vestnik

(RIS DVOREC RAKIČAN) Stečaj bi bil najbolj boleč, občina pa s tožbami nad Roberta Celca?

Rok Šavel, 18. 3. 2024
Ris Rakičan
Soboški župan Damjan Anželj je konec lanskega leta javnemu zavodu RIS Dvorec Rakičan sprostil zadolževanje, a ta novega kredita zaradi neplačanih starih ni dobil. Sedaj pa je župan zadržal odločanje o podelitvi soglasja za novo, več kot polmilijonsko zadolževanje javnega zavoda.
Aktualno

Popolna finančna slika javnega zavoda ostaja zavita v meglo, a jasno je, da ni rožnata. Župan pred ukrepanjem čaka na poročilo zunanjega finančnega izvedenca.

Murskosoboški župan Damjan Anželj je z dnevnega reda marčevske seje mestnega sveta umaknil točko, ki bi gotovo požela največ razprave in polemik. Javni zavod RIS Dvorec Rakičan je namreč mestni svet ponovno zaprosil za soglasje k zadolževanju v višini 560 tisoč evrov, tokrat za predfinanciranje dveh projektov. Spomnimo, da so zavodu zadnje soglasje za zadolževanje podelili lanskega decembra za najem premostitvenega kredita za predfinanciranje projekta v višini 200 tisoč evrov, toda RIS novega kredita pri bankah ni dobil, saj ni odplačal dveh kreditov, zapadlih konec lanskega leta. Ta dolg, ki znaša 215 tisoč evrov, bo pokril proračun mestne občine, župan pa si za naprej želi zagotovilo, da se bo finančno stanje v zavodu dalo obvladati in ne bo vreča brez dna, zaradi česar bi se občinski proračun ujel v začarani krog poravnavanja njegovih dolgov.


Občina s tožbami nad Celca?


Direktorica Tanja Buzeti, ki je na seji dobila zeleno luč mestnega sveta za poln, štiriletni mandat na čelu RIS, izraža dvom o nekaterih poslovnih kazalnikih, ki so jih pred njenim prihodom prikazovali v javnem zavodu. Kot navaja, je lanska prireditev Ples - Noč čarovnic ustvarila več kot 41 tisočakov izgube, javni zavod pa se je v minulem letu zadolževal ne le zaradi izvedbe projektov, ampak tudi zaradi negativnega denarnega toka. Največjo luknjo povzročajo ravno obveznosti do bank. Če seštejemo dva zapadla in neporavnana kredita v lanskem letu in kreditne obveznosti, ki zapadejo letos in prihodnje leto, je javni zavod v hudih škripcih, saj nima finančnega kritja za okoli 800 tisoč evrov. Kot poudarja direktorica, so to izhodišča za sanacijo, spremembo delovnih procesov in uvedbo transparentnosti ter odgovornosti na vseh ravneh. Eden prvih ukrepov so bile odpovedi pogodb nekaterim zaposlenim, hkrati pa je novo vodstvo javnega zavoda doseglo pomembne premike pri dogovorih z nacionalno agencijo Movit in sekretariatom Interreg za vključitev v programe, kjer bo RIS lahko ponovno kandidiral za evropska sredstva. Eden od projektov, za katerega bi se moral ponovno zadolžiti, je namreč tudi Castle Road 2.0, s katerim je bil javni zavod uspešen lanskega septembra, a nato zanj v luči številnih nepravilnosti, ki jih je skuhal prejšnji direktor Robert Celec, ni dobil končnega podpisa pristojnega ministra Aleksandra Jevška. Pot do programa Interreg je zdaj sproščena, dobro naj bi jim kazalo tudi pri vrnitvi v programe Erasmus, kar se je sprva zdelo misija nemogoče. Buzetijeva pri tem izpostavi vlogo mestne občine, ki ji pomaga pri ponovnem pridobivanju zaupanja ključnih institucij.

fokovci, tanja-buzeti, vidov-breg
Nataša Juhnov
Novopečena direktorica javnega zavoda Tatjana Buzeti ocenjuje, da bi občino stečaj stal veliko več kot štiriletna proračunska pomoč za kritje finančne luknje, ki znaša okoli 800 tisoč evrov.



Za razčiščevanje situacije je sicer mestna občina najela zunanjega finančnega izvedenca, saj želi imeti župan na mizi vse možne scenarije, tudi odgovor, ali je morda res najboljša rešitev ugasniti javni zavod. Na seji mestnega sveta je v tej luči svetnica Tamara Gradinski (SDS) dala tudi pobudo, da se pripravi načrt sanacije javnega zavoda, iz katerega naj je razvidno, zakaj in kako je kljub vedno pozitivnim bilancam prejšnjih let prišlo do trenutnega stanja – nezmožnosti odplačevanja kreditov. Prav tako je predlagala, da se pripravi poročilo poglobljene poslovne forenzike po projektih, v dokazanih primerih oškodovanja pa naj vodstvo javnega zavoda po pooblastilu župana vloži odškodninske zahtevke pri odgovornih osebah za povrnitev škode. Stečaj bi bila po oceni Buzetijeve, ki je ustanoviteljici predlagala štiriletni sanacijski program z vsakoletno proračunsko pomočjo, najbolj boleča in za občino najdražja rešitev. »RIS ni jama brez dna, saj se ve, kako globoka je ta jama. Zdaj jo je pač treba zakopati,« slikovito opiše novopečena direktorica, ki opozarja, da situacija ni primerljiva z ugašanjem Regionalne razvojne agencije Mura, saj je tam bilo več družbenikov, poleg tega ni bilo tolikšnega stvarnega premoženja.

Anželj je na seji mestnega sveta priznal, da »smo glede RIS vsi upravičeno zaskrbljeni«, pri čemer bodo v občini ukrepali na podlagi ugotovitev in napotkov finančnega izvedenca. Pojasnil je, da občina tvorno sodeluje s kriminalisti, saj preiskava še poteka, obtožnice pa da še niso bile vložene. »Pripravljamo pa tudi nekatere druge ukrepe glede zavarovanja premoženja,« je še dejal in s tem namignil, da namerava občina proti Celcu res vložiti tožbene zahtevke. »Reševanje vojaka RIS-a« je tako misija v teku, pri čemer bo imela glavno besedo ustanoviteljica, ki je s pomanjkljivim nadzorom in slepim soglašanjem z zadolževanjem pravzaprav soodgovorna za današnjo situacijo.

ris-rakičan mestna-občina-murska-sobota