije. Hidrogeologinja Nina Rman meni, da ima voda v vrtini zagotovo energetski potencial. Pri tem so med drugim izmerili izdatnost vrtine, ki znaša šest litrov na sekundo. Kot še pojasnjuje, je voda podobna črni vodi, ki jo uporabljajo v termah v Moravskih Toplicah. 

Vrtina na območju Rimske čarde je bila sicer zgrajena leta 1961 v sklopu raziskav potencialnih nahajališč ogljikovodikov na območju severovzhodne Slovenije. Namesto tega so odkrili nahajališče termalne vode, vendar tega takrat niso prepoznali kot pomemben vir. Občina je kasneje do lastništva vrtine prišla v enem od stečajnih postopkov nekdanje velike Radenske. 


rimska-čarda vrtina