vestnik

(RIS Dvorec Rakičan) Župan Anželj sprostil kreditiranje, javni zavod pa ne bo dobil podpisov izločenega ministra Jevška

Rok Šavel, 29. 12. 2023
Jure Kljajić
Javni zavod RIS Dvorec Rakičan je dobil zeleno luč mestnega sveta za novo zadolževanje zaradi izvedbe projekta, a hkrati so na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj prižgali rdečo luč za druge, že odobrene projekte.
Aktualno

Zadnja letošnja seja soboškega mestnega sveta je minila hitro in brez drame, saj na dnevnem redu ni bilo prav posebej polemičnih točk.

Občane še najbolj neposredno zadeva zvišanje vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča oziroma »uskladitev vrednosti točke z rastjo letne rasti cen«, kot so to tehnično zapakirali v mestni upravi. Vrednost točke se bo tako v naslednjem letu zvišala za 4,9 odstotka, pri čemer v mestni upravi pričakujejo, da bo v občinski proračun iz tega vira priteklo slabih 108 tisoč evrov več kot doslej. Zvišanja niso podprli v svetniški skupini Slovenske demokratske stranke (SDS).


Pričakovano je župan Damjan Anželj na dnevni red decembrske seje po spremembi vodstva javnega zavoda Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan le uvrstil podelitev soglasja za zadolževanje javnega zavoda. RIS potrebuje nov kredit, že šesti v zadnjih petih letih, v višini 200 tisoč evrov za financiranje projekta BIM4CE iz programa Interreg Central Europe. Prošnjo za podelitev soglasja so ustanoviteljici, soboški občini, poslali že spomladi, a je takrat zaradi pestrega dogajanja okoli zavoda župan točko umaknil z dnevnega reda in jo je vrnil šele sedaj, ko je vajeti po neslavnem odhodu direktorja Roberta Celca kot vršilka dolžnosti prevzela Tatjana Buzeti. Kot je pojasnila nova vodja središča, se projekt, pri katerem imajo partnersko vlogo, že izvaja, za nadaljnji razvoj pa je premostitveni kredit nujen.

damjan-anželj, mestna-občina-murska-sobota, seja-mestnega-sveta, mestni-svet
Rok Šavel
Pričakovano je župan Damjan Anželj na dnevni red decembrske seje po spremembi vodstva javnega zavoda Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan le uvrstil podelitev soglasja za zadolževanje javnega zavoda.

Izločil se je 


Svetniki so soglasno podelili soglasje za novo zadolževanje zavoda, kar bo gotovo nekoliko olajšalo delo imenovane vršilke dolžnosti. Manj pozitivna novica za RIS je vmes prišla z ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, ki ga vodi Aleksander Jevšek, nekdanji soboški župan. Septembra, ko je bilo na vrhuncu dogajanje v zvezi z razreševanjem direktorja Celca – kriminalistične preiskave, obremenilne revizije in sum na goljufije z evropskimi sredstvi pri enem izmed projektov v okviru programa Erasmus –, je bil Dvorec Rakičan vseeno v okviru javnih razpisov Interreg uspešen s prijavo treh projektov v skupni vrednosti okoli 2,5 milijona evrov. Toda v luči omenjenega dogajanja so na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, organu upravljanja, pritisnili na zavoro in končni podpis ministra Jevška za že odobrene projekte odložili do razjasnitve vseh okoliščin. Pri tem pa bo očitno tudi ostalo, saj je, kot so nam sporočili z ministrstva, skupni nadzorni odbor programov sprejel sklep, da ministrstvo ne podpiše pogodb, o čemer so javni zavod obvestili. »RIS Rakičan je bilo predlagano, da zaradi zaščite interesov partnerjev in projektov seznani z okoliščinami tudi projektne partnerje in se nato skupaj z njimi odloči o nadaljnjih korakih, o čemer bo skupni nadzorni odbor znova odločal v maju 2024,« so za naš časopis pojasnili na kohezijskem ministrstvu.


To je hud udarec tako za projektne partnerje kakor za raziskovalno-izobraževalno središče, ki je pregovorno uspešno na evropskih razpisih, s pomočjo katerih izvaja pretežno izobraževalno in raziskovalno dejavnost. Ta blokada namreč daje slutiti, da se javnemu zavodu tudi na prihajajočih evropskih razpisih ne obeta nič dobrega. Poleg vsega dogajanja je zanimiva tudi samoizločitev ministra Jevška iz odločanja v postopkih, v katerih je stranka RIS, kar je vlada potrdila na eni izmed prejšnjih sej. Jevšek je kot nekdanji župan ustanoviteljice in družbenice javnega zavoda predlog za izločitev utemeljil s predanostjo načelom integritete, objektivnosti in transparentnosti, predvsem pa z odpravo vsakršnega tveganja ali dojemanja tretjih, da bi bilo njegovo odločanje o pravicah, obveznostih in pravnih koristih rakičanskega središča lahko v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi. Za odločanje v postopkih, ki zadevajo RIS, je bil namesto Jevška določen državni sekretar Marko Koprivc.

SDS izvisel v knjižnici

Mestni svet je na predpraznični seji potrdil nagrajence ob kulturnem prazniku prihodnje leto. Denarno nagrado za življenjsko delo na področju kulture bo prejel Franci Just, plaketo za pomembne dosežke na področju kulture Dorina Gujt, priznanje za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini pa Tomaž Kuhar in Miran Celec. Nekoliko je počilo le pri kadrovanju v svet zavoda Pokrajinske in študijske knjižnice (PIŠK) Murska Sobota, saj so s svojim kandidatom oziroma kandidatko izviseli v opozicijski SDS. Za novo mandatno obdobje so bili imenovani Nastja Bejek, Roman Ratkai, Martina Luteršmit, Brigita Perhavec in Daniela Mörec. Kot je znano, je bil PIŠK v zadnjih letih predmet številnih zdrah, predvsem na relaciji strokovni svet in svet zavoda z direktorico Klaudijo Šek Škafar. Po vzoru javnega zavoda Raziskovalno-izobraževalno središče Dvorec Rakičan je ob tem pred koncem revizija poslovanja knjižnice, ki jo je naročil župan.

mestna-občina-murska-sobota ris-dvorec-rakičan seja