vestnik

Rimska čarda na dražbi

Rok Šavel, 3. 11. 2022
Jure Zauneker
Lastnosti in temperatura vode so znova dokazale, da ima vrtina potencial za zdraviliško dejavnost.
Aktualno

Občina Moravske Toplice želi prodati stavbno pravico na območju neizkoriščene geotermalne vrtine

V zadnjih dveh letih je moravskotopliška občina ponovno obudila idejo o unovčitvi geotermalne vrtine na območju Rimske čarde, s katero so bili v preteklosti, še v času županovanja Franca Cipota, povezani veliki načrti. Kljub obljubam in celo sprejetju lokacijskega načrta za novo zdravilišče do uresničitve namer s pomočjo fantomskih investitorjev nikoli ni prišlo.

Po dvajsetih letih so se zdaj v občini projekta lotili nekoliko drugače in predvsem previdneje. Po preizkusu vrtine in hidroloških delih, ki so jih na vrtini izvedli v podjetju Petrol Geo, so se namreč rezultati izkazali kot spodbudni. Lastnosti in temperatura vode so tako znova dokazale, da ima vrtina potencial za zdraviliško dejavnost. Sledila je ustanovitev gospodarske družbe Rimska čarda v 100-odstotni lasti občine, ki je na ministrstvo oddala vlogo za pridobitev koncesije za izkoriščanje vode. Pridobivanje koncesijske pravice še poteka, toda občina naj bi se pred kratkim že sestala z morebitnim investitorjem, ki je predstavil idejo o gradnji manjšega zdravilišča na območju vrtine.



Da je namera resna, pa nakazuje javna dražba za podelitev stavbne pravice, ki jo je občina razpisala v začetku novembra. Na nepremičninah v skupni površini 5,1 hektarja bi namreč občina za obdobje treh let podelila stavbno pravico za namen gradnje turističnega kompleksa s pripadajočimi objekti, potrebnimi za opravljanje turistične dejavnosti, v skladu z veljavnimi predpisi in veljavnim prostorskim aktom. Pred začetkom postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja bo imetnik stavbne pravice moral občini predložiti v potrditev projektno dokumentacijo za gradnjo objektov. Varovalo pred morebitnimi špekulanti je izhodiščno nadomestilo za ustanovitev stavbne pravice, ki znaša več kot 150 tisoč evrov brez davka na dodano vrednost, najnižji znesek višanja na dražbi pa je opredeljen v višini dva tisoč evrov. Morebitna uspešnost dražbe bo tako vlila dodatni optimizem, da bi lahko v bližnji prihodnosti na območju Rimske čarde resnično nastalo novo zdravilišče. Večja ovira pa je lahko pridobitev koncesijske pravice, saj je država na tem področju zaradi zaščite vodonosnikov postavila številne omejitve.


rimska-čarda dražba