vestnik

Rimska čarda prihodnji teden mirne vesti po koncesijo

Rok Šavel, 23. 9. 2023
Jure Zauneker
Rimska čarda bo lahko po dveh letih od ustanovitve pridobila koncesijo za črpanje geotermalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča.
Aktualno

Projektna družba se na razpis za pridobitev koncesije prijavlja kapitalsko okrepljena in ob izpolnjevanju prednostnih meril.

Družba Rimska čarda, ki jo je konec leta 2021 ustanovila Občina Moravske Toplice za pridobitev koncesije za rabo termalne vode iz geotermalne vrtine, je po sprejeti uredbi končno dočakala objavo težko pričakovanega razpisa. Ministrstvo za naravne vire in prostor je namreč 1. septembra objavilo javni razpis za podelitev koncesije za rabo termalne vode Rimska čarda vrtina Mt 2/6, na podlagi katerega se bo izbrani družbi podelila 30-letna pravica do črpanja geotermalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča. Obseg vodne pravice, izražen kot največja dovoljena letna količina načrpane termalne vode iz vrtine, je 113.530 kubičnih metrov, največji dovoljeni trenutni pretok termalne vode iz vrtine pa so na ministrstvu za naravne vire in prostor v skladu s predhodno vlogo Rimske čarde določili pri 6,4 litra na sekundo.



Javni razpis je odprt do 2. oktobra, pri čemer je seveda teoretično možno, da se nanj prijavi tudi kdo drug, morda celo tuja družba, in tako pokvari načrte moravskotopliški občini. Obvezni pogoji, navedeni v razpisu, so standardni, od opravljanja ustrezne dejavnosti, nekaznovanosti in solventnosti do tega, da ima družba ali fizična oseba poravnane vse davke, prispevke in druge dajatve. So pa na ministrstvu v razpisu določili še dve prednostni merili za izbor koncesionarja, in sicer da ima prijavitelj lastninsko ali druge stvarne pravice na nepremičninah, ki so potrebne za zagotovitev kapacitet za izvajanje hotelskih in podobnih nastanitvenih dejavnosti, in da ponudi tolikšno plačilo za koncesijo, da ne bo nižje od višine, ki je določena s formulo v uredbi. To merilo se zdi samoumevno in bi ga verjetno brez težav izpolnjeval vsak prijavitelj, druga zgodba pa je lastništvo nepremičnin.



Ravno glede tega so v moravskotopliški občini poskrbeli na minuli seji občinskega sveta, saj so se odločili povečati osnovni kapital družbe Rimska čarda in spremeniti njen ustanovitveni akt s stvarnim vložkom v obliki nepremičnin na območju vrtine. Gre za zemljišča v skupni površini 5,1 hektarja, ki so sicer v lasti občine, a bodo zdaj na ta način prešla v last projektne družbe, pri čemer se bo osnovni kapital družbe povečal za 490 tisoč evrov, razlika, ki jo bo prikazala cenitev nepremičnin, pa bo vplačana v presežek kapitala. Cenitev je bila vmes že opravljena, pri čemer je bila vrednost zemljišč skupaj z vrtino ocenjena na 1,2 milijona evrov. Tako se bo sedaj družba mirne vesti lahko prihodnji teden prijavila na razpis, saj bo brez težav izpolnjevala tudi prednostna merila pri izboru koncesionarja. Tako naj bi občina preprečila vsakršno možnost negativnih presenečenj v obliki morebitnih špekulativnih prijav na razpis ali neuspeha njene družbe pri potegovanju za koncesijo. Ali bo tudi uspela, bo jasno 4. oktobra, ko bodo na ministrstvu odpirali prijave na razpis. O izboru koncesionarja bo nato odločila vlada v 75 dneh od odpiranja prijav, v 15 dneh po dokončnosti odločbe o izboru pa bo tudi podpisana koncesijska pogodba. To pomeni, da bo Rimska čarda, če bo vse po načrtih, že letos pridobila koncesijo.

Bo sedaj drugače?

Z zgodbo okoli Rimske čarde in tamkajšnje geotermalne vrtine je bilo v preteklosti povezanih že več velikopoteznih načrtov in obljub o gradnji več deset milijonov evrov vrednega zdravilišča, do česar ni nikoli prišlo. Nedavno smo tudi poročali, da se je med obujanjem potenciala vrtine kot nov vlagatelj pojavil Franc Jager, ustanovitelj enega največjih slovenskih trgovskih podjetij Jagros, ki je tudi odkupil približno tri hektarje zemljišč na območju vrtine. Nazadnje je dejal, da je namere za gradnjo zdravilišča zaradi dolgotrajnosti postopkov povsem opustil, a ob pridobljeni koncesiji bo seveda tudi Rimska čarda postala bistveno bolj privlačna za investitorje. 

rimska-čarda geotermalna-vrtina koncesija občina-moravske-toplice