vestnik

Robert Celec bo lahko do jeseni mirno spal, mestni svet ni obravnaval njegove razrešitve

Rok Šavel, 22. 6. 2023
Rok Šavel
6. redna seja mestnega sveta
Aktualno

Ker ni bilo razširitve dnevnega reda, ampak je prišlo celo do umika točk, ki so se nanašale na RIS Dvorec Rakičan, je seja mestnega sveta minila relativno hitro.

Na seji mestnega sveta se je odvil scenarij, ki smo ga napovedali. Župan Damjan Anželj je pred glasovanjem o dnevnem redu slednjega dopolnil na način, da je umaknil dve točki, ki sta povezani z javnim zavodom RIS Dvorec Rakičan, in sicer glede podelitve soglasja za zadolžitev javnega zavoda in glede izplačila dodatka za delovno uspešnost direktorju Robertu Celcu. Dolgoletni direktor je vse od hišnih preiskav, ki so se zvrstili tako na njegovem domačem naslovu, kakor tudi v prostorih rakičanskega dvorca, zaradi domnevnih nepravilnosti pri unovčevanju turističnih bonov, močno na udaru javnosti, zato je bila takšna poteza župana pričakovana. Poleg policijske preiskave je sicer v teku tudi revizija poslovanja javnega zavoda, ki jo je odredil soboški župan, dogajanje pa je doseglo vrhunec na včerajšnji seji sveta zavoda, ko naj bi člani izglasovali razrešitev Celca. V skladu s postopkom mora sicer svet zavoda pred njegovo razrešitvijo pridobiti soglasje mestnega sveta, a o tem mestni svetniki na tokratni seji še niso glasovali, saj potrebno gradivo oziroma zapisnik seje sveta zavoda še ni prišel do mestne uprave.

damjan-anželj, mestna-občina-murska-sobota, seja-mestnega-sveta, mestni-svet
Rok Šavel
6. redna seja mestnega sveta


Anželj: Tudi v svetu zavoda stvari "ne štimajo"



Kljub temu je svetnica Tamara Gradinski (SDS) predlagala, da se dnevni red današnje seje razširi s točko o RIS Dvorcu Rakičan, da bi se mestni svetniki seznanili z "inkvizicijskim procesom", kot je dogajanje v zvezi z njegovo odstavitvijo za naš medij opisal Celec, in problematiko okoli javnega zavoda. Ne nazadnje sta, kot je podarila svetnica, člana sveta zavoda tudi mestna svetnika Matjaž Durič (SD) in Nives Cajnko (Svoboda), ki bi dogajanje na včerajšnji seji lahko dodatno pojasnila. Do razširitve dnevnega reda ni prišlo, saj ta po pojasnilih predsedujočega Timija Gomboca, podžupana, ki vse od svojega imenovanja vodi seje mestnega sveta, ne bi bila v skladu s poslovnikom. Po besedah župana Anželja pa obstajajo očitno neskladja tudi v petčlanskem svetu zavoda RIS Dvorec Rakičan. "Tudi tam stvari očitno ne štimajo. Predsednik sveta zavoda Jožef Varga nam je sporočil, da bo zapisnik seje dostavil v treh dneh, a nam ga nato vseeno pošlje Silvo Jakob z opombo v oklepaju, da je predsednik odsoten. Tudo to kaže, da zadeva ni zrela za obravnavo," je mestnim svetnikom povedal Anželj in dodal, da na podlagi neverodostojnih listin pač ne morejo sprejemati odločitev, poleg tega so tu še postopkovna določila. "Problematika je pereča in na naslednji seji, v kolikor bo gradivo dostavljeno in pripravljeno, bomo tudi o tem, kakor o dveh prestavljenih točkah, razpravljali in odločali," je napovedal župan.

damjan-anželj, mestna-občina-murska-sobota, seja-mestnega-sveta, mestni-svet
Rok Šavel
Murskosoboški župan Damjan Anželj napoveduje razpravo o RIS Dvorcu Rakičan in o usodi direktorja Roberta Celca na jesenski seji mestnega sveta.


Silvo Jakob je sicer tisti član sveta zavoda, na katerega je Celec po hišnih preiskavah pokazal s prstom, da vodi osebno vojno proti njemu, vse skupaj pa je po oceni Celca politični konstrukt. Jakob, sicer tudi član SDS, ki je direktor in družbenik v dveh podjetjih, ki se ukvarjata z računalniškim programiranjem in imata sedež v Rakičanu, je v odzivu potrdil, da je zaradi prejetih sumov kaznivih dejanj, povezanih z javnim zavodom, podal prijavo na policijo. "Da so bili sumi upravičeni, je pokazala preiskava," je navedel in zatrdil, da spoštuje delo vseh, ne gleda na njihovo svetovnonazorsko ali drugačno usmerjenost.

damjan-anželj, mestna-občina-murska-sobota, seja-mestnega-sveta, mestni-svet
Rok Šavel
6. redna seja mestnega sveta



Na razplet dogajanja in dokončno usodo Celca, sicer tudi nekdanjega člana SDS, čigar pot v tej stranki se je že dolgo tega klavrno končala, danes pa je član vladajočega Gibanja Svoboda, bo tako potrebno počakati do septembra, ko bo na sporedu naslednja seja mestnega sveta. Celec, ki se mu prihodnje leto izteka tretji mandatu na čelu rakičanskega dvorca, bo v primeru, da mestni svet prižge zeleno luč za njegovo predčasno razrešitev, imel še možnost, da se izjasni o razlogih za razrešitev.

damjan-anželj, mestna-občina-murska-sobota, seja-mestnega-sveta, mestni-svet
Rok Šavel
6. redna seja mestnega sveta

Mestni svet je na današnji seji bolj ali manj soglasno potrdil vse točke dnevnega reda, od prostorskega akta za ŠRC Fazanerija, ustanovitve občasne komisije za enakomerni razvoj primestnih naselij ter primestnih naselij in mesta v mestni občini, do predlogov za občinska priznanja v letošnjem letu in izplačil dela plače za redno delovno uspešnost direktorjev Ljudske univerze Murska Sobota in Razvojnega centra Murska Sobota ter direktorice soboškega stanovanjskega sklada. Do nekaj nasprotovanj je prišlo le v drugi obravnavi ustanovitvnenega odloka soboškega zdravstvnenega doma, ki ga zaradi pomanjkanja 24-urne zobozdravstvene službe niso podprli v svetniški skupini SDS. Ob koncu je bilo podanih tudi nekaj pobud glede morebitne spremembe spornega parkirnega režima, in sicer v smeri, da bi bilo tudi v coni 2 omogočeno začetno, 30-minutno brezplačno parkiranje. Župan je zagotovil, da zadeve proučujejo in bodo morebitne spremembe režima, ki močno razburja v delu javnosti, obravnavali na jesenski seji mestnega sveta, ki bo predvidoma v septembru.

seja-mestnega-sveta mestni-svet mestna-občina-murska-sobota damjan-anželj robert-celec ris-dvorec-rakičan