vestnik

Po Celcu javni zavod znova postavljajo na noge, Buzetijeva le še korak do polnega mandata

Rok Šavel, 25. 1. 2024
Jure Kljajić
Pred vodstvom javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan je veliko dela.
Aktualno

Za svetom zavoda Raziskovalno izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan je dolga seja, na kateri so sprejeli številne pomembne odločitve.

Na današnji seji sveta zavoda RIS Dvorec Rakičan se je zgodilo pričakovano imenovanje aktualne vršilke dolžnosti Tatjane Buzeti za poln, štiriletni, direktorski mandat, saj je bila njena vloga od treh edina popolna, toda to ni bilo vse, o čemer je odločal svet zavoda. Člani sveta zavoda so namreč tudi, kot nam je potrdila predsednica sveta zavoda Petra Cajnko, vzpostavili strokovni svet zavoda, ki ga do sedaj sploh ni bilo, čeprav je eden od obveznih organov. V strokovni svet so bili imenovani Nataša Kiš, Simona Šarotar Žižek, Nataša Meolic, Janja Viher in Mitja Mahorčič, s čimer ima javni zavod končno vse organe, ki jih določajo predpisi in statut.

ples---noč-čarovnic, noč-čarovnic, dvorec-rakičan
Aleš Cipot
Lanska prireditev Ples noč čarovnic je pridelala minus.

Ravno tako so potrdili poslovnik o delu sveta zavoda - tudi tega doslej ni bilo -, pregledali primopredajni zapisnik med prejšnjim direktorjem Robertom Celcem in vršilko dolžnosti Buzetijevo, potrdili nove cenike in se seznanili s stanjem kreditov na prvi dan letošnjega leta ter predvidenimi zahtevki na projektih. Ob tem so podali dve soglasji za zadolževanje, in sicer eno za predfinanciranje dveh projektov, drugo pa za zapiranje odprtih kreditov in nastalih izgub.


Buzetijeva je svet zavoda seznanila z novo organizacijsko strukturo, o zamenjavi ključev in vzpostavitvi vseh evidenc. Pregledali so tudi finančno poročilo lanske prireditve Ples noč čarovnic, pri čemer so ugotovili, kar smo neuradno že poročali, da je pri izvedbi dogodka nastala izguba. Vršilka dolžnosti, ki bo poln mandat nastopila predvidoma 1. februarja, torej dan po seji mestnega sveta, na kateri mora dobiti še zadnjo zeleno luč, je dobila soglasje za povečan obseg dela, člani sveta zavoda pa bodo odslej lahko dobili plačane sejnine, saj so tudi to neurejeno področje na tokratni seji uredili.

fokovci, tanja-buzeti, vidov-breg
Nataša Juhnov
Tatjana Buzeti bo poln direktorski mandat nastopila 1. februarja, dan po seji mestnega sveta, ki ji mora podati še končno zeleno luč.


V sklepnem delu seje so Buzetijevo pozvali, da uskladi vse pravilnike in akte zavoda z zakoni. Prioritetno gre tu za statut in akt o notranji organizaciji in sistemizaciji ter za vse ostale pravilnike, ki ne obstajajo, čeprav bi morali. Hkrati so jo pozvali še k ponovni vzpostavitvi raziskovalne enote javnega zavoda, dotaknili so se pa tudi šole jahanja, kjer stvari doslej niso bile vodene transparentno in celovito, kar se tiče računov za hlevarine, šole in krogov jahanja, seznama konjev in njihovih lastnikov, najemnih pogodb za hlevarine in tako dalje. Svet zavoda se bo naslednjič sestal že 27. februarja, saj mora podati soglasje k programu dela in zaključnemu računu ter pripraviti poročilo o delu sveta zavoda. Do takrat naj bi bila pripravljena z zakonom usklajena statut in akt o notranji organizaciji in sistemizaciji.

Movit zaradi goljufije zahteval "glave" vpletenih

Reševanje goljufije na evropskem projektu, ki jo je ugotovila nacionalna agencija Movit in smo jo javno razkrili na našem portalu, je še zmeraj v teku in prinaša dodatne posledice. Ena izmed zahtev Movita, da bi RIS Dvorec Rakičan lahko v prihodnosti še sodeloval na razpisih v EU programih Erasmus+, je bila namreč tudi odstranitev oseb, ki so bile odgovorne pri spornem projektu. Vodstvo javnega zavoda je to tudi storilo.

ris-dvorec-rakičan seja-sveta-zavoda tatjana-buzeti petra-cajnko